
Objavljen zajednički izvještaj EFSA i ECDC „Jedno zdravlje“ 2024
EFSA i ECDC objavili su godišnje izvješće o zoonozama u EU-u koje pruža sveobuhvatan pregled podataka o praćenju bolesti koje se prenose hranom u 27 država članica EU-a, Ujedinjenom Kraljevstvu te još deset država koje nisu članice EU-a, obuhvaćajući ljude, hranu, životinje i hranu za životinje.

EFSA postavila sigurnu razinu unosa psihoaktivnog kanabinoida delta-8-THC
Stručnjaci Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) analizirali su dostupne podatke o delta-8-tetrahidrokanabinolu te za isti odredili sigurnu razinu unosa.

Porast broja slučajeva influence ptica: EFSA preporučuje jačanje nadziranja i biosigurnosti
Potrebno je pojačati nadziranje za rano otkrivanje bolesti i provoditi stroge biosigurnosne mjere na farmama kako bi se spriječilo unos virusa HPAI među domaće ptice i daljnje širenje u objektima u kojima se drži perad

Osijek i ove godine regionalno središte prijenosa znanja u području sigurnosti hrane i biljnog zdravstva
Sudionici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske polaznici su dvodnevnog programa u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

Eurobarometar 2025: Hrvatskim građanima sigurnost hrane gotovo jednako važna kao i cijena, a najviše raste povjerenje u nacionalna tijela
Novi je Eurobarometar također potvrdio da se hrvatskim građanima prilikom donošenja odluke o kupnji, na trećem mjestu nalazi podrijetlo proizvoda, ispred okusa.

Svjetski dan hrane 2025. – „Ruku pod ruku za bolju hranu i bolju budućnost!“
Prema podacima FAO-a, procjenjuje se da se čak 673 milijuna ljudi diljem svijeta suočava s glađu. S druge strane, bilježi se porast pretilosti i nastanak velike količine otpada od hrane. Izobilje i nedostatak postoje istodobno, što jasno ukazuje na neravnotežu u globalnom prehrambenom sustavu.