Što je EFSA Focal Point?

Europska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority – EFSA) osnovana je 2002. godine temeljem Uredbe (EZ) 178/2002, i predstavlja referentno tijelo Europske unije za znanstvenu procjenu rizika vezanu za sigurnost hrane i hrane za životinje, prehranu, zdravlje i dobrobit životinja, biljno zdravstvo i zaštitu bilja.

Europski sustav sigurnosti hrane osmišljen je tako da odvaja procjenu rizika od upravljanja rizikom, a uloga EFSA-e je pružanje nezavisnih znanstvenih savjeta i smjernica Europskoj komisiji, Europskom parlamentu i zemljama članicama. U svrhu učinkovitog funkcioniranja europskog sustava sigurnosti hrane, EFSA-i je od samog osnutka izuzetno važna suradnja sa srodnim institucijama i partnerima u zemljama članicama i šire te potpora nacionalnih tijela iz područja sigurnosti hrane i procjene rizika. Zemlje članice dostavljaju EFSA-i svoje nacionalne planove rada, prioritete u procjeni rizika, različite podatke i aktivnosti vezane za sigurnost hrane, a EFSA s druge strane osigurava planove i sredstva za dodatne zajedničke programe, učinkovitu razmjenu informacija, znanja i osoblja unutar i izvan granica EU.

Značajna suradnja između zemalja članica i EFSA-e se odvija putem Savjetodavnog foruma (Advisory Forum) i nacionalnih kontakt točaka (EFSA Focal Point). Dodatno, EFSA koordinira rad 16 znanstvenih mreža s predstavnicima svih zemalja članica.

Preduvjeti za uspostavu Focal Point mreže (FP) u svim zemljama članicama EU stvoreni su Potpisivanjem Deklaracije namjere od strane Savjetodavnog vijeća EFSA-e (Advisory Forum, Bern, 2006.) i usvajanjem Strategije za suradnju i umrežavanje na Upravnom vijeću EFSA-e (Management Board, Helsinki, 2006.). Do početka 2008. godine 27 zemalja članica potpisalo je sporazum s EFSA-om, kada je i započela aktivna suradnja putem FP mreže. Hrvatska agencija za hranu (HAH) imenovana je 2009. godine kao FP za Hrvatsku u svojstvu promatrača, a ulaskom u EU, 2013. godine, postaje punopravna članica mreže. Ulogu EFSA FP od 1. siječnja 2019. preuzima Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), a kontakt se nalazi u Centru za sigurnost hrane (CSH).

Članovi FP mreže predstavljaju „EFSA-ine ambasadore“ te poveznicu između EFSA-e i nacionalnih institucija u sustavu sigurnosti hrane, istraživačkih instituta, zavoda, akademske zajednice i ostalih dionika.

FP mreža sastoji se od članova iz 27 zemalja članica EU, Norveške i Islanda te promatrača iz Švicarske i država kandidatkinja za pristupanje EU.

Članovi FP mreže značajno doprinose unaprjeđenju znanstvene suradnje i povezivanja zemalja članica i EFSA-e kroz slijedeće aktivnosti:

  • sudjelovanje u redovnoj razmjeni znanstvenih, stručnih i tehničkih informacija,
  • omogućavanje razmjene stručnjaka,
  • savjetovanje o aktivnostima suradnje i znanstvenim projektima,
  • promocija edukacija u području procjene rizika,
  • podizanje vidljivosti EFSA-inog znanstvenog rada, posebno u okvirima tzv. European Risk Assessment Agenda (EU-RAA),
  • pružanje podrške imenovanom nacionalnom članu Savjetodavno vijeća EFSA-e u implementaciji različitih aktivnosti.

Na nacionalnoj razini, CSH kao kontakt i predstavnik EFSA FP prikuplja znanstvene, tehničke i druge informacije pristigle od EFSA-e i zemalja članica EU te ih razmjenjuje s institucijama iz uspostavljene Nacionalne mreže institucija (NN 43/10).

Važna uloga EFSA FP na nacionalnoj razini je pružanje savjetodavne i tehničke podrške relevantnim nacionalnim institucijama prilikom uključenja na Listu članka 36., Uredbe (EZ) br. 178/2002, kojim se određuje uspostava europske mreže organizacija koje djeluju u okviru misije EFSA-e tzv. lista kompetantnih organizacija. 

Na taj način je HAPIH-u i uspostavljenoj Nacionalnoj mreži institucija omogućeno aktivno uključivanje u razmjenu informacija i uspostavljanje suradnje s EFSA-om te europskom mrežom institucija koje djeluju u području sigurnosti hrane.

Predstavnike EFSA FP u Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hrane možete kontaktirati putem maila: efsa.focalpoint@hapih.hr

Više informacija o FP-u pročitajte EFSA-nim službenim stranicama.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content