Lista članka 36.

KAMPANJA EU BIRA SIGURNU HRANU

Lista članka 36., Uredbe (EZ) br. 178/2002 (Article 36 List)

Europska agencija za sigurnost hrane (engl. European Food Safety Authority, EFSA) u skladu s člankom 36. Uredbe (EZ) br. 178/2002 uspostavila je popis kompetentnih organizacija koje podupiru njezinu misiju u području sigurnosti hrane u Europskoj uniji. To su prvenstveno organizacije koje sudjeluju u pružanju znanstvenih savjeta upraviteljima rizika, komunikaciji rizika te surađuju sa zemljama članicama i drugim stranama u uspostavi koherentnog i pouzdanog sustava sigurnosti hrane u EU.

Na Listi članka 36. nalazi se preko 300 sveučilišta, organizacija, vladinih, javnih i drugih znanstvenih tijela iz EU, a njihov popis možete vidjeti na mrežnim stranicama EFSA-e.

Četiri organizacije iz Republike Hrvatske nalaze se na Listi članka 36.: 

  • Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, 
  • Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 
  • Hrvatski veterinarski institut i 
  • Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Prednosti organizacija na Listi članka 36.

Uvrštavanje organizacije na Listu članka 36. omogućava bolju i lakšu povezanost s drugim organizacijama s Liste kroz zajedničke aktivnosti, razmjenu informacija i stručnjaka te sudjelovanje na zajedničkim znanstvenim projektima.

Jedna od izravnih koristi je korištenje financijskih potpora koje se dodjeljuju organizacijama vezano uz obavljanje različitih stručnih i znanstvenih poslova temeljem javnih poziva i natječaja objavljenih od strane EFSA-e. Isključivo organizacije koje se nalaze na Listi članka 36. imaju mogućnost prijave za EFSA grants, financijske potpore ili subvencije za projekte i aktivnosti koje doprinose EFSA-inoj misiji u području prikupljanja podataka, pripremnih radnji u svrhu izrade znanstvenih mišljenja te ostale znanstvene i tehničke pomoći.

Kriteriji za uvrštavanje organizacije na Listu

Na Listi članka 36. mogu biti uključene samo organizacije koje ispunjavaju kriterije utvrđene člankom 1. Uredbe (EZ) br. 2230/2004 od 23. prosinca 2004. godine:

  • obavljaju znanstvene i tehničke aktivnosti na područjima misije EFSA-e (prikupljanje i analiza podataka vezanih za identifikaciju rizika, izloženost rizicima, procjenu rizika, procjenu sigurnosti hrane ili hrane za životinje, znanstvene ili tehničke studije, ili znanstvenu ili tehničku pomoć upraviteljima rizika),
  • pravne su osobe koje slijede ciljeve od općeg interesa (minimalno 50 % financijskih sredstava potječe iz javnih izvora, regulirane su od strane nacionalnog nadležnog tijela), imaju postavljene posebne procedure i pravila kojima se osigurava nezavisnost i cjelovitost u obavljanju zadataka,
  • posjeduju visok stupanj znanstvene ili tehničke stručnosti u jednom ili više područja misije EFSA-e,
  • imaju kapacitet za sudjelovanje u znanstvenim i tehničkim aktivnostima definiranima u članku 3. i 4. Uredbe (EZ) br. 2230/2004 (širenje najbolje prakse i poboljšavanje metoda prikupljanja i analiziranja znanstvenih i tehničkih podataka, priprema znanstvenih podataka ili radova koji pridonose zadacima procjene rizika, pripremanje znanstvenih mišljenja EFSA-e, pripremanje usklađivanja metoda procjene rizika, razmjena podataka od zajedničkoga interesa, npr. uspostava baza podataka, zadaće iz članka 6. i članka 18. stavka 3. točke (b) Uredbe (EZ) br. 1829/2003.    

Proces uvrštavanja organizacije na Listu

Ako se nacionalna organizacija želi pridružiti Listi članka 36. potrebno je stupiti u kontakt s nacionalnim EFSA Focal Point predstavnicima (efsa.focalpoint@hapih.hr). Nakon utvrđivanja sukladnosti institucije propisanim kriterijima, pokreće se postupak uvrštavanja na Listu.

Organizacija određuje kontakt osobu koja će biti zadužena za obavljanje aktivnosti vezanih uz prijavu organizacije na Listu članka 36. Kontakt osoba iz organizacije u suradnji s EFSA Focal Point predstavnikom priprema potrebnu dokumentaciju koja se nakon evaluacije sukladnosti na nacionalnom nivou učitava u EFSA-inu virtualnu bazu podataka. Naposljetku, EFSA procjenjuje prijavu i obavještava o eventualnoj nadopuni dokumentacije i prikladnosti organizacije za uvrštavanje na Listu članka 36.

Proces prijave na Listu članka 36.

Za dodatne informacije o Listi članka 36. i procesu uvrštavanja na listu možete kontaktirati efsa.focalpoint@hapih.hr ili izravno EFSA-u (cooperation.article36@efsa.europa.eu).

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content