Biljne putovnice

Uvod

Novo zakonodavstvo u području biljnog zdravstva uvodi nova pravila vezana uz izdavanje biljnih putovnica. Više o tome može se pročitati u priručniku za upis u Službeni registar specijaliziranih subjekata, koji je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede.

Službeni registar specijaliziranih subjekata ustrojen je na temelju novog Pravilnika o službenom registru specijaliziranih subjekata (Narodne novine 30/2021).

U slučaju traženja ovlaštenja za izdavanje biljnih putovnica, novi Pravilnik propisuje da specijalizirani subjekt mora imati stručnu osobu za biljno zdravstvo.

Uvjeti za stručne osobe za biljno zdravstvo

Osoba koja ima završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij agronomske/šumarske struke s odslušanih i položenih najmanje 90 sati modula iz zaštite bilja ili završen preddiplomski sveučilišni studij ili stručni studij zaštite bilja ili drugog smjera s odslušanih i položenih najmanje 90 sati modula iz zaštite bilja ne mora proći osposobljavanje, niti položiti ispit.

Osoba koja ima završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij agronomske/šumarske struke ili završen preddiplomski sveučilišni studij ili stručni studij agronomske/šumarske struke mora položiti ispit.

Osoba koja ima srednju stručnu spremu mora proći osposobljavanje i položiti ispit.

Osposobljavanje i ispit

Osposobljavanja i/ili ispite provodi Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Centar za zaštitu bilja. Osposobljavanje se provodi na sljedećim lokacijama:

  • Pazin
  • Zagreb
  • Solin
  • Opuzen
  • Osijek

U uvjetima epidemije COVID-19, osposobljavanje se može provoditi i online.

Osposobljavanje se provodi teorijskom nastavom – predavanjima. Osnovno osposobljavanje traje 16 školskih sati, a nastavni materijali za osposobljavanje dostupni su na poveznici u nastavku stranice.     

Ispiti se održavaju na istim, gore navedenim lokacijama.

Ispit se polaže u pismenom obliku. Prag prolaska je 70 % točnih odgovora. Svaki polaznik ima pravo uvida u vlastiti ispit.

Nakon uspješno položenog ispita, polazniku se izdaje potvrda o položenom osposobljavanju. 

Rok važenja osposobljavanja

Položeno osposobljavanje (potvrda) za stručne osobe za biljno zdravstvo koje su obvezne samo položiti ispit vrijedi 10 godina, nakon čega je potrebno ponovno položiti ispit.

Položeno osposobljavanje (potvrda) za stručne osobe za biljno zdravstvo koje su obvezne proći osposobljavanje nastavom i polaganjem ispita vrijedi 3 godine, nakon čega je potrebno proći dopunsko osposobljavanje.   

Nastavni materijali

Prijava za osposobljavanje i ispit

Prijave se podnose e-poštom ili telefonski. E-pošta putem koje je moguće podnijeti prijavu je: biljna.putovnica@hapih.hr

Telefoni koje je moguće kontaktirati za prijavu (od 7:00 – 15:00 sati) su sljedeći:

  • 01/2311 640 (kućni 320) – Zagreb
  • 021/213 575 – Solin

Mobilni telefoni koje je moguće kontaktirati za prijavu (od 7:00 – 15:00 sati) su sljedeći:

  • Marina Valentić: 099/463 9458 – Pazin
  • Ivana Jakovljević: 091/2300 634 – Solin

Termini izobrazbe

Termini ispita

Termini ispita dogovaraju se izravno s polaznicima osposobljavanja ili ispita.

Troškovi osposobljavanja

Upiti i informacije

Za sve informacije, upite i pitanja možete nam se obratiti e-poštom: biljna.putovnica@hapih.hr

Telefonski, informacije možete dobiti na 01/2311 640 (Ana Pekaš) ili 021/213 575 (Ivana Jakovljević). Prema potrebi, informacije možete dobiti i na mobilne telefone naših djelatnika, navedenih kod uputa za prijavu.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content