HR RASFF

Ministarstvo poljoprivrede svake godine odobrava Nacionalni program praćenja (monitoringa) ostataka pesticida u i na hrani prema kojem je Centar za zaštitu bilja jedan od suradnika na programu, odgovoran za procjenu rizika za potrošače kod svakog prekoračenja maksimalno dopuštene razine ostataka pesticida (MDK). Godišnji program praćenja (monitoringa) ostataka pesticida u i na hrani provodi se temeljem članka 6. Zakona o provedbi Uredbe (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla (NN 80/2013). Proizvodi na kojima se provodi istraživanje u okviru praćenja (monitoringa) ostataka pesticida odabiru se prema Provedbenoj Uredbi Komisije (EU) br. 2017/660 vezanoj uz koordinirani višegodišnji program kontrole EU s ciljem osiguranja sukladnosti s maksimalnim razinama ostataka pesticida te procjene izloženosti potrošača ostacima pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog podrijetla.

Nacionalni sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF)

Pravilnikom o sustavu brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (NN 155/2013) Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu – Centar za zaštitu bilja imenovana je kao jedna od institucija koja je uključena u HR RASFF sustav, odnosno kao kontakt točka (KT HAPIH). Nakon obavijesti o incidentu ili potencijalnom incidentu sve obavijesti koje se odnose na ostatke pesticida prosljeđuju se KT HAPIH. Nakon dostavljene obavijesti i potrebnih podataka ocjenjivači iz područja ostataka izrađuju inicijalnu procjenu rizika.

Sve informacije o HR RASFF možete dobiti na:
T: ++385 1 2311 640
M: ++ 99 2280 169
F: ++385 1 2447 799
E: rasff@hapih.hr

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content