
Sigurnost hrane strateški je važna odrednica za sve države članice Europske unije i predstavlja temelj javnog zdravlja, zaštite potrošača i nesmetanog funkcioniranja unutarnjeg tržišta. Sustav sigurnosti hrane Europske unije smatra se najrigoroznijim i najboljim na svjetskoj razini, a temelji se na tri bitne sastavnice koje djeluju zajedno kako bi osigurale sigurnost hrane u cijelom poljoprivredno-prehrambenom lancu:
- analizi rizika, strukturiranom pristupu koji obuhvaća procjenu rizika, upravljanje rizikom i komunikaciju o rizicima;
- sveobuhvatnom integriranom pristupu „od polja do stola“, koji podrazumijeva sigurnost hrane u svim fazama proizvodnje i distribucije, s naglaskom na sprječavanju kontaminacije i promicanju sigurnosti tijekom cijelog procesa;
- pristupu „Jedno zdravlje“, koji prepoznaje međusobnu povezanost zdravlja ljudi, životinja, biljaka i okoliša u kojima žive.
Centar za sigurnost hrane (CSH) Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu jedan je od ključnih dionika sustava sigurnosti hrane Republike Hrvatske, kojemu su zakonski dodijeljene važne zadaće u okviru svih navedenih sastavnica te su one okosnica djelovanja CSH.
CSH služi javnom interesu čiji djelatnici neprestano i predano rade na poboljšanju sigurnosti hrane i zaštiti zdravlja potrošača. Sve raspoložive resurse koriste učinkovito, odgovorno i održivo.
CSH doprinosi sustavu sigurnosti hrane i hrane za životinje Republike Hrvatske, prije svega, kao nacionalno referentno tijelo za procjenu rizika podrijetlom iz hrane i hrane za životinje. Procjena rizika rigorozan je znanstveni postupak temeljen na najnovijim znanstvenim dostignućima, kojim CSH pruža znanstvenu potporu tijelima nadležnim za upravljanje rizicima: Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstvu zdravstva i Državnom inspektoratu.
Procjena rizika koristi upravljačima rizikom pružajući im razumljive, nedvosmislene i jasne informacije, neophodne za donošenje odluka kod upravljanja sustavom sigurnosti hrane, u vidu znanstvenih mišljenja te stručnih i znanstvenih savjeta. Takvim se pristupom u području sigurnosti hrane i hrane za životinje u Republici Hrvatskoj osiguravaju znanstveni temelji za postizanje najveće moguće razine zaštite zdravlja ljudi, životinja i okoliša u kojemu živimo, vodeći pri tome računa i o dobrobiti životinja te okolišu.
Glavna obilježja znanstvene procjene rizika su znanstvena utemeljenost, neovisnost, transparentnost te transidisciplinarni i višeinstitucionalni pristup, koji podrazumijeva usku suradnju znanstvenika iz različitih znanstvenih područja: biomedicine i zdravstva, biotehničkih znanosti, prirodnih znanosti i društvenih znanosti.
Rezultati procjene rizika objavljuju se u obliku različitih znanstvenih i stručnih dokumenata, a za njihovu izradu CSH osniva različita usko specijalizirana stručna tijela u koja su kao članovi imenovani najrelevantniji nacionalni znanstvenici. Kako bi se omogućila učinkovita suradnja s najrelevantnijim nacionalnim znanstvenicima i institucijama, CSH je uspostavio Nacionalnu mrežu institucija u području sigurnosti hrane, hrane za životinje, zdravlja i dobrobiti životinja i Bazu znanstvenika u području sigurnosti i kvalitete hrane i hrane za životinje te prehrane. Obje platforme omogućuju brzo identificiranje najrelevantnijih znanstvenika koji posjeduju znanja, kompetencije i iskustvo u usko specifičnim područjima sigurnosti hrane.
Znanstveni i stručni dokumenti koje izdaje CSH temeljeni su na najnovijim i najrelevantnijim znanstvenim dokazima iz područja sigurnosti hrane i hrane za životinje te sveobuhvatnom prikupljanju, validaciji i objedinjavanju različitih nacionalnih podataka o rezultatima službenih kontrola i monitoringa hrane i hrane za životinje, zdravlja životinja. CSH u svrhu praćenja rizika koji imaju izravan ili neizravan utjecaj na sigurnost hrane i hrane za životinje prikuplja, validira i objedinjava podatke o opasnostima u hrani i hrani za životinje, epidemijama uzrokovanim hranom, bolestima koje se prenose sa životinja na ljude – zoonozama; zdravlju i dobrobiti životinja; otpornosti na antimikrobne tvari, prehrani i prehrambenim alergenima; prehrambenim aditivima, aromama i enzimima; pomoćnim tvarima u procesu proizvodnje; hrani za posebne prehrambene potrebe; nutrijentima; genetski modificiranim organizmima; aditivima te proizvodima i tvarima koje se koriste u proizvodnji hrane za životinje, materijalima u kontaktu s hranom i veterinarsko medicinskim proizvodima.
CSH također prikuplja podatke o prehrambenim navikama građana Republike Hrvatske svih dobnih skupina te takve podatke koristi za procjene prehrambene izloženosti konzumenata, u procesu kvantitativne procjene rizika. Prikupljeni se podaci, osim za procjenu prehrambene izloženosti konzumenata, koriste i kao osnova za planiranje prehrane, procjenu zdravstvenog statusa populacije, trendova i navika po pitanju konzumacije hrane, načina života, tjelesne aktivnosti. Podaci o prehrambenim navikama građana Republike Hrvatske na raspolaganju su akademskoj zajednici, industriji i potrošačima.
Radi pohrane, validacije i objedinjavanja prikupljenih podataka CSH je uspostavio tehnološki visoko napredene integrirane podatkovne repozitorije, koji omogućavaju učinkovito i automatizirano upravljanje podacima.
CSH je kontakt točaka Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje Republike Hrvatske (HR RASFF) u okviru kojeg je zadužen za izrade brze procjene rizika i davanje mišljenja vezano za kemijske, biološke i fizikalne opasnosti u lancu prehrane. U okviru HR RASFF-a CSH ima organizirano dežurstvo 24 sata sve dane u godini, kako bi učinkovito i pravovremeno procijenio rizike te dao mišljenja koja Državnom inspektoratu omogućavaju donošenje informiranih, znanstveno utemeljenih odluka pri upravljanju rizicima. CSH u suradnji s Državnim inspektoratom izrađuje i objavljuje godišnja izvješća Mreže za uzbunjivanje i suradnju. CSH u okviru HR RASFF-a na mrežnoj stranici i društvenim mrežama HAPIH-a objavljuje obavijesti za potrošače o svim opozivima nesukladnih proizvoda s tržišta te o istima obavještava medije, koji zatim te informacije dodatno objavljuju u javnom prostoru. Na taj se način postiže najveći mogući doseg informacija i najveći obuhvat svekolike javnosti.
Kao kontakt točka Europske agencije za sigurnost hrane (engl. European Food Safety Authority – EFSA), CSH ima zadaću osigurati praktičnu provedbu aktivnosti vezanih uz umrežavanje i znanstvenu suradnju između institucija Republike Hrvatske i EFSA-e, kako bi se omogućila suradnja na rješavanju problema procjene rizika i komunikacije u Europskoj uniji. Djelatnici CSH svojevrsni su EFSA-ini ambasadori te predstavljaju poveznicu između EFSA-e i nacionalnih institucija u sustavu sigurnosti hrane, istraživačkih instituta, zavoda, akademske zajednice i ostalih dionika. CSH u Republici Hrvatskoj aktivno podiže vidljivosti EFSA-inog znanstvenog rada te je također aktivan dionik u razmjeni znanstvenih informacija s drugim zemljama članicama. Djelatnici CSH aktivni su članovi brojnih EFSA-inih znanstvenih mreža putem kojih olakšavaju znanstvenu suradnju koordinacijom aktivnosti, razmjenom informacija, razvojem i provedbom zajedničkih projekata te razmjenom stručnosti i najboljih praksi.
Također, CSH je i INFOSAN (engl. The International Food Safety Authorities Network) nacionalna kontakt točka. INFOSAN je međunarodna mreža koja na svjetskoj razini povezuje nacionalne institucije koje se bave sigurnošću hrane.
EFSA je prepoznala visoku razinu educiranosti i stručnost djelatnika CSH te je stoga identificirala CSH kao pouzdanog partnera kojemu se može povjeriti provedba edukacije stručnjaka i znanstvenika iz pretpristupnih zemalja i zemalja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji. Slijedom toga, CSH u suradnji s EFSA-om svake godine organizira takozvanu „Jesensku školu o sigurnosti hrane“, u okviru koje djelatnici CSH obavljaju transfer znanja iz područja procjene rizika stručnjacima i znanstvenicima iz pretpristupnih zemalja i zemalja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji.
CSH zajedno s EFSA-om već nekoliko godina za redom provodi informativno-edukativne kampanje pod nazivom „Safe2Eat“, kojima potrošačima približava teme sigurnosti hrane i potiče ih da kritički promišljaju o onome što jedu. U okviru tih kampanja CSH, zajedno s različitim znanstvenicima i influencerima, informira i educira javnost o različitim temama koje su potrošačima relevantne, kao što su pravilno rukovanje hranom, oznake na hrani, bolesti uzrokovane hranom, otpad od hrane, nova hrana, dodaci prehrani…
CSH, također, ima dužnost nedvosmisleno i pravovremeno obavještavati javnost o rezultatima svoga rada i educirati sve zainteresirane strane, vezano za rizike porijeklom iz hrane i hrane za životinja. S tim ciljem, koristi razne komunikacijske alate i kanale, izrađuje edukativne kampanje te organizira međunarodne konferencije i okrugle stolove vezano za važne teme iz područja sigurnosti hrane.
CSH intenzivno provodi aktivnosti vezane za edukaciju potrošača, poput provođenja kampanja za smanjenje otpada od hrane. U tu svrhu izrađen je edukativni spot za potrošače o pravilnom razumijevanju rokova trajnosti na proizvodima, s ciljem zaštite potrošača, ali i smanjenja bacanja hrane u kućanstvima. U svrhu provedbe kampanje edukacije potrošača o sigurnom rukovanju s hranom izrađen je TV spot „4 O“, koji na jednostavan i pristupačan način ukazuje na najčešće pogreške prilikom pripreme i rukovanja s hranom te savjetuje potrošače kako ih izbjeći. Djelatnici CSH, na poziv različitih televizijskih i radijskih medija kao gosti stručnjaci, često sudjeluju u emisijama, šireći na takav način znanstveno provjerene i pouzdane informacije o hrani.
Centar sudjeluje u organiziranju znanstvenih i stručnih skupova, provodi znanstveno istraživačke i stručne projekte od nacionalnog i europskog interesa, sudjeluje u radu nacionalnih stručnih tijela i povjerenstava. Djelatnici CSH aktivni su članovi različitih nacionalnih stručnih tijela, radnih skupina te povjerenstava za izradu nacionalne legislative, strategija, programa i planova, koje osnivaju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te Ministarstvo zdravstva, poput Stručnog tijela za afričku svinjsku kugu, Nacionalnog programa smanjenja otpada od hrane, Strateškog plana za smanjenje prekomjernog unosa soli, Akcijskog plana za prevenciju debljine…
CSH u suradnji s EFSA-om, tijelima nadležnim za procjenu rizika u državama članicama Europske unije i nacionalnim dionicima, sudjeluje u izgradnji europskog ekosustava znanja o sigurnosti hrane, koji osigurava da sigurnost hrane bude osnova zdravog načina prehrane i održivih prehrambenih sustava.