WHO INFOSAN Focal Point

4. hrvatska konferencija o procjeni rizika porijeklom iz hrane s međunarodnim sudjelovanjem

INFOSAN (The International Food Safety Authorities Network) je međunarodna mreža koja na svjetskoj razini povezuje nacionalne institucije koje se bave sigurnošću hranom. Sudjelovanje u mreži je dobrovoljno, a koordinaciju obavlja Tajništvo u koje su zajednički uključeni Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

INFOSAN predstavlja važan komunikacijski alat za razmjenu informacija o pitanjima vezanim za sigurnost hrane i hitne situacije s hranom s kojom se trguje na međunarodnom tržištu. Kroz ovu mrežu na globalnoj su razini povezana relevantna tijela svake zemlje u području sigurnosti hrane te im je olakšan i ubrzan pristup potrebnim informacijama.

Misija je INFOSAN-a jačanje prevencije, pripravnosti i odgovora na pitanja i hitne slučajeve u vezi sa sigurnošću hrane poticanjem suradnje među stručnjacima iz ovog područja na globalnoj razini.

INFOSAN osobito potiče:

  • brzu razmjenu informacija tijekom slučajeva vezanih uz sigurnost hrane
  • dijeljenje informacija o važnim temama povezanim sa sigurnošću hrane na svjetskoj razini
  • partnerstva i suradnju između zemalja, kao i među postojećim mrežama
  • jačanje kapaciteta zemlje za postupanje u hitnim situacijama vezanim uz sigurnost hrane

FAO i WHO zajedno potiču nacionalna tijela i sve dionike na uključivanje u INFOSAN mrežu. Međusektorskim umrežavanjem doprinosi se općenito razmjeni informacija i komunikaciji o pitanjima vezanim uz sigurnost hrane, a ne samo u slučajevima potrebe hitnog uključivanja.

Svaka zemlja članica ove mreže imenuje nacionalnu INFOSAN emergency contact point (kontakt točku za hitne slučajeve) koja je odgovorna za komunikaciju između nacionalnih tijela za sigurnost hrane i Tajništva INFOSAN-a sa sjedištem u WHO-u. Od zemalja se također zahtjeva da imenuju jednu ili više focal points (kontakt točaka), u skladu s podjelom odgovornosti za sigurnost hrane među institucijama.

Za Republiku Hrvatsku kao INFOSAN emergency contact point imenovan je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, dok je kao INFOSAN focal point imenovana Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Uz pomoć navedenih kontakt točaka, Republici Hrvatskoj omogućeno je aktivno uključivanje u razmjenu informacija i uvid u aktualna događanja iz područja sigurnosti hrane u cijelom svijetu.

Više informacija potražite ovdje.

DRUGA POVEZANA WHO I FAO IZDANJA:

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content