DOMAĆI I MEĐUNARODNI PROJEKTI NA KOJIMA SUDJELUJE CENTAR ZA SIGURNOST HRANE
REBUILD DATA FRAMEWORK – RAZVOJ NOVOG EFSA-inog SUSTAVA ZA UNOS I UPRAVLJANJE PODACIMA
Tip projekta
- Razvojni projekti
Izvor financiranja
- Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA)
Ukupan iznos financiranja projekta
- 160.000 €
Datum početka
- 29. studenoga 2024. godine
Datum završetka
- 31. srpnja 2025. godine
Status
- Aktivan
Opis projekta
Centar za sigurnost hrane sudjeluje u provedbi Rebuild Data Framework projekta Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), kroz tailor-made aktivnost EFSA-ine mreže kontakt točaka. Projekt je započeo kako bi se poboljšao i ujednačio postupak prikupljanja, obrade i unosa podataka koje države članice šalju EFSA-i.
Projekt uključuje aktivnosti prikupljanja preporuka i razmjenu iskustava zemalja članica s EFSA-om, a provodit će se u tri faze tijekom 7,5 mjeseci. U prvoj fazi je predviđeno sudjelovanje na informativnim sastancima s EFSA-om s ciljem razjašnjenja informacija vezanih uz provedbu aktivnosti te očekivane rezultate. Druga faza za države sudionice podrazumijeva davanje preporuka, dok za vodeće države prikupljanje i analizu navedenih preporuka, kao i izradu nacrta konačnih izvještaja. U posljednjoj fazi, predviđeno je slanje izvještaja EFSA-i zajedno s predloženim strategijama za usvajanje preporuka.
Cilj projekta
Cilj projekta je uspostaviti stratešku potporu za provedbu i nadzor prikupljanja preporuka za unos i upravljanje podacima koje će se uzeti u obzir kao zahtjevi prilikom izrade novih EFSA-inih alata. Od sudionika projekta očekuje se pružanje opsežnih informacija o njihovim potrebama vezanim uz upravljanje podacima koje će biti dostavljene EFSA-i u svrhu razvoja Novog sustava za unos i upravljanje podacima (New Data Ingestion and Management System). Analizom dostavljenih preporuka istražit će se nove mogućnosti upravljanja podacima, s naglaskom na dijeljenje podataka.
Podaci o institucijama
- Nositelj projekta (Vodeći partner)
- Swedish Food Agency, Švedska
- The Ministry of Health in Italy, Italija
- Partneri na projektu (Sudjelujući partner)
- Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Hrvatska
- The German Federal Institute for Risk Assessment (BfR), Njemačka
- French Agency for Food, Environmental and Occupational Health & Safety (ANSES), Francuska
- The Food and Consumer Product Safety Authority of the Kingdom of The Netherlands, Nizozemska
- The Federal Public Service Health, Food Chain Safety and Environment of the Kingdom of Belgium, Belgija
- Risk Assessment Center on Food Chain Ministry of Agriculture, Bugarska
Ustrojstvena jedinica HAPIH-a uključena u projekt
- Centar za sigurnost hrane
Djelatnici Centra za sigurnost hrane uključeni u projekt
- dr. sc. Dražen Knežević, dr. med. vet., voditelj projekta
- Adrijana Jurilj, dipl. ing., suradnik
- Željka Horvat, dipl. ing., suradnik
AIDA: PLATFORMA ZA INTELIGENTNU PREHRANU
Tip projekta
- Razvojni projekti
Izvor financiranja
- Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, putem Posredničkog tijela za provedbu operacija – Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO)
Ukupan iznos financiranja projekta
- 1.286.372,31 €
Datum početka
- 1. studenoga 2024. godine
Datum završetka
- 31. listopada 2026. godine
Status
- Aktivan
Opis projekta
Projekt AIDA (Artificial Intelligence Dietary Assistant) objedinjuje pet povezanih projektnih komponenti, koje se međusobno nadovezuju i na taj način sinergijski pojačavaju učinak i vrijednost svake pojedine komponente. Tih pet komponenti čine: Repozitorij znanja o hrani i prehrani (predstavlja sveobuhvatan resurs, relacijsko sjedinjenje baza prehrane, prehrambenih proizvoda i recepata); AI (LLM) virtualni nutricionist (proizvod temeljen na LLM (large language model) metodama umjetne inteligencije koji emulira ekspertizu stvarnog nutricionista i savjetnika); AIDA mobilna aplikacija (besplatna aplikacija koja širokoj skupini korisnika daje usluge AIDA LLM, s ciljem privlačenja pažnje kupaca AIDA platforme te prikupljanja podataka o prehrambenom ponašanju široke skupine korisnika); Platforma za povezivanje vanjskih sustava s LLM modelom (LLMconnect) (osigurava da se jednom razvijena integracija sa strane aplikacije više ne mora mijenjati u slučaju nadogradnje modela na novu verziju, promjene njegovog komunikacijskog sučelja (API) ili prelaska na drugi model); Implementacija usluge prehrambenog savjetnika u web shopu (Implementacijom usluge Prehrambenog savjetnika u web shopu proizvođača organskih zdravih proizvoda želi se iskoristiti puni potencijal Virtualnog nutricionista, tako da se jednostavno implementira u postojeći web shop putem LLMconnect platforme za povezivanje te tako krajnjem kupcu osigura usluga dodatne vrijednosti, koja neće samo pomoći partneru u poboljšanju prodajnih rezultata, već kupcu dati i novi izvor informacija, znanja i preporuka o zdravoj prehrani i utjecaju cijelog procesa proizvodnje hrane, prerade i njene konzumacije, na zdravlje, okoliš i društvo). Projektne komponente povezuju se temeljem suradnje svih članova konzorcija, gdje svaki član gradi proizvod/uslugu na temelju produkta prethodnog partnera, dodajući vlastiti sloj ekspertize i iskustva te gradeći samostojeće rješenje koje je sinergijski povezano sa ostalima.
Cilj projekta
Cilj izrade AIDA mobile mobilne aplikacije osobnog nutricioniste je demonstrirati mogućnosti AIDA platforme širokoj javnosti, gdje bi se kroz besplatnu aplikaciju razni profili korisnika mogli upoznati s mogućnostima i načinom rada AIDA LLM modela virtualnog nutricioniste i dobiti personalizirane preporuke o prehrani. Tržišni cilj je privući pažnje široke javnosti, kako bi se dobila i pažnja ciljanih korisničkih grupa za cijelu AIDA LLM platformu. Aplikacija bi bila besplatna za krajnje korisnike, uz oglase. Tržišni potencijal ove aplikacije nije u generiranom prihodu već u marketinškom efektu proizvoda. Na tržištu ne postoji niti jedna besplatna aplikacija ovog tipa te stoga postoji mogućnost zauzimanja značajnog dijela tržišta. Tržišni potencijal usluge savjetnika za prehranu u web trgovini je prvenstveno fokusiran na partnera koji uslugu implementira i njome želi značajno povećati prodaju svojih proizvoda tako da kupcima pruži bolje informiranje o korisnosti i kvaliteti ekološki uzgojene hrane.
Podaci o institucijama
- Nositelj projekta (Vodeći partner)
- Alpha score d.o.o.
- Partneri na projektu (Sudjelujući partner)
- Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
- HAMMER d.o.o. za inženjering i poslovne usluge,
- Eko Jazo
Ustrojstvena jedinica HAPIH-a uključena u projekt
- Centar za sigurnost hrane
Djelatnici Centra za sigurnost hrane uključeni u projekt
- dr. sc. Dražen Knežević dr. med. vet., voditelj
- Martina Pavlić, mag.nutr. suradnik
- Adrijana Jurilj, mag.nutr., suradnik
- Vlatka Buzjak Služek, dipl.ing.preh.teh., suradnik
- Željka Horvat univ.spec.techn.aliment, suradnik
- Ivona Sučić mag.prot.nat. et amb., suradnik
- Sandra Bašić univ. spec. oecol, suradnik
Akronim projekta
- AIDA
USPOSTAVA KOORDINIRANOG SUSTAVA NADZIRANJA BOLESTI (U HRVATSKOJ) U SKLADU S PRISTUPOM JEDNO ZDRAVLJE
Tip projekta
- Znanstveno-istraživački projekti
Izvor financiranja
- European Health and Digital Executive Agency (HaDEA) sufinancira projekt s 80 % sredstava
Ukupan iznos financiranja projekta
- 874 965.71 €
Datum početka
- 1. siječnja 2024. godine
Datum završetka
- 31. prosinca 2026. godine
Status
- Aktivan
Opis projekta
U okviru CROOH projekta predviđeno je prioritetno praćenje devet bolesti: krimsko-kongoanske hemoragijske groznice, ehinokokoze, hepatitisa E, influence svinja, lajmske borelioze, Q-groznice, groznice Riftske doline, krpeljnog encefalitisa i groznice Zapadnog Nila. Sustav praćenja ostvarit će se uzorkovanjem vektora i uzoraka iz okoliša, domaćih životinja, divljih životinja i kućnih ljubimaca. Na taj će način predloženi sustav praćenja povećati mogućnosti detekcije za prioritetne bolesti, omogućujući brži odgovor na pojavu patogena korištenjem optimalnih dijagnostičkih metoda.
Cilj projekta
Glavni cilj projekta CROOH je uspostava koordiniranog sustava nadziranja zoonoza, prema pristupu One Health (OH, „jedno zdravlje“) koji do sada nije uspostavljen na nacionalnoj razini. U okviru projekta uspostavit će se nacionalno tijelo koje će uključivati relevantne stručnjake iz već postojećih sustava koji se bave nadziranjem bolesti ljudi i životinja te okoliša kako bi se osigurao što učinkovitiji sustav praćenja zoonoza, čime bi se još više pridonijelo zaštiti zdravlja ljudi i životinja. Rezultati dobiveni ovim istraživanjem u skladu s OH pristupom bit će pohranjeni u novonastaloj bazi podataka i korišteni za izradu procjene rizika na nacionalnoj razini, te će se redovito dostavljati Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA). Na temelju rezultata projekta planira se napraviti procjena rizika na nacionalnoj razini i utvrditi lista prioriteta bolesti, kao i jedinstvena baza podataka kompatibilna s bazom podataka EFSA-e kako bi se podaci mogli dijeliti i uspoređivati s rezultatima drugih europskih zemalja. Tijekom trajanja projekta CROOH planira se širenje informacija i provođenje aktivnosti podizanja svijesti javnosti vezanih uz One Health pristup.
Podaci o institucijama
- Nositelj projekta (Vodeći partner):
- Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
- Partneri na projektu (Sudjelujući partner)
Ustrojstvena jedinica HAPIH-a uključena u projekt
- Centar za sigurnost hrane
Djelatnici Centra za sigurnost hrane uključeni u projekt
- dr. sc. Brigita Hengl, koordinator projekta
- dr. sc. Jasenka Petrić, suradnik
- dr. sc. Andrea Gross Bošković, suradnik
- dr. sc. Dražen Knežević, suradnik
- dr. sc. Darja Sokolić, suradnik
- Martina Pavlić, suradnik
- Barbara Lendić, suradnik
Akronim projekta
CROOH
URL
PERFLUOROALKILNE TVARI (PFAS) U ŽIVOTINJSKIM VRSTAMA IZ VODENIH I KOPNENIH STANIŠTA TE HRANI ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA: IZLOŽENOST I PROCJENA RIZIKA HRVATSKIH POTROŠAČA
Tip projekta
- Znanstveno-istraživački projekti
Izvor financiranja
- Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021. – 2026. (NPOO)
Ukupan iznos financiranja projekta
- 250.000,00 €
Datum početka
- 1. siječnja 2024. godine
Datum završetka
- 31. prosinca 2027. godine
Status
- Aktivan
Opis projekta
Perfluoroalkilne i polifluoroalkilne tvari (PFAS-ovi) su klasa kontaminanta čiji se broj neprestano povećava jer čine sastavne komponente brojnih proizvoda u svakodnevnoj upotrebi. Postojani su i ekološki stabilni spojevi, prisutni u globalno svim okolišnim medijima (zrak, voda, tlo), divljim životinjama, prehrambenim proizvodima i ljudima. Imaju niz štetnih učinaka na zdravlje ljudi. U općoj populaciji, primarni izvor kronične izloženosti PFAS-ovima je konzumacija kontaminirane hrane i vode za piće, pri čemu su ribe, školjkaši i jaja glavni izvori izloženosti za potrošače. U Hrvatskoj nisu dostupni podaci o istraživanjima PFAS-ova u hrani te divljim životinjama kao bioindikatorima onečišćenja okoliša. U ovome istraživanju provest će se određivanje PFAS-ova u hrani životinjskog podrijetla primarno u kategorijama hrane kao što su morske i slatkovodne konzumne ribe, školjkaši, meso i jaja. Također će se provesti procjena prisutnosti PFAS-ova u tkivima divljih životinjskih vrsta iz vodenih (morskih i slatkovodnih) i kopnenih staništa. U svrhu određivanja što nižih koncentracija ovih spojeva provest će se razvoj osjetljive i selektivne analitičke metode primjenom tekućinske kromatografije ultra visoke djelotvornosti povezane s tandemskim masenim spektrometrom (UHPLC-MS/MS). Na temelju utvrđenih koncentracija PFAS-ova u analiziranim kategorijama hrane provest će se procjena izloženosti ovim spojevima za opću populaciju i prema definiranim toksikološkim granicama procjeniti rizik na zdravlje.
Cilj projekta
Primjenom osjetljive i selektivne analitičke metode tekućinske kromatografije ultra visoke djelotvornosti povezane s tandemskom masenom spektrometrijom (UHPLC-MS/MS) provesti određivanje koncentracija više od dvadeset perfluoroalkilnih tvari (PFAS) u hrani životinjskog podrijetla i životinjskim vrstama iz vodenih i kopnenih staništa sa područja Hrvatske u svrhu utvrđivanja zagađenja hrane i okoliša ovim spojevima. Procijeniti izloženost PFAS-ovima obzirom na prehrambene navike stanovništva Republike Hrvastke te karakterizirati rizik za zdravlje stanovništva RH.
Podaci o institucijama
- Nositelj projekta (Vodeći partner)
- Hrvatski veterinarski institut
- Partneri na projektu (Sudjelujući partner)
- Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
- Institut za oceanografiju i ribarstvo
- Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada
- Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru
- Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
- The Mario Negri Institute of Pharmacological Research IRCCS, Italija
Ustrojstvena jedinica HAPIH-a uključena u projekt
- Centar za sigurnost hrane
Djelatnici Centra za sigurnost hrane uključeni u projekt
- dr. sc. Andrea Gross-Bošković, voditelj
- Vlatka Buzjak Služek, dipl. ing., suradnik
Akronim projekta
- PFASSFOODWILDLIFE
PROGRAMIRANJE, POKRETANJE I ODRŽAVANJE WEB PORTALA ZA EUROPSKU OZNAKU IZVRSNOSTI ZA EDUKACIJA IZ PODRUČJA PROCJENE RIZIKA (PROGRAMMING, DEPLOYMENT AND MAINTENANCE OF THE EUROPEAN EXCELLENCE LABEL WEBSITE)
Tip projekta
- Razvojni projekti
Izvor financiranja
- Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA)
Ukupan iznos financiranja projekta
- 51 000 €
Datum početka
- 15. ožujka 2024. godine
Datum završetka
- 15. ožujka 2028. godine
Status
- Aktivan
Opis projekta: Europska oznaka izvrsnosti (eng. European Excellence Label, EEL) jamstvo je kvalitete za edukacije u procjeni rizika u području sigurnosti hrane. Pruža orijentaciju zainteresiranim pojedincima i institucijama o znanjima i vještinama koje su neophodne za obavljanje procjene rizika.
EEL web portal je osnovna platforma za sve aktivnosti vezane za EEL oznaku kao što su pružanje svih informacija o oznaci, prijava edukacija, proces recenzije, pregled edukacija kojima je dodijeljena oznaka i drugo. Stoga su svi sadržaji na web portalu prikazani na jednostavan i za korisnika prihvatljivnačin, sukladno najnovijim trendovima u razvoju web portala.
Web portal je formiran za različite skupine korisnika koji su definirani kao relevantni, što uključuje potencijalne polaznike edukacija, pružatelje edukacija, recenzente i tajništvo.
Cilj projekta: Razvoj, pokretanje, optimizacija i održavanje web portala na kojoj će se provoditi sve aktivnosti vezano za objavu edukacija, dodjelu oznake izvrsnosti, informiranje zainteresiranih korisnika i komunikacija korisnika sa tajništvom web portala.
Podaci o institucijama
- Nositelj projekta (Vodeći partner)
- Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
Ustrojstvena jedinica HAPIH-a uključena u projekt
- Centar za sigurnost hrane
Djelatnici Centra za sigurnost hrane uključeni u projekt
- Vlatka Buzjak Služek, dipl. ing., voditelj
- dr. sc. Andrea Gross – Bošković, suradnik
- dr. sc. Jasenka Petrić, suradnik
SIGURNOST LANCU MESA DIVLJAČI – SAFETY IN THE GAME MEAT CHAIN
Tip projekta
- COST akcija
Izvor financiranja
- Europska komisija
Ukupan iznos financiranja projekta
- Nije primjenjivo. Proračun Akcije mijenja se za svaku godinu
Datum početka
- 29. rujna 2023. godine
Datum završetka
- 28. rujna 2027. godine
Status
- Aktivan
Opis projekta
COST akcija „SafeGameMeat“ – Sigurnost u lancu mesa divljači prva je akcija takve vrste, koja ima za cilj povezivanje svih relevantnih dionika u području sigurnosti mesa divljači u Europi, i šire, kako bi se ojačala održivost i sigurnost mesa divljači, te osigurala zaštita potrošača u Europi. Ovakvo umrežavanje institucija potiče interdisciplinarni i transnacionalni prijenos znanja, te uspoređuje i raspravlja o informacijama u pogledu zdravstvenih opasnosti povezanih s konzumacijom mesa divljači u Europi, i izvan Europe, te omogućava dijeljenje znanja, iskustava i dostignuća između znanstvenih zajednica, tijela za sigurnost hrane, poduzeća, kreatora politika i javne zajednice.
Ciljevi projekta
Akcija SafeGameMeat ima za cilj utvrditi razlike i sličnosti između europskih zemalja u pogledu zakonodavnog okvira i prakse lova, prerade i inspekcije mesa divljači, proizvoda od mesa divljači, tokova mesa, kao i trgovine i potrošnje mesa divljači, istražujući sve faze opskrbnog lanca “od šume do stola”. Izgradnjom i korištenjem složene mreže različitih dionika prikupljaju se informacije koje su do sada bile nepoznate ili manjkave, a time se mogu identificirati i prednosti i slabosti nacionalnih sustava. Poseban fokus ove akcije usmjeren je identifikaciji i procjeni kemijskih i bioloških rizika koji mogu biti povezani s konzumacijom mesa divljači.
Podaci o institucijama
- Nositelj projekta (Vodeći partner)
- Njemačka, Njemački federalni institut za procjenu rizika (BfR)
- Partneri na projektu (Sudjelujući partner)
- Hrvatska, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
- Albanija, Agricultural University of Tirana;
- Australija, The University Of Queensland St Lucia, Brisbane
- Austrija, University of Veterinary Medicine Vienna
- Belgija, European Federation for Hunting and Conservation (FACE) Belgium; European Federation For Hunting and Conservation; nstitute of Tropical medicine, Antwerpen; Sciensano, Ixelles; Katholieke Universiteit Leuven; Bosna i Hercegovina, University of Sarajevo-Faculty of Pharmacy;
- Bugarska, Bulgarian Food Safety Agency, Sofia;
- Češka Republika, Vyzkumny Ustav Zivocisne Vyroby V.v.i. Uhrineves; Czech University of Life Sciences Prague
- Danska, University of Copenhagen ridebanevej; Aarhus University; Statens Serum Institut, Kopenhagen;
- Estonija, The Estonian University of Life Sciences;
- Finska, University of Helsinki – Faculty of Veterinary Medicine; University of Helsinki
- Francuska, DAMIEN DE JONG rte d ebersheim, Centre International de Recherche Agronomique pour le Développement (CIRAD); Institut D Enseignement Superieur Et De Recherche En Alimentation Sante Animale Sciences Agronomiques Etde L Environnement Vetagro Sup; Aix-Marseille University; Université Claude Bernard Lyon;
- Grčka, Aristotle University of Thessaloniki University Campus; State Region of Western Macedonia, Pefecture of Florina Dioikitirio Florina; ELGO DEMETER, Athens; Faculty of Veterinary Medicine, University of Thessaly; Hellenic Agricultural Organization (ELGO-DIMITRA) – Veterinary Research Institute of Thessaloniki;
- Hrvatska, Agronomski Fakultet Sveučilišta u Zagrebu; Faculty of Agrobiotehnical science Osijek;
- Irska, Department Of Agriculture, Food And The Marine Agriculture House
- Island, University of Iceland, Reykjavík;
- Italija, University of Verona; Università degli Studi di Padova; Università degli Studi di Milano; Istituto Superiore di sanità Rome; Istituto Zooprofilattico Sperimentale del Mezzogiorno – Centro di referenza nazionale per l’analisi e studio di correlazione tra ambiente, animale e uomo, Portici; University of Tuscia, Dept. DAFNE; University of Turin, Department of Veterinary Sciences; University of Ferrara;
- Kosovo, University of Business and Technology Lagjja Kalabria; UBT Gjilan;
- Latvija, Institute of Food Safety, Animal Health and Environment BIOR, Riga; Latvian Hunters’ Associationa – Linda Dombrovska
- Litva, Nature Research Centre, Vilnius;
- Mađarska, International Council for Game and Wildlife Conservation;
- Malta, Universita’ ta’ Malta, Msida;
- Maroko, Ibn Zohr university – Youssef Ezzaky, Agadir;
- Nigerija, National Centre for Genetic Resources and Biotechnology Ibadan
- Nizozemska, Netherlands Food and Consumer Product Safety Authority Utrecht; Utrecht University;
- Norveška, Norwegian University of Life Sciences; Nofima As;
- Njemačka, University of Goettingen Germany; Technical University Munich – TUM School of Life Science; Landeslabor Berlin; Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research; Landig + Lava GmbH & Co. KG; Georg August University Goettingen; University of Bonn – Institute of Nutrition and Food Sciences;
- Poljska, Poznań University of Life Sciences; Elite Expeditions sp. z o.o.; Uniwersytet Wroclawski; Panstwowy Instytut Weterynaryjny; Panstwowy Instytut Weterynaryjny – Panstwowy Instytut Badawczy;
- Portugal, Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Quinta de Prados; Animal and Veterinary Research Center Quinta de Prados; Direção Geral de Alimentação e Veterinária; Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar da Universidade do Porto; Instituto Da Conservacao Da Natureza E Das Florestas Ip; REQUIMTE – LAQV Porto; Direção Geral de Alimentação e Veterinária Lisaboa; Instituto Nacional De Investigaçao Agraria E Veterinaria, Vairão; Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Vila Real;
- Rumunjska, Spiru Haret University Romania; University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj;
- Sjedinjene Američke Države, International Student One Health Alliance; University Of Florida, Gainesville;
- Sjeverna Makedonija, Faculty of Veterinary Medicine – Skopje, Ss. Cyril and Methodius University in Skopje; Ss. Cyril and Methodius University in Skopje; Faculty of veterinary medicine-Skopje;
- Slovačka, University of veterinary medicine and pharmacy Košice; Centre of Biosciences of the Slovak Academy of Sciences, Institute of Animal Physiology in Košice;
- Slovenija, University of Ljubljana Veterinary faculty
- Srbija, Scientific Veterinary Institute “Novi Sad”; SP Laboratorija A.D. Bečej; PUBLIC ENTERPRISE VOJVODINASUME PETROVARADIN; Agriculture faculty, University of Novi Sad; Scientific Institute of Veterinary Medicine of Serbia, Beograd; Scientific veterinary institute of Serbia – Marija Pavlovic, Beograd;
- Španjolska, University of Castilla-La Mancha – Institute for Game and Wildlife Research, Ciudad Real; Universidad de Murcia;
- Švedska, Swedish Food Agency; Swedish University of Agricultural Sciences, Uppsala; Wildlife consultant Jonas Malmsten Ltd
- Švicarska, Universitaet Bern; University of applied sciences and arts of Southern Switzerland, Mendrisio; Rupicapra GmbH, Ardez;
- Tunis, Ecole Nationale de Médecine Vétérinaire de Sidi Thabet;
- Turska, UŞAK UNIVERSITY – UŞAK; Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi; Hatay Mustafa Kemal University; Istanbul Universitesi – Cerrahpasa Istanbul Universitesi; Kırıkkale University, Faculty of Veterinary Medicine;
- Ujedinjeno Kraljevstvo, University of Cambridge; Moredun Research Institute, Penicuik; University of Leeds School of Medicine;
- Zambia, University of Zambia;
Ustrojstvena jedinica HAPIH-a uključena u projekt
- Centar za sigurnost hrane
Djelatnici Centra za sigurnost hrane uključeni u projekt
- dr. sc. Andrea Gross – Bošković
Akronim projekta
SAFEGAMEMEAT
Šifra projekta
CA22166
URL
https://www.cost.eu/actions/CA22166
DATA FLOW MAPPING AND ANALYSIS – MAPIRANJE I ANALIZA PROTOKA PODATAKA
Tip projekta
- Razvojni projekti
Izvor financiranja
- Europska agencija za sigurnost hrane
Ukupan iznos financiranja projekta
- 10 000 €
Datum početka
- 7. veljače 2024. godine
Datum završetka
- 7. veljače 2025. godine
Status
- Završen
Opis projekta
Centar za sigurnost hrane sudjelovao je u provedbi projekta Data flow mapping and analysis projekta Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), kroz tailor-made aktivnost EFSA-ine mreže kontakt točaka. Projekt je započeo kako bi se primjenom specifičnih metodologija mapiranja i analize protoka podataka detektirali izazovi i rješenja vezani za podatke koje EFSA-a prikuplja u okviru podatkovne domene „Prevalencija zoonoza i uzročnika“ te kako bi se poboljšao i ujednačio postupak prikupljanja, obrade i prijave podataka Republike Hrvatska.
Projekt uključuje niz strukturirano povezanih aktivnosti koje su započele kick off sastankom u ožujku 2024. godine te se nastavile kreiranjem mape nacionalnih dionika sustava prikupljanja i prijave nacionalnih podataka o zoonozama i uzročnicima zoonoza, popunjavanjem kompleksnog analitičkog upitnika, održavanjem sastanaka nacionalnih dionika s predstavnicima EFSA-e i EFSA-ine podugovarateljske tvrtke za provedbu projekta, izradom završnog izvješća, njegovom validacijom i završnim usvajanjem te izradom studije pod nazivom „Challenges & Solutions Report”.
Cilj projekta
Opći cilj projekta bila je provedba analitičkih aktivnosti, potpomognutim posebnim metodologijama koje je trebalo osmisliti i usvojiti, s ciljem identificiranja protoka informacija unutar relevantnih poslovnih procesa ili sustava. Specifični ciljevi projekta bili su: zabilježit tok podataka za podatkovnu domenu „Prevalencija zoonoza i uzročnika“, opisati tokove podataka lako razumljivim vizualnim prikazom, razumjeti načine prikupljanja, obrade, klasificiranja te pohrane informacija, od točke planiranja uzorkovanja do točke prijave podataka EFSA-i. Specifični ciljevi projekta bili su: identifikacija nacionalnih dionika i njihovih odgovornosti, specifičnih funkcija i procesa, pohrane podataka i IT alata te interakcija koje se koriste za omogućavanje protoka informacija od izvora do EFSA-e.
Glavna svrha projekta bila je poboljšanje razumijevanja složenosti i kritičnih točaka u procesima prikupljanja podataka, rješavanje identificiranih problema uvođenjem zajedničkih alata koje je razvila EFSA te promicanje suradnju između država članica povećanjem svijesti o zajedničkim procesima i problemima te razmjenom stručnosti.
Podaci o institucijama
- Nositelj projekta (Vodeći partner) u Republici Hrvatskoj
- Hrvatska agencija za sigurnost hrane, Centar za sigurnost hrane
- Koordinator projekta – EFSA-ina podugovarateljska tvrtka
- Trasys International, NRB Group, Grčka
Ustrojstvena jedinica HAPIH-a uključena u projekt
- Centar za sigurnost hrane
Djelatnici Centra za sigurnost hrane uključeni u projekt
- dr. sc. Dražen Knežević, dr. med. vet., voditelj projekta
ODREĐIVANJE PRISUTNOSTI THC-a I OSTALIH KANABINOIDA U RAZLIČITIM VRSTAMA HRANE OD INDUSTRIJSKE KONOPLJE NA TRŽIŠTU RH
Tip projekta
- Stručni projekti
Izvor financiranja
- Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
Ukupan iznos financiranja projekta
- 26 300 €
Datum početka
- 18. travnja 2023. godine
Datum završetka
- 31. listopada 2023. godine
Status
- Završen
Opis projekta
Vrlo je malo dostupnih podataka o analitičkim rezultatima o sadržaju THC-a i kanabinoida u hrani od sjemenki i ostalih dijelova konoplje na tržištu RH, a oni čine osnovu za kvalitetnu i preciznu procjenu izloženosti koja je temelj za procjenu rizika za zdravlje ljudi od THC-a. HAPIH-u je 2015. godine izradila Znanstveno mišljenje o utjecaju na zdravlje različitih vrsta hrane od sjemenki i koja sadrži sjemenke industrijske konoplje. U međuvremenu su se pojavile nove znanstvene spoznaje vezane za toksikološke aspekte THC-a i ostalih kanabinoida, a potrošačima je dostupan niz novih proizvoda u različitim specijaliziranim trgovinama, trgovačkim lancima ili putem direktne prodaje OPG-a.
Iako sjemenke industrijske konoplje u svom sastavu ne sadrže THC i ostale kanabinoide, oni se mogu naći na vanjskoj površini sjemenke te posljedično i u proizvodima od sjemenki (brašno, ulje) zbog kontakta s dijelovima biljke koji ih sadrže u većoj količini (vršni listovi, pricvjetni listići cvata i smolaste dlačice lista). Ova kontaminacija se događa tijekom žetve i prerade. U Hrvatskoj nije propisana procedura čišćenja sjemenki kod žetve te su one zbog toga često kontaminirane CBD-om i THC-om.
Što se tiče proizvoda dostupnih na tržištu, definirane razine THC-a dopuštene su samo u sjemenkama industrijske konoplje te proizvodima dobivenim iz sjemenki. Uredba Komisije (EU) 2022/1393 оd 11. kolovoza 2022. o izmjeni Uredbe (EZ) br. 1881/2006 propisuje razine Δ9-THC-a u brašnu, ulju i sjemenkama dok ostali kanabinoidi u hrani nisu dopušteni.
Cilj projekta
Utvrditi koncentracije THC-a i ostalih kanabinoida u različitim vrstama hrane od industrijske konoplje na tržištu RH. Temeljem dobivenih rezultata će se izraditi procjena izloženosti odrasle populacije u odnosu na akutnu referentnu dozu te objaviti znanstveno mišljenje.
Podaci o institucijama
- Nositelj projekta
- Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH)
- Partneri na projektu
- Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)
Ustrojstvena jedinica HAPIH-a uključena u projekt
- Centar za sigurnost hrane
Djelatnici Centra za sigurnost hrane uključeni u projekt
- Vlatka Buzjak Služek, dipl. ing. preh. teh., voditelj projekta
- dr. sc. Sanja Miloš
- dr. sc. Dražen Knežević
- Andrea Gross Bošković, dipl. ing. preh. teh.
EUROPEAN EXCELLENCE LABEL FOR FOOD SAFETY RISK ASSESSMENT (EEL) – EUROPSKA OZNAKA IZVRSNOSTI ZA PROCJENU RIZIKA U PODRUČJU SIGURNOSTI HRANE
Tip projekta
- Razvojni projekti
Izvor financiranja
- Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA)
Ukupan iznos financiranja projekta
- 87 000 €
Datum početka
- 2. veljače 2023. godine
Datum završetka
- 2. kolovoza 2024. godine
Status
- Završen
Opis projekta
Centar za sigurnost hrane sudjelovao je u provedbi projekta Europska oznaka izvrsnosti za procjenu rizika u području sigurnosti hrane (European Excellence Label for food safety risk assessment, EEL), kroz tailor-made aktivnost mreže kontakt točaka Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).
Europska oznaka izvrsnosti za procjenu rizika u području sigurnosti hrane predstavlja jamstvo kvalitete za edukacije u procjeni rizika, koja obuhvaća koncept „jedno zdravlje“. U širem smislu, projekt je usmjeren izgradnji europskog okvira s definiranim standardima kvalitete za edukacije za buduće i postojeće procjenitelje rizika u području sigurnosti hrane diljem Europe.
Projekt se sastojao od tri radna paketa – razvoj kriterija za evaluaciju edukacija i treninga, razvoj komunikacijskog plana i aktivnosti prema svim zainteresiranim stranama, te radnog paketa za pripremu funkcijskih i tehničkih pretpostavki za razvoj web platforme. Sva tri radna paketa su se međusobno nadopunjavala, a koordiniralo ih je upravljačko tijelo (Steering Group) koje čine nacionalni predstavnici Savjetodavnog vijeća EFSA-e.
U projektu je, uz Hrvatsku, sudjelovalo još osam država članica Europske Unije (Austrija, Danska, Finska, Italija, Mađarska, Nizozemska, Norveška i Njemačka).
Cilj projekta: Uspostava Europske oznake izvrsnosti (EEL) za postojeće tečajeve u procjeni rizika u području sigurnost hrane. Ovaj cilj uključuje definiranje kriterija za evaluaciju edukacija, izradu komunikacijskog koncepta te definiranje funkcionalnih zahtjeva za razvoj web platforme.
Podaci o institucijama
- Nositelj projekta (Vodeći partner)
- Njemački Savezni institut za procjenu rizika (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR)
- Partneri na projektu (Sudjelujući partner)
- Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
- Dansko tehničko sveučilište (Technical University of Denmark, DTU) – koordinator projekta
- Austrijska agencija za zdravlje i sigurnost hrane (Österreichische Agentur für Gesundheit und Ernährungssicherheit, AGES)
- Eksperimentalni zooprofilaktički institut Lazija i Toskane (Istituto Zooprolattico Sperimentale del Lazio e della Toscana, IZSLT)
- Finska agencija za hranu (Ruokavirasto)
- Nizozemska agencija za sigurnost hrane, potrošača i proizvoda (Nederlandese Voedsel – en Warenautoriteit, NVWA)
- Norveški znanstveni odbor za hranu i okoliš (Vitenskapskomiteen for mat og miljø, VKM)
- Sveučilište veterinarske medicine Budimpešta (Állatorvostudományi Egyetem Budapest)
Ustrojstvena jedinica HAPIH-a uključena u projekt
- Centar za sigurnost hrane
Djelatnici Centra za sigurnost hrane uključeni u projekt
- dr. sc. Andrea Gross – Bošković, voditelj
- Vlatka Buzjak Služek, dipl. ing., suradnik
- dr. sc. Jasenka Petrić, suradnik
T-2 I HT-2 TOKSINI U ŽITARICAMA PROIZVEDENIM U REPUBLICI HRVATSKOJ
Tip projekta
- Stručni projekti
Izvor financiranja
- Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) / Hrvatska agencija za hranu (HAH)
Ukupan iznos financiranja projekta
- 210 000 kn
Datum početka
- 2017. godine
Datum završetka
- 2019. godine
Status
- Završen
Opis projekta
T-2 i HT-2 toksini predstavljaju trihotecenske mikotoksine tipa A koje proizvode plijesni iz roda Fusarium. Literaturni podaci govore da različite žitarice, uključujući kukuruz, zob, ječam, raž, pšenicu, rižu i soju, mogu biti kontaminirane s T-2 toksinom te posljedično s HT-2 toksinom kao njegovim najznačajnijim metabolitom. Citotoksični i imunosupresivni učinci ovih mikotoksina su dokazani, pri čemu su uočeni simptomi akutnih intoksikacija, ali i kroničnih bolesti u ljudi i životinja.
Istraživanja o pojavnosti, odnosno kontaminaciji različitih vrsta žitarica s T-2 i HT-2 toksinima u ovom dijelu Europe, ujedno i u Hrvatskoj, su nedostatna. U prijašnjim istraživanjima, rezultati o pojavnosti ovih mikotoksina u Hrvatskoj, dani su isključivo kao suma T-2/HT-2 toksina u različitim vrstama žitarica, stočnoj hrani i proizvodima na bazi žitarica, a određeni su primjenom screening ELISA metode. Što upućuje na potrebu daljnjih istraživanja kontaminacije hrane i hrane za životinje ovim mikotoksinima u Hrvatskoj, odnosno utvrđivanja pojedinačnih vrijednosti T-2 i HT-2, te njihovih odnosa, visoko osjetljivom potvrdnom analitičkom metodom, uz praćenje čimbenika utjecaja, kao što su meteorološke prilike i ostali čimbenici koji mogu pogodovati proizvodnji ovih toksina. Preporuka Komisije 2013/165/EU sugerira prikupljanje podataka o pojavnosti T-2 i HT-2 toksina za sve žitarice i proizvode na bazi žitarica, osim riže i proizvoda na bazi riže, za koje se kontaminacija nije pokazala značajnom, ukazujući na posebno značajnu potrebu za analizama zobi i proizvoda na bazi zobi. Prikupljanje podataka se provodilo tijekom 3 godine. Utvrđene razine T-2 i HT-2 toksina poslužiti će u nastanku baze podataka potrebne za uspostavu NDK vrijednosti ovih mikotoksina te će time doprinijeti konačnom cilju zaštite zdravlja ljudi i životinja. Rezultati istraživanja će se dostaviti EFSA-i u skladu sa zahtjevima.
Cilj projekta
Cilj ovog projekta je utvrđivanje pojedinačnih koncentracija T-2 i HT-2 toksina, suma oba mikotoksina (T-2/HT-2) te njihovog odnosa u različitim žitaricama uzgojenim na području RH tijekom trogodišnjeg razdoblja. Također su bilježene meteorološke prilike. Prikupljeni podaci su poslužili za izradu znanstvenog mišljenja o izloženosti populacije RH predmetnim mikotoksinima.
Podaci o institucijama
- Nositelj projekta:
- Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) / Hrvatska agencija za hranu (HAH)
- Partneri na projektu:
- Hrvatski veterinarski institut (HVI)
Ustrojstvena jedinica HAPIH-a uključena u projekt
- Centar za sigurnost hrane
Djelatnici Centra za sigurnost hrane uključeni u projekt
- Vlatka Buzjak Služek, dipl. ing. preh. teh., voditelj projekta
CITRININ I ARISTOLOHIČNA KISELINA U ŽITARICAMA U REPUBLICI HRVATSKOJ
Tip projekta
- Stručni projekti
Izvor financiranja
- Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu / Hrvatska agencija za hranu
Ukupan iznos financiranja projekta
- 150 000 kn
Datum početka
- 2017. godine
Datum završetka
- 2019. godine
Status
- Završen
Opis projekta
Kako se na području Republike Hrvatske nalaze područja koja se povezuju s pojavnošću endemske nefropatije, a istraživanja na pojavnost citrinina i aristolohične kiseline u hrani su vrlo rijetka, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu je 2017. godine pokrenula trogodišnje istraživanje pojavnosti citrinina i aristolohične kiseline u žitaricama (pšenica, ječam, kukuruz) u četiri Hrvatske županije (Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj i Međimurskoj županiji).
Uzorci tri vrste žitarica (pšenica, ječam i kukuruz) roda 2017., 2018. i 2019. godine uzorkovani su u četiri županije. Uzorkovanje su proveli djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, nakon čega su uzorci analizirani u laboratoriju.
Cilj projekta
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi prisutnost citrinina i aristolohične kiseline u uzorcima pšenice, ječma i kukuruza u odabranim hrvatskim županijama u svrhu prikupljanja podataka o mogućoj pojavnosti ovih kontaminanata kao potencijalnih uzročnika endemske nefropatije. Dobiveni rezultati, bili su isto tako i doprinos rezultatima koje EFSA prikuplja u cilju procjene izloženosti i prijedloga za donošenje najviših dopuštenih količina za citrinin u hrani.
Podaci o institucijama
- Nositelj projekta (Vodeći partner)
- Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAH)
- Partneri na projektu (Sudjelujući partner)
- NZZJZ “Dr. Andrija Štampar”
Ustrojstvena jedinica HAPIH-a uključena u projekt
- Centar za sigurnost hrane
Djelatnici Centra za sigurnost hrane uključeni u projekt
- Danijela Stražanac, dipl.ing., voditelj
DOBROBIT MLIJEČNIH KRAVA, POJAVA SUPKLINIČKOG MASTITISA I BROJ SOMATSKIH STANICA U MLIJEKU
Tip projekta
- Znanstveno-istraživački projekti
Izvor financiranja
- Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
Ukupan iznos financiranja projekta
- 58 080 kn
Datum početka
- 22. veljače 2018. godine
Datum završetka
- 30. studenog 2018. godine
Status
- Završen
Opis projekta
Provedenim projetom proširena su postojeća znanja o pojavnosti supkliničkih mastitisa na farmama u odnosu na specifične pokazatelje dobrobiti, čime se doprinijelo boljem razumijevanju povezanosti provođenja sustavne brige za kravu, počevši od smještajnih uvjeta, pristupa i dostupnosti hrane koja kvalitativno odgovara jedinki/proizvodnoj skupini, pristupa vodi i dopuštanju/osiguravanju izražavanja ponašanja primjerenih vrsti i fiziološkom stanju. Provedeni projekt moći će poslužiti za daljnje aktivnosti usmjerene ka smanjenju prevalencije supkliničkih mastitisa i rizika od štetnih zdravstvenih učinaka kod konzumenata sirovog kravljeg mlijeka i proizvoda od sirovog kravljeg mlijeka te višoj razini sigurnosti mlijeka i mliječnih proizvoda u Republici Hrvatskoj.
Cilj projekta
Opći cilj projekta je procijeniti dobrobit krava na farmama te utvrditi povezanost određenih pokazatelja dobrobiti s pojavnošću supkliničkih mastitisa odnosno pokazateljima sigurnosti i kvalitete mlijeka. Postavljeno je 5 specifičnih ciljeva projekta: Utvrditi status dobrobiti životinja na farmama mliječnih krava, temeljem pokazatelja dobrobiti; Odrediti broj somatskih stanica (BSS) u mlijeku; Utvrditi patogene mikroorganizme u mlijeku s povišenim BSS; Odrediti osnovne metaboličke pokazatelje u krvi kako bismo dokazali odgovarajuću hranidbu, odnosno utvrdili grješke u hranidbi koje pogoduju razvoju mastitisa; Utvrditi značajnost povezanosti između pokazatelja dobrobiti, metaboličkog profila i pojavnosti supkliničkih mastitisa odnosno pojavnosti patogenih mikroorganizama u mlijeku s povišenim BSS.
Podaci o institucijama
- Nositelj projekta (Vodeći partner)
- Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
- Partneri na projektu (Sudjelujući partner)
- Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku,
Ustrojstvena jedinica HAPIH-a uključena u projekt
- Centar za sigurnost hrane
Djelatnici Centra za sigurnost hrane uključeni u projekt
- dr. sc. Dražen Knežević, dr. med. vet, Voditelj
MIKROORGANIZMI U SLASTIČARSKIM KOLAČIMA U REPUBLICI HRVATSKOJ
Tip projekta
- Znanstveno-istraživački projekt
Izvor financiranja
- Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
Ukupan iznos financiranja projekta
- 40 000 kn
Datum početka
- 1. siječanj 2017. godine
Datum završetka
- 31. prosinac 2018. godine
Status
- Završen
Opis projekta
Znanstveni odbor za biološke opasnosti Hrvatske agencije za hranu predložio je provedbu projekta temeljem rezultata mikrobioloških analiza raznih vrsta gotove hrane na području Grada Zagreba. Rezultati mikrobioloških analiza ukazali su na činjenicu da je utvrđen značajan broj uzoraka gotove hrane, uključujući slastičarske kolače, koji ne udovoljava preporučenim mikrobiološkim kriterijima nacionalnog Vodiča za mikrobiološke kriterije. Istraživanje pod nazivom „Ispitivanje ispravnosti slastičarskih kolača u RH obzirom na mikrobiološke kriterije“ započelo je 2017. godine i obuhvatilo je 230 uzorka slastičarskih kolača na području Republike Hrvatske (sjeverozapadna i istočna Hrvatska, Primorje i sjeverna Dalmacija). Slastičarski kolači analizirani su na prisutnost aerobnih mezofilnih bakterija, Salmonellla spp., Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes i plijesni.
Budući da obitelj enterobakterija obuhvaća i patogene mikroorganizme (npr. Cronobacter, Escherichia, Salmonella, Yersinia, Shigella), u slučaju pozitivnog nalaza enterobakterija, hrana se mora dodatno analizirati kako bi se isključila prisutnost patogena i mogućnost štetnog djelovanja na zdravlje. Stoga je tijekom 2018. godine Hrvatska agencija za hranu provela novo istraživanje „Ispitivanje ispravnosti slastičarskih kolača u RH obzirom na broj i vrstu enterobakterija“, na 201 uzorku, kako bi se utvrdilo koje se sve vrste enterobakterija mogu pronaći.
Cilj projekta
Glavni cilj projekta bio je utvrditi pojavnost potencijalno patogenih mikroorganizma i mikroorganizma pokazatelja higijene proizvodnje u slastičarskim kolačima u RH. Na dobivene rezultate uzorkovanih kolača primjenjivali su se mikrobiološki kriteriji propisani Uredbom 2073/2005 i preporučeni Vodičem o mikrobiološkim kriterijima (Ministarstvo poljoprivrede, 2011). Također, u uzorcima u kojima je kultivacijom na hranjivim mikrobiološkim podlogama utvrđen broj enterobakterija iznad 102 CFU/g, naknadno su određene vrste enterobakterija
Podaci o institucijama
- Nositelj projekta (Vodeći partner):
- Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
- Partneri na projektu (Sudjelujući partner)
- Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar
- Centar za kontrolu namirnica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Ustrojstvena jedinica HAPIH-a uključena u projekt
- Centar za sigurnost hrane
Djelatnici Centra za sigurnost hrane uključeni u projekt
- dr. sc. Jasenka Petrić, voditelj
- dr. sc. Brigita Hengl dr. med. vet., suradnik
EUROPEAN BURDEN OF DISEASE NETWORK
Tip projekta
- COST akcija
Izvor financiranja
- Europska komisija
Ukupan iznos financiranja projekta
- Nije primjenjivo; Proračun akcije mijenja se za svaku godinu
Datum početka
- 28. listopada 2019. godine
Datum završetka
- 27. listopada 2023. godine
Status
- Završen
Opis projekta
Burden-eu COST Action će se pozabaviti izazovima kao što su: koje su najrelevantnije bolesti u jednoj zemlji, koji čimbenici rizika najviše pridonose bolestima i smrti, kako se utjecaj različitih bolesti razvija tijekom vremena i kakav je u usporedbi između zemalja. Budući da se potreba za određivanjem prioriteta u korištenju dostupnih resursa stalno povećava, pravovremeni, čvrsti i sveobuhvatni odgovor na ova temeljna pitanja potrebniji su više nego ikad za informiranje donošenja javnozdravstvenih odluka. Međutim, složenost pristupa teretu bolesti rezultirala je velikim razlikama u istraživačkim kapacitetima diljem Europe. Trenutni teret opterećenja bolesti ostaje raštrkan, a istraživači se bore prenijeti svoja otkrića donositeljima odluka diljem Europe i šire. Kako bi se postigla ova misija, Akcija surađuje s Europskom mrežom tereta bolesti Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Europu.
Cilj projekta
Cilj ove COST akcije je okupiti stručnjake i stručnost u različitim domenama, transformirajući trenutno raštrkani krajolik bolesti u jedan transnacionalni tim; usporediti i uskladiti metode i pristupe za procjenu opterećenja bolesti; identificirati kritične nedostatke u znanju i podacima te postaviti studije za koje je potrebna međunarodna koordinacija; te nastupati kao skupina za zagovaranje pristupa problemu bolesti u Europi.
Podaci o institucijama
- Nositelj projekta (Vodeći partner)
- Sciensano, National Food Institute
- Partneri na projektu (Sudjelujući partner)
- Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu Osijek HAPIH (CSH) Croatia;
- Technical University of Denmark, University College Cork;
- Jagiellonian University;
- Babes-Bolyai University; Trnava University;
- Faculty of Medicine University of Belgrade;
- Erasmus MC University Medical Center;
- Robert Koch Institute;
- Ministry of Civil Affairs of B&H;
- Fourth View Consulting;
- University of Debrecen;
- Centre for Disease Prevention and Control of Latvia;
- Institute of Hygiene; University of Malta;
- National Services Scotland;
- National Health Institute Dr. Ricardo Jorge – National Health Institute Doutor Ricardo Jorge;
- National School of Public Health, Institute of Health Carlos III;
- Swiss Tropical and Public Health Institute;
- Luxembourg Institute of Health;
- Baskent University Hospitals Network, School of Medicine;
- Institute of Public Health of Montenegro;
- Karolinska Institutet;
- Public Health Institute of Republic of Srpska;
- European Observatory on Health Systems and Policies;
- Charles University;
- Norwegian Institute of Public Health
Ustrojstvena jedinica HAPIH-a uključena u projekt
- Centar za sigurnost hrane
Djelatnici Centra za sigurnost hrane uključeni u projekt
- dr. sc. Brigita Hengl, članica Vijeća članova, suradnik
Akronim projekta
burden-eu
Šifra projekta
CA 18218
URL
RISK-BASED MEAT INSPECTION AND INTEGRATED MEAT SAFETY ASSURANCE
Tip projekta
- COST akcija
Izvor financiranja
- Europska komisija
Ukupan iznos financiranja projekta
- Nije primjenjivo; Proračun akcije mijenja se za svaku godinu
Datum početka
- 4. ožujka 2019. godine
Datum završetka
- 3. ožujka 2023. godine
Status
- Završen
Opis projekta
Ova COST akcija direktno se odnosi na inspekciju mesa i nadovezuje na sustav sigurnosti mesa koji se temelji na riziku, i koji je moderan, fleksibilan i dinamičan, a koji je EFSA nedavno predložila i elaborirala u nekoliko svojih znanstvenih mišljenja i tehničkih specifikacija.
Cilj projekta
Glavni cilj ove COST akcije je kombinirati i ojačati europske istraživačke napore o modernim sustavima kontrole sigurnosti mesa. Nadalje, cilj je stvoriti platformu za obuku relevantnih sudionika u novom sustavu sigurnosti mesa i time pomoći njegovu operativnost, kao i informirati relevantne dionike o zahtjevima, prednostima i posljedicama novog sustava.
Podaci o institucijama
- Nositelj projekta (Vodeći partner)
- Poljoprivredni fakultet Novi Sad, Republika Srbija
- Partneri na projektu (Sudjelujući partner)
- Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu Osijek, Croatia;
- Agricultural University, Tirana, Albania;
- Universiteit Gent, Belgium;
- Faculty of Veterinary Medicine, Zagreb, Croatia;
- Faculty of Agrobiotechnical Sciences, Croatia;
- The Danish Agriculture and Food Council, Copenhagen, Denmark;
- University of Copenhagen, Denmark;
- Institute of Veterinary Medicine and Animal Sciences, Tartu, Estonia;
- Estonian University of Life Sciences, Tartu, Estonia;
- University of Helsinki, Finland;
- Finnish Food Authority, Helsinki, Finland;
- ANSES, France;
- Freie Universitat Berlin, Berlin, Germany;
- Aristotle University of Thessaloniki, Faculty of Veterinary Medicine, Laboratory of Parasitology and Parasitic Diseases, Thessaloniki, Greece;
- ELLINIKOS GEORGIKOS ORGANISMOS – DIMITRA, Thessaloniki, Greece;
- Veterinary Research Institute, Thessaloniki, Greece;
- Teagasc, Dublin, Ireland;
- University of Parma, Parma, Italy;
- Istituto Zooprofilattico Sperimentale delle Venezie, Italy;
- Universtiy of Latvia, Riga, Latvia;
- Institute of Food Safety, Animal Health and Environment (BIOR), RIGA, Latvia;
- Kaunas University of Technology, Kaunas, Lithuania;
- Utrecht University, Utrecht, Netherlands;
- University of “”Ss. Cyril and Methodius””,
- Faculty of veterinary medicine – Skopje, Skopje, North Macedonia;
- Faculty of Agricultural Sciences and Food, Skopje, North Macedonia;
- Animalia Norwegian Meat &Poultry Research Centre, Oslo, Norway;
- Norwegian University of Life Sciences, Oslo, Norway;
- Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Wroclaw, Poland;
- Faculty of Biotechnology and Food Science, Wroclaw, Poland;
- Universidade de Tras-os-Montes e Alto Douro, Portugal;
- Direcao Geral de Alimentacao e Veterinaria, Lisboa, Portugal;
- Instituto Nacional de Investigacao Agraria e Veterinaria, I.P., Lisboa, Portugal;
- University of Agticultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca, Cluj-Napoca, Romania;
- Spiru Haret University, Bucharest, Romania;
- University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Ion Ionesco de la Brad, Romania;
- Institute of Meat Hygiene and Technology, Belgrade, Serbia;
- University of Ljubljana, Veterinary Faculty, Ljubljana, Slovenia;
- University of Leon, Leon, Spain; Universidad de Cordoba, Cordoba, Spain;
- Department of biomedicine and veterinary public health, Department of biomedicine and veterinary public health (BVF), Swedish University of agricultural sciences, Uppsala, Sweden;
- SAFOSO AG, Bern, Switzerland;
- Vetsuisse Faculty, Zurich, Switzerland;
- FACULTY of VETERINARY MEDICINE, AVCILAR, ISTANBUL, Turkey;
- Institute of Veterinary Science, University of Liverpoo, Neston, United Kingdom;
- Food Standards Agency, London, United Kingdom.
Ustrojstvena jedinica HAPIH-a uključena u projekt
- Centar za sigurnost hrane
Djelatnici Centra za sigurnost hrane uključeni u projekt
- dr. sc. Brigita Hengl, članica Vijeća članova, suradnik
- dr. sc. Dražen Knežević, zamjena
Akronim projekta
RIBMINS
Šifra projekta
CA18105
URL
NACIONALNO ISTRAŽIVANJE PREHRAMBENIH NAVIKA ADOLESCENATA I ODRASLE POPULACIJE
Tip projekta
- Znanstveno-istraživački projekti
Izvor financiranja
- Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA)
Ukupan iznos financiranja projekta
- 145.000 €
Datum početka
- 2018. godina
Datum završetka
- 2022. godina
Status
- Završen
Opis projekta
Centar za sigurnost hrane (CSH), uz financijsku potporu Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), provodi nacionalno istraživanje koje ima za cilj prikupiti podatke o prehrambenim navikama adolescenata od 10 do 17 godina, odraslih od 18 do 64 godine i starijih od 65 do 74 godine. Istraživanje će se, u periodu od 2018. do 2022., provesti na reprezentativnom uzorku za RH ove dobne populacije. Istraživanje će se bazirati na EFSA EU Menu metodologiji, u cilju dobivanja kvalitetnih podataka na individualnoj razini koji će biti usporedivi s podacima i iz ostalih EU zemalja. Istraživanje je podijeljeno u tri faze. U prvoj fazi je predviđena implementacija EU Menu metodologije na nacionalnu razinu, kako bi se obuhvatile specifičnosti prehrambenih navika. U ovoj fazi provesti će se pilot istraživanje u svrhu testiranja postavljene metodologije. U drugoj fazi predviđeno je anketiranje ispitanika u trajanju od dva neuzastopna dana, kroz sva četiri godišnja doba, kako bi se obuhvatile razlike u konzumaciji hrane uvjetovane dostupnošću sezonskih namirnica i životnog stila. U zadnjoj fazi slijedi obrada prikupljenih podataka i slanje podataka EFSA-i u formatu koji je EFSA propisala putem platforme DCF (Data Collection Framework).
Cilj projekta
Cilj ovog projekta je prikupiti podatke o prehrambenim navikama, opće socio-demografske podatke, antropometrijske podatke, podatke o količini i učestalosti konzumacije hrane i pića, dodataka prehrani i prehrambenim navikama adolescenata i odraslih intolerantnih i/ili alergičnih na određenu hranu. Osim omogućavanja kvalitetne procjene rizika, s ciljem osiguranja zdravlja populacije i zaštite potrošača, ovo istraživanje omogućit će prikupljanje detaljnih i visokokvalitetnih podataka o prehrani ove najranjivije populacijske skupine, te će kao takvi koristiti: Nutricionistima – za kreiranje smjernica i preporuka za pravilnu prehranu; Industriji i subjektima u poslovanju s hranom – u cilju prilagođavanja asortimana i (re)formulacije hrane sukladno potrebama i zahtjevima tržišta; Epidemiolozima – za stavljanje u odnos s prevalencijom pojedinih bolesti, što ima za posljedicu procjenu utjecaja prehrane na pojavnost istih; Nadležnim tijelima – za donošenje propisa na nacionalnoj razini kojima bi se utjecalo kako na zdravlje potrošača tako i na ukupno zdravstveno stanje populacije
Podaci o institucijama
- Nositelj projekta (Vodeći partner)
- Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
- Partneri na projektu (Sudjelujući partner)
- Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
- Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
- Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zagreb
Ustrojstvena jedinica HAPIH-a uključena u projekt
- Centar za sigurnost hrane
Djelatnici Centra za sigurnost hrane uključeni u projekt
- dr. sc. Darja Sokolić, voditelj
- dr. sc. Martina Jurković, dipl. ing. preh. teh., suradnik
- Martina Pavlić, mag. nutr., suradnik
- Sara Mikrut Vunjak, dipl. iur., suradnik
- Vlatka Buzjak Služek, dipl. ing. preh. teh., suradnik
- Željka Horvat, dipl. ing. preh. teh., univ. spec. techn. aliment., suradnik
- Sandra Bašić, univ. spec. oecol., suradnik
NACIONALNO ISTRAŽIVANJE PREHRAMBENIH NAVIKA DOJENČADI I MALE DJECE
Tip projekta
- Znanstveno-istraživački projekti
Izvor financiranja
- Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA)
Ukupan iznos financiranja projekta
- 155.000 €
Datum početka
- 2017. godina
Datum završetka
- 2021. godina
Status
- Završen
Opis projekta
Centar za sigurnost hrane (CSH), uz financijsku potporu Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), provodi prvo nacionalno istraživanje koje ima za cilj prikupiti podatke o prehrambenim navikama djece u dobi od 3 mjeseca do 9 godina. Istraživanje će se, u periodu od 2017. do 2021., provesti na ukupno 2000 djece. Istraživanje će se bazirati na EFSA EU Menu metodologiji, u cilju dobivanja kvalitetnih podataka na individualnoj razini koji će biti usporedivi s podacima i iz ostalih EU zemalja. Istraživanje je podijeljeno u tri faze. U prvoj fazi je predviđena implementacija EU Menu metodologije na nacionalnu razinu, kako bi se obuhvatile specifičnosti prehrambenih navika. U ovoj fazi bit će kreiran i prvi nacionalni softver za prikupljanje i obradu podataka, nakon čega će se provesti pilot istraživanje u svrhu testiranja postavljene metodologije. U drugoj fazi predviđeno je anketiranje ispitanika u trajanju od dva neuzastopna dana, kroz sva četiri godišnja doba, kako bi se obuhvatile razlike u konzumaciji hrane uvjetovane dostupnošću sezonskih namirnica i životnog stila. U zadnjoj fazi slijedi obrada prikupljenih podataka i slanje podataka EFSA-i u formatu koji je EFSA propisala putem platforme DCF (Data Collection Framework).
Cilj projekta
Cilj ovog projekta je prikupiti podatke o prehrambenim navikama, opće socio-demografske podatke, antropometrijske podatke, podatke o količini i učestalosti konzumacije hrane i pića, dodataka prehrani i prehrambenim navikama djece intolerantne i/ili alergične na određenu hranu. Osim omogućavanja kvalitetne procjene rizika, s ciljem osiguranja zdravlja populacije i zaštite potrošača, ovo istraživanje omogućit će prikupljanje detaljnih i visokokvalitetnih podataka o prehrani ove najranjivije populacijske skupine, te će kao takvi koristiti: Nutricionistima – za kreiranje smjernica i preporuka za pravilnu prehranu te kao baza za osmišljavanje specifičnih edukativnih programa za roditelje i djecu; Industriji i subjektima u poslovanju s hranom – u cilju prilagođavanja asortimana i (re)formulacije hrane sukladno potrebama i zahtjevima tržišta; Epidemiolozima – za stavljanje u odnos s prevalencijom pojedinih bolesti, što ima za posljedicu procjenu utjecaja prehrane na pojavnost istih; Nadležnim tijelima – za donošenje propisa na nacionalnoj razini kojima bi se utjecalo kako na zdravlje potrošača tako i na ukupno zdravstveno stanje populacije
Podaci o institucijama
- Nositelj projekta (Vodeći partner)
- Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
- Partneri na projektu (Sudjelujući partner)
- Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
- Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
- Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zagreb
Ustrojstvena jedinica HAPIH-a uključena u projekt
- Centar za sigurnost hrane
Djelatnici Centra za sigurnost hrane uključeni u projekt
- dr. sc. Darja Sokolić, Centar za sigurnost hrane, voditelj
- dr. sc. Martina Jurković, dipl. ing. preh. teh., suradnik
- Martina Pavlić, mag. nutr., suradnik
- Sara Mikrut Vunjak, dipl. iur., suradnik
- Vlatka Buzjak Služek, dipl. ing. preh. teh., suradnik
- Željka Horvat, dipl. ing. preh. teh., univ. spec. techn. aliment., suradnik
- Sandra Bašić, univ. spec. oecol., suradnik
PILOT PROJEKT IMPLEMENTACIJE SSD2 U OKVIRU ELEKTRONIČKOG PRIJENOSA STANDARDIZIRANOG PRIKUPLJANJA ANALITIČKIH PODATAKA U EFSA-U
Tip projekta
- Razvojni projekti
Izvor financiranja
- Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA)
Ukupan iznos financiranja projekta
- 940 800 HRK
Datum početka
- 22. listopada 2015. godine
Datum završetka
- 22. travnja 2017.godine.
Status
- Završen
Opis projekta
Zemlje članice Europske unije (EU) obvezne su svake godine dostavljati podatke o službenim kontrolama za kontaminante (Direktiva 2002/32/EZ; Uredba (EZ) br. 1881/2006) i ostatke pesticida (Uredba (EZ) br. 396/2005; Provedbena uredba Komisije (EU) br. 400/2014) Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA). Osim kontaminanata, obaveza prikupljanja i slanja podataka o službenim kontrolama ubuduće će uključivati i ostale podatke službenih kontrola kao što su ostaci veterinarsko medicinskih proizvoda u hrani i aditiva u hrani. EFSA je razvila Standard Sample Description 2 (SSD2) model, koji želi testirati na EU razini, za prikupljanje podatka o službenim kontrolama za kontaminante, aditive, rezidue pesticida i rezidue veterinarsko medicinskih proizvoda. EFSA će kroz ovaj projekt dobiti povratne informacije iz zemlja članica EU u kojima se model testira, o prednostima i nedostacima SSD2 modela s ciljem njegovog poboljšanja. Projektom su obuhvaćeni rezultati analiza službenih kontrola za: Kontaminante, Aditive, Rezidue pesticida, Rezidue veterinarskih lijekova.
Cilj projekta
Napraviti nacionalnu bazu podataka za elektronsko prikupljanje, ekstrakciju, transformaciju, validaciju i prijenos podataka službenih kontrola u EFSA-u za sve četiri navedene kategorije uz automatsko ažuriranje nacionalne baze podataka EFSA katalozima, na godišnjoj osnovi.
Podaci o institucijama
- Nositelj projekta (Vodeći partner)
- Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (Hrvatska agencija za hranu)
- Partneri na projektu (Sudjelujući partner)
- Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane
- Ministarstvo poljoprivrede, Uprava kvalitete hrane i fitosanitarne politike
- Ministarstvo zdravlja, Uprava za unaprjeđenje zdravlja
- Hrvatski veterinarski institut
- Irska agencija za sigurnost hrane
Ustrojstvena jedinica HAPIH-a uključena u projekt
- Centar za sigurnost hrane
Djelatnici Centra za sigurnost hrane uključeni u projekt
- Sandra Bašić, univ. spec. oecol., voditelj
- dr. sc. Darja Sokolić, suradnik
- Davor Ileš, dipl. ing. el., suradnik
- Darko Mikec, univ. spec. techn. aliment., suradnik
IMPLEMENTACIJA I TESTIRANJE ELEKTRONIČKE PRIJAVE PODATAKA O ZOONOZAMA, ANTIMIKROBNOJ REZISTENCIJI I POJAVI BOLESTI UZROKOVANIH HRANOM U XML, EXCEL I CSV FORMATU
Tip projekta
- Razvojni projekti
Izvor financiranja
- Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA)
Ukupan iznos financiranja projekta
- 575.047,50 HRK
Datum početka
- 21. listopada 2015. godine
Datum završetka
- 21. listopada 2017. godine
Status
- Završen
Opis projekta
Zemlje članice Europske unije (EU) obvezne su svake godine dostavljati podatke o zoonozama, uzročnicima zoonoza, antimikrobnoj rezistenciji, pojavi bolesti uzrokovanih hranom i životinjskim populacijama Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA). Navedena obaveza proizlazi iz Direktive 2003/99/EZ odnosno Pravilnika o načinu praćenja zoonoza i uzročnika zoonoza (NN 42/13). EFSA je zadužena za koordinaciju godišnjeg prijavljivanja podataka i izradu skupnog izvješća kako bi se omogućila procjena odnosnih trendova i izvora na razini EU.
Cilj projekta
Ovim će se projektom u Republici Hrvatskoj uspostaviti novi sustav prikupljanja i prijave podataka koji će omogućiti automatski prijenos podataka u XML formatu iz nacionalnih podatkovnih repozitorija putem EFSA-ine web aplikacije Data Collection Framework. Novi sustav značajno će utjecati na poboljšanje kvalitete prikupljenih podataka čime će se znanstvenoj i stručnoj zajednici omogućiti njihovo učinkovitije korištenje. Posljedično, novi sustav utjecat će na podizanje razine zaštite zdravlja građana Republike Hrvatske. Projektom će biti obuhvaćeni sljedeći podatkovni modeli: Podaci o prevalenciji temeljeni na uzorku; Podaci o antimikrobnoj rezistenciji temeljeni na izolatima; Epidemije uzrokovane hranom; Podaci o statusu tuberkuloze i bruceloze; Podaci o životinjskim populacijama i Podaci u obliku tekstualnih formi.
Podaci o institucijama
- Nositelj projekta (Vodeći partner)
- Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (Hrvatska agencija za hranu)
- Partneri na projektu (Sudjelujući partner)
- Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane
- Ministarstvo zdravlja, Uprava za unaprjeđenje zdravlja
- Hrvatski veterinarski institut
- Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Služba za epidemiologiju
- Hrvatska poljoprivredna agencija
Ustrojstvena jedinica HAPIH-a uključena u projekt
- Centar za sigurnost hrane
Djelatnici Centra za sigurnost hrane uključeni u projekt
- dr. sc. Dražen Knežević dr. med. vet., voditelj
PROteINSECT
PROteINSECT je trogodišnji projekt (2013. – 2016.) financiran od strane Europske komisije, a bavi se istraživanjem izvedivosti korištenja proteina dobivenih od insekata u hrani za životinje. U projektu sudjeluje 12 partnera iz 7 zemalja Europe, Afrike i Azije, a koordinira ga Food and Enviromental Research Agency (FERA) iz Velike Britanije.
Hrvatska agencija za hranu (današnji CSH) uključila se u provođenje ankete o percepciji potrošača o hrani za životinje u okviru PROteINSECT projekta. Rezultati ove ankete, zajedno s rezultatima ostalih sudionika na projektu, predstaviti će se članovima Europskog parlamenta i donositeljima propisa te će utjecati na europsku politiku vezanu za dostupnost sigurne hrane u budućnosti
Više: http://www.proteinsect.eu/
TDS EXPOSURE
FP7 Total Diet Study Exposure (KBBE.2011.2.4-02) je kolaborativni projekt financiran od strane Europske komisije iz područja: „Hrana, poljoprivreda, ribarstvo i biotehnologija – 2.2.4 Kvaliteta i sigurnost hrane”. Projekt se provodio u periodu od 01.02.2012. do 31.01.2016. Glavni cilj projekta je unaprjeđenje i standardizacija TDS istraživanja diljem EU. Radni zadaci, kojima je planirana realizacija glavnog cilja projekta, podijeljeni su u 11 radnih paketa te uključuju stručnjake iz 19 zemalja i 26 institucija, najvećim djelom istraživačkih centara i nacionalnih agencija za sigurnost hrane. Više o projektu pronađite na linku.
DOPRINOS POLJOPRIVREDE ČISTOM OKOLIŠU I ZDRAVOJ HRANI (AGRI-CONTO-CLEEN)
AGRI-CONTO-CLEEN – Agricultural Contribution Towards Clean Environment and Healthy Food (Doprinos poljoprivrede čistom okolišu i zdravoj hrani) je projekt u okviru IPA II Prekograničnog programa Hrvatska –Srbija. Projekt je trajao 24 mjeseca (travanj 2013.-travanj 2015.)
Glavni mu je cilj povećanje doprinosa poljoprivrede očuvanju okoliša i izgradnja sustava poljoprivredne proizvodnje u pravcu proizvodnje kvalitetnije hrane i poljoprivrednih proizvoda te povećanje svijesti javnosti o utjecaju poljoprivrede na očuvanje okoliša i proizvodnju zdrave hrane.
Više o projektu pronađite na linku.
PODIZANJE SVIJESTI I EDUKACIJA O EKOTURIZMU PUTEM PREKOGRANIČNE SURADNJE
ECOTOP – Understanding and educating of ECOTOURISM through cross-border cooperation (Podizanje svijesti i edukacija o EKOTURIZMU putem prekogranične suradnje ) je projekt u okviru IPA Prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska. Projekt je trajao 12 mjeseci (listopad 2013.-listopad 2014.).
Glavni nositelj IPA projekta „Podizanje svijesti i obrazovanje o ekoturizmu kroz prekograničnu suradnju“ identifikacijskog broja: IPA HUHR/1101/2.2.1/0010 je Gospodarska i industrijska komora Zala županije u Mađarskoj. Sa mađarske strane projektni partneri bili su Gospodarka i industrijska komora Somogy županije i Kapošvarsko sveučilište, dok su sa hrvatske strane partneri na projektu bili Visoko gospodarsko učilište Križevci i Hrvatska agencija za hranu (današnji CSH) Više o projektu pronađite na linku.