Detaljnije o istraživanju

4. hrvatska konferencija o procjeni rizika porijeklom iz hrane s međunarodnim sudjelovanjem

KAMPANJA EU BIRA SIGURNU HRANU

Tko provodi istraživanje?

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ), Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu (PBF) i Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku (PTF) provodi prvo istraživanje o prehrani djece na području cijele Republike Hrvatske u dobi od 3 mjeseca do 9 godina. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) financijski podupire projekt, a važno je istaknuti kako se ovakvi projekti provode i u ostalim zemljama članicama EU već nekoliko godina.

Zašto sudjelovati?

Vaše sudjelovanje je presudno! Zdravlje naše djece je najvažnije, a prehrana ima direktan utjecaj na zdravlje. Prehrana je ključna karika za normalan rast i razvoj djeteta, za njihove aktivnosti, od igre, sporta do učenja. No hrana koju djeca jedu mora prije svega biti sigurna, a kako bi znali koju hranu moramo češće kontrolirati jako nam je važno da nam Vi pomognete i kažete što i u kojoj količini djeca doista jedu.

Zaštita osobnih podataka

Vaši osobni podatci i podatci Vašeg djeteta nikada neće biti otkriveni. Vaši kontakt podatci biti će dostupni samo osobi koja će direktno komunicirati s Vama (anketar), ukoliko se odlučite sudjelovati i to samo kako bi stupio u kontakt s Vama i potvrdio da se doista radi o Vama, Vašem djetetu. Onog trenutka kada se svi podatci prikupe, Vaši kontakt podatci se trajno brišu i postajete šifra (nasumičan niz brojeva) koju je nemoguće na bilo koji način povezati s Vama ili Vašim djetetom. Istraživanje je dobilo odobrenje Agencije za zaštitu osobnih podataka i Etičkog povjerenstva za korištenje osobnih podataka u istraživačke svrhe. Sve osobe koje rade na ovom istraživanju obavezne su pridržavati se Opće uredbe o zaštiti podataka koja je stupila na snagu 25. svibnja 2018. godine.

Tijek istraživanja

Istraživanje započinje susretom s anketarom (cca. 45 min), nakon čega Vi 2 dana vodite dnevnik prehrane Vašeg djeteta, te nakon svakog dnevnika anketar zove da provjeri unos jelovnika (cca. 10 min).

Ako se odlučim sudjelovati, što se očekuje od mene?

Ako popunite obrazac za prijavu, smatrat ćemo to potvrdom da želite sudjelovati. Zatim će Vas kontaktirati anketar koji će Vam biti dodijeljen mailom ili telefonom (kako odaberete) i s Vama zakazati prvi susret. Mjesto i vrijeme susreta dogovarate s anketarom. Mjesto može biti Vama najbliži Zavod za javno zdravstvo ili Vaš dom, a vrijeme sukladno Vašem rasporedu. Ukoliko je dijete mlađe od godinu dana pripremite knjižicu pedijatra kako bi upisali zadnju masu i duljinu djeteta, a starije dijete će biti potrebno izvagati i izmjeriti visinu. Zatim zajedno s anketarom ispunjavate opći upitnik (o osnovnim podatcima o sebi i djetetu, npr. državljanstvo, datum rođenja, porođajna masa djeteta). Nakon toga će Vam anketar objasniti kako da ispunite drugi upitnik, tzv. dnevnik prehrane. U njega trebate tijekom jednog dana upisati sve što je dijete pojelo i popilo. Dnevnik prehrane se može ispuniti putem aplikacije (dostupna za mobilne uređaje, tablete i računalo) ili na papiru. Vi ćete odabrati što Vam je lakše.

Dnevnik prehrane ispunjavate 2 puta, a okvirno vrijeme ispunjavanja je 45 minuta (najviše po 10 minuta za svaki obrok). Prvi puta ga ispunjavate za dan nakon što je anketar bio kod Vas, a za drugo ispunjavanje će Vas anketar podsjetiti telefonom ili mailom. Nakon svakog ispunjavanja dnevnika prehrane, anketar provjerava jeste li upisali sve potrebno i ukoliko bude nekih nejasnoća, on će Vas kontaktirati za pojašnjenje (telefonski po cca. 10 min). Ako u bilo kojem trenutku budete imali problema, trebate pomoć ili imate problema s aplikacijom moći ćete nazvati svog anketara koji Vam stoji na raspolaganju. Po završetku istraživanja, očekuje Vas simboličan poklon kao zahvala za Vaš trud: izračun nutritivnih vrijednosti dnevnika prehrane vašeg djeteta, kao i brošuru savjeta za pravilnu prehranu djece.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content