
Afrička svinjska kuga: rizik od prijenosa virusa putem hrane za životinje, stelje i transportnih vozila
Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je znanstveno mišljenje o afričkoj svinjskoj kugi (ASK) u kojem procjenjuje rizik od različitih puteva unosa virusa u područja EU koja nisu zahvaćena ovom bolesti.

Objavljeni najnoviji podaci o ostacima pesticida u hrani u EU
Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je godišnje izvješće o ostacima pesticida u hrani u Europskoj uniji, Islandu i Norveškoj za 2019. godinu

EU izvješće o antimikrobnoj otpornosti u zoonotskim i indikatorskim bakterijama kod ljudi, životinja i u hrani za 2018./2019. godinu
Izvješće se temelji na podacima monitoringa antimikrobne otpornosti koje su prikupile države članice EU u predmetnom razdoblju

Nova Uredba o transparentnosti i održivosti procjene rizika EU-a u lancu prehrane
Nova Uredba (EU) 2019/1381 o transparentnosti i održivosti procjene rizika EU-a u prehrambenom lancu postaje primjenjiva 27. ožujka 2021.

Održan sastanak predstavnika NMI, institucija uključenih u EFSA „Article 36 listu“ i predstavnika RH u znanstvenim mrežama EFSA-e
Sastanak je održan 18. prosinca 2020. godine virtualnim putem zbog epidemiološke situacije.

„Upotrijebiti do“ ili „najbolje upotrijebiti do“? Novi vodič za pomoć proizvođačima hrane
Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) razvila je vodič za pomoć proizvođačima hrane prilikom donošenja odluke o primijeni oznake “upotrijebiti do” ili “najbolje upotrijebiti do” na proizvodu.