Odobrenje tiametoksama u zaštiti usjeva šećerne repe u RH

Upotreba pesticida koji je u EU zabranjen 2018. godine iznimno je dopuštena na zahtjev zbog toga što je utvrđeno da ne postoji adekvatna alternativna metoda zaštite usjeva protiv štetnika.

Neonikotinoidi su skupina kemijskih spojeva koji se koriste kao insekticidi. Nakon što je utvrđeno štetno djelovanje pojedinih neonikotinoida na pčele, Europska komisija 2013. godine Uredbom (EZ) br. 485/2013 zabranila je korištenje tri pesticida koji pripadaju u skupinu neonikotinoida (klotianidina, tiametoksama i imidakloprida). Njihova upotreba prvo je bila zabranjena isključivo za usjeve koje oprašuju pčele. Naposljetku, 2018. godine zabranjena je njihova upotreba za sve usjeve na polju, čime se ona ograničila isključivo na uzgoj u zatvorenim prostorima (staklenicima).

Hrvatska je krajem 2020. godine Europskoj komisiji podnijela zahtjev za korištenje tiametoksama u hitne svrhe za tretiranje šećerne repe protiv štetnika Agriotes sp., Atomaria linearis, Bothynoderes punctiventris i Chaetocnema sp. Razlog podnošenja zahtjeva je opasnost za usjeve koja se ne može suzbiti nikakvim drugim sredstvima.

Europska komisija zahtjev je proslijedila Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA) koja je zadužena za procjenu rizika u EU. Nakon provedenog procesa procjene, EFSA je zaključila da je zahtjev za odobrenje korištenja tiametoksama u hitne svrhe opravdan zbog toga što ne postoji adekvatna alternativna metoda za suzbijanje navedenih štetnika kao i zbog toga što postoji rizik da štetnici postanu otporni na dostupne alternativne proizvode.

Cjeloviti dokument procjene hitnog odobrenja za korištenje tiametoksama za tretiranje šećerne repe u Hrvatskoj dostupan je na mrežnim stranicama EFSA-e.

Osim Hrvatske, zahtjev za odobrenje pojedinih pesticida za tretiranje šećerne repe podnijele su i druge zemlje članice.

Izvor fotografije: Pixabay

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content