Održan godišnji sastanak dionika u sustavu sigurnosti hrane

Sastanak predstavnika Nacionalne mreže institucija, institucija uključenih na Listu članka 36. i predstavnika Republike Hrvatske u znanstvenim mrežama Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) sa stručnjacima EFSA-e održan je 7. prosinca 2021. godine. Drugu godinu zaredom virtualnim putem, zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

U organizaciji Centra za sigurnost hrane Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), kao nacionalne kontakt točke Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA Focal Point), sastanak je već tradicionalno okupio predstavnike nacionalnih znanstvenih instituta, fakulteta, zavoda za javno zdravstvo, ovlaštenih laboratorija te ostalih relevantnih dionika u sustavu sigurnosti hrane. Moderirali su ga nacionalni EFSA Focal Point predstavnici, a podršku sastanku pružila je i EFSA prezentiranjem najnovijih mogućnosti suradnje s nacionalnim institucijama.

Sudionike je na početku sastanka pozdravila ravnateljica HAPIH-a, dr. sc. Darja Sokolić, koja je ujedno i član EFSA-inog Savjetodavnog vijeća. „Iako smo u kontaktu tijekom cijele godine, ali isključivo putem maila, želja nam je već četvrtu godinu zaredom da se bar jednom okupimo i čujemo i vas, kako bismo postojeću suradnju dodatno intenzivirali i unaprijedili“, istaknula je dr.sc. Sokolić.

Sergio Potier Rodeia iz EFSA-ine ustrojstvene jedinice Engagement & Cooperation Unit održao je izlaganje o novoj Uredbi o transparentnosti i održivosti procjene rizika EU-a u lancu prehrane nakon čega se nadovezao na sljedeće predavanje o različitim mogućnostima financiranja i suradnje s EFSA-om . Naposljetku je Cristina Alonso Andicoberry, iz iste ustrojstvene jedinice EFSA-e, predstavila novosti u programu stručnog osposobljavanja EU-FORA koji za cilj ima stjecanje dodatnih znanja i praktičnih iskustava u području procjene rizika te unaprjeđenja suradnje između EFSA-e i europskih institucija u sustavu sigurnosti hrane.

Na sastanku je bila istaknuta važnost međusobne suradnje kao i brojne mogućnosti ostvarivanja financijskih potpora, projektnih i drugih vrsta suradnji na razini Europske unije te provedenih i planiranih kampanja pod vodstvom EFSA-e. Pri uspostavljanju suradnji, važnu ulogu ima nacionalna kontakt točka kao glavni posrednik u razmjeni informacija između EFSA-e i nacionalnih institucija u području sigurnosti hrane. Izlaganja su bila popraćena konstruktivnim raspravama kojima su sudionici sastanka dobili dodatne informacije.

Sastanak je zatvorila dr. sc. Jasenka Petrić, nacionalni EFSA Focal Point predstavnik zahvalivši se svima na sudjelovanju i ističući važnost daljnje suradnje kao i želju da se sljedeći sastanak održi uživo ne bi li se dionici u nacionalnom sustavu sigurnosti hrane bolje upoznali i još lakše razmijenili znanja, iskustva i primjere dobre prakse.

Izvor fotografije: freepik


Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content