Projekti

RAZVOJ NOVOG POSTUPKA ZA BRZU KLASIFIKACIJU VINA POMOĆU SPEKTROSKOPIJE NMR I DEEP REINFORCEMENT LEARNING (DRL) 
NAZIV PROJEKTARAZVOJ NOVOG POSTUPKA ZA BRZU KLASIFIKACIJU VINA POMOĆU SPEKTROSKOPIJE NMR I DEEP REINFORCEMENT LEARNING (DRL)
VRIJEME PROVEDBE2025./2026. (12 mjeseci)
IZVORI FINANCIRANJAVlada Republike Hrvatske, unutar Poziva „Dokazivanje inovativnog koncepta – Treći Poziv“
NOSITELJ / PARTNERISveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet /
Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu,
Sveučilište u Zagrebu prirodoslovno-matematički fakultet
CILJ I OPIS PROJEKTACilj projekta je dokazivanje inovativnog koncepta brze klasifikacije vina pomoću spektroskopije NMR (Nuclear Magnetic Resonance) i DRL (Deep Reinforcement Learning) prikladnog za analizu autentičnosti i sastava vina. NMR je moćan analitički alat u smislu jednostavne, neinvazivne i nekomplicirane tehnike pripreme uzorka za ciljane i neciljane analize.  Projekt uključuje oba pristupa analize autentičnih uzoraka vina odabranih sorata i stvaranje baze podataka kao preduvjeta za primjenjivost i komercijalizaciju nove metodologije. Ciljane skupine za primjenu metode su institucije nadležne za puštanje vina u promet i kontrolu kakvoće vina, regionalna udruženja vinara, udruženja za zaštitu potrošača te istraživači u području vinogradarstva i vinarstva te prehrambene tehnologije.
WINE CLIMA ADAPT – Prilagodba vinogradarsko-vinarske proizvodnje klimatskim promjenama
NAZIV PROJEKTAWINE CLIMA ADAPT – Prilagodba vinogradarsko-vinarske proizvodnje klimatskim promjenama
VRIJEME PROVEDBE2020. – 2023.
IZVORI FINANCIRANJAProjekt je sufinanciran sredstvima Europske Unije,
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj,
Tip operacije 16.1.2.
NOSITELJ / PARTNERIHrvatska agencija za poljoprivredu i hranu /
Veleučilište u Požegi,
Visoko gospodarsko učilište u Križevcima,
Obrt za vinogradarstvo „Vitis“,
Preiner Nenad,
Matijević Anita,
Lagradi d.o.o.,
Gršković Dominik,
Previšić Vinko,
Kostanjevec Goran,
Grad Požega,
Grad Ilok
CILJ I OPIS PROJEKTAPredloženo istraživanje promjene vremena primjene ampelotehničkih zahvata na nekim od najzastupljenijih te gospodarski najznačajniji vinskih sorata vinogorja u kojima se nalaze pokusni vinogradi, te njihov utjecaj na kvalitetu grožđa i vina, bit će direktno primjenjiv kod velikog broja proizvođača u RH. Predloženo istraživanje utvrditi će potencijal prilagodbe vinogradarsko vinarske proizvodnje klimatskim promjenama na način da ne iziskuje dodatna ulaganja poljoprivrednim proizvođačima nego se korištenjem svih postojećih znanja u modernoj i preciznoj poljoprivrednoj proizvodnji osigurava maksimalna kvaliteta završnog proizvoda – vina.
Detaljnim laboratorijskim analizama grožđa i vina utvrditi će se utjecaj promjene trenutka primjene vinogradarskih zahvata na čimbenike koji određuju kakvoću grožđa i vina, a povezivanjem agronomskih podataka sa podacima o klimatskim faktorima s mjernih postaja DHMZ-a omogućiti će procjenu utjecaja temperature na kakvoću grožđa i vina te preporuke za ostala uzgojna područja. Razlike u danima nastupa fenofaza i razlike u kvaliteti grožđa i vina omogućiti će i identifikaciju najvažnijih kritičnih točaka u vinogradarskoj proizvodnji u budućnosti.
Rezultati predložene istraživačke grupe bit će direktno primjenjivi te će ih moći koristiti svaki vinogradarsko-vinarski proizvođač. Nadalje, svi novi proizvođači će znanja koja će ova operativna skupina kreirati moći koristiti u planiranju nove proizvodnje i sadnje vinograda.
„CROVIZONE – PRILAGODBA VINOGRADARSKIH ZONA RH KLIMATSKIM PROMJENAMA“
NAZIV PROJEKTA„CROVIZONE – PRILAGODBA VINOGRADARSKIH ZONA RH KLIMATSKIM PROMJENAMA“
VRIJEME PROVEDBE2020. – 2023.
IZVORI FINANCIRANJAProjekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj
NOSITELJ / PARTNERISveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku /
Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu,
Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet,
Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Geofizički odsjek
CILJ I OPIS PROJEKTACilj projekta je prilagodba vinogradarske proizvodnje klimatskim promjenama, što je jedan od osnovnih preduvjeta za daljnji razvoj i jačanje konkurentnosti hrvatskih vinogradara i vinara. Vinogradarske zone jasan su pokazatelj potencijala određenog vinogradarskog područja, te nužno njihovo precizno definiranje i prilagodba eventualnim promjenama. Predloženi projekt rezultat je prepoznate potrebe revizije vinogradarskih zona u Hrvatskoj budući da postoje naznake da su se uslijed klimatskih promjena značajnije izmijenili agroklimatski uvjeti za uzgoj vinove loze.
UTJECAJ KULTIVARA I SEZONE UZGOJA NA KEMIJSKE PARAMETRE ULJA
NAZIV PROJEKTAUTJECAJ KULTIVARA I SEZONE UZGOJA NA KEMIJSKE PARAMETRE ULJA
VRIJEME PROVEDBE2020.-2022.
IZVORI FINANCIRANJAHrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
NOSITELJ / PARTNERIHrvatska agencija za poljoprivredu i hranu /
Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
CILJ I OPIS PROJEKTACilj istraživanja je prikupljanje uzoraka bučinih koštica tijekom tri sezone proizvodnje (2020.-2022. godina), proizvodnja bučinog ulja, te određivanje fizikalno-kemijskih svojstava bučinog ulja u svrhu utvrđivanja autentičnosti. Uzorci bućinih sjemenki prikupljeni su na području Brodsko-posavske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Međimurske, Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske, Varaždinske, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske i Zagrebačke županije, te Grada Zagreba, a nakon toga provedena je obrada i analiza uzoraka.
VITCLIC – Vinogradarstvo i klimatske promjene na području Hrvatske
NAZIV PROJEKTAVITCLIC – Vinogradarstvo i klimatske promjene na području Hrvatske
VRIJEME PROVEDBE2017. – 2019.
IZVORI FINANCIRANJAFond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost preko Hrvatske zaklade za znanost
NOSITELJ / PARTNERIGeofizički odsjek Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu /
Državni hidrometeorološki zavod Republike Hrvatske,
Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,
Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo,
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
CILJ I OPIS PROJEKTAGlavni cilj projekta je analizirati sadašnje stanje u vinogradarstvu te procijeniti i donijeti preporuke određenih mjera u cilju adaptacije na klimatske promjene. Na temelju dosadašnjih meteoroloških podataka i arhivske građe analizirat će se sadašnje stanje te uspostaviti sustav praćenja ključnih fenoloških faza vinove loze uslijed klimatskih promjena. Namjera je povezati dozrijevanje i kakvoću grožđa s agroklimatskim indeksima te odrediti povezanost parametara tuče sa stupnjem oštećenja vinove loze. Svrha je također omogućiti podrobniju agronomsku i gospodarsku evaluaciju hrvatskih autohtonih sorata vinove loze u sadašnjoj i budućoj klimi. Ujedno će se odrediti (pomoću agroklimatskih indeksa) promjene u budućoj klimi odnosno dat će se procjena povećanja ili smanjenja određenog tipa vremena u budućoj klimi koji pogoduju razvoju tuče u Hrvatskoj. Pri tome će se ispitivati uspješnost pojedinih ampelotehničkih mjera kako bi se bolje procijenila učinkovitost zahvata u cilju adaptacije vinogradarske tehnologije na klimatske promjene.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Pravila privatnosti →