Centar za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo

Temeljem prvog hrvatskog Zakona o vinu iz 1995. godine, Vlada Republike Hrvatske posebnom uredbom osnovala je 1996. godine Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, sa sjedištem u Zagrebu. Zavod 1998. godine Zavod mijenja naziv u Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, 2009. godine Zavod postaje ustrojstvenom jedinicom Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, a od 1. siječnja 2019. nastavlja s radom kao ustrojstvena jedinica Agencije za poljoprivredu i hranu, pod nazivom Centar za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo (dalje: Centar). U osnivanju institucije država je vođena svjesnošću važnosti ove poljoprivredne grane i dobrim primjerima drugih vinogradarskih država koje imaju slične institucije, poglavito u području zaštite zemljopisnog podrijetla vina i drugih oblika zaštita čiji je osnovni cilj zaštita proizvođača od nelegalne konkurencije i zaštita potrošača.

Zahvaljujući nacionalnom zakonu stvoreni su preduvjeti za uspostavu Upisnika proizvođača grožđa i vina, te je Republika Hrvatska dobila prvi jedinstveni dokument sa svim podacima o vinogradarskim površinama. Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo 1998. godine u poslovanje uvodi elektronski sustav čime je zakoračio u promjene u svim aktivnostima oko vođenja Upisnika i praćenja vinogradarsko vinarske proizvodnje, s naglaskom na nadzor površina u sustavu kontroliranog zemljopisnog podrijetla. U svim povjerenim mu zadaćama; opremanjem i akreditacijom ispitnih laboratorija, izradom vinogradarskog katastra, potporom državi pri učlanjenju u OIV (Međunarodnu organizaciju za vinogradarstvo i vinarstvo), stalnom suradnjom s Europskom Komisijom, te drugim brojnim aktivnostima, Zavod je pokazao najvišu razinu stručnosti i profesionalnosti i potvrdio opravdanost osnivanja.

U okviru Zavoda (danas Centra) je prvi hrvatski akreditirani laboratorij u području fizikalno kemijskih ispitivanja vina i jakih alkoholnih pića, akreditiran od 2002. godine te prvi hrvatski akreditirani laboratorij u području senzornih ispitivanja, akreditiran od 2007. godine. Laboratoriji su akreditirani prema zahtjevima međunarodne norme za ispitne i umjerne laboratorije HRN EN ISO/IEC 17025, što je potvrda dugogodišnje visoke osposobljenosti i kompetentnosti laboratorija Centra.

Centar je 2018. godine akreditiran prema normi HRN EN ISO/IEC 17065 za provedbu postupka za stavljanje na tržište vina sa ZOI, odnosno certificiranje vina oznakom izvornosti.

Aktivnosti koje se danas provode u Centru prvenstveno se odnose na provedbu Zakona o vinu (NN 32/19), ali i drugih poslova vezano za EU i nacionalne propise koji uređuju vinogradarstvo i vinarstvo. U Centru je u tijeku i uvođenje metoda za ispitivanja kakvoće ulja.

Centar je ovlašten od Ministarstva poljoprivrede za poslove fizikalno kemijskih ispitivanja mošta, vina, drugih proizvoda od grožđa i vina, voćnih vina i drugih proizvoda na bazi voćnih vina, za provođenje senzornih ispitivanja vina i voćnih vina. Laboratorij Centra ovlašten je kao referentni laboratorij za fizikalno kemijsko ispitivanje mošta, vina i drugih proizvoda u području službenih kontrola vina, te kao službeni laboratorij za hranu i hranu za životinje u području analiza jakih alkoholnih pića.

Centar je od Ministarstva poljoprivrede također ovlašten kao nadležno tijelo za pripremu i analizu uzoraka autentičnih vina i provedbu izotopnih analiza s ciljem uspostave analitičke baze podataka za proizvode od grožđa i vina na razini Europske unije.

Centar je također nadležno tijelo koje obavlja sustavnu kontrolu ZOI prema specifikaciji proizvoda (sukladno Uredbi 1308/2013, članak 94. za zaštitu oznake izvornosti sukladno članku 93.).

Proizvođačima su dostupne usluge Centra i putem podružnice u Osijeku te suradničkih institucija, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu i Sveučilišta u Dubrovniku (Zavod za mediteranske kulture).

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content