Sustavi kvalitete

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) početkom 2019. godine preuzela je od bivše Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) članstvo u Međunarodnoj organizaciji za kontrolu proizvodnosti domaćih životinja (International Committee for Animal Recording – ICAR). Ova organizacija usklađuje i određuje međunarodne standarde za provedbu postupaka označavanja, praćenja podrijetla i proizvodnih svojstava domaćih životinja (goveda, ovce i koze), te mjernih i drugih uređaja koji se koriste u uključenim aktivnostima. 

ICAR se sastoji od  117 organizacija članica iz 59 zemalja, koje pomažu u stvaranju standarda kontrole kvalitete. Time pridonosi stvaranju održivog lanca proizvodnje hrane, a pritom ne zanemarujući integritet i dobrobit životinja. Dokaz kvalitete usluga koje organizacije članice pružaju korisnicima je Certifikat kvalitete. 

Certifikat kvalitete predstavlja jedinstvenu oznaku kojom se definira kvaliteta usluge i proizvoda, te je ujedno marketinški alat za organizacije koja tako dokazuju svoju usklađenost s međunarodno priznatim standardima. Kako je na certifikatu jasno istaknuto razdoblje odobrenja, tako se korisnicima daje sigurnost da pružatelj usluge ispunjava ICAR-ove kriterije i osigurava se veće povjerenje u kvalitetu pružene usluge. Navedene prednosti omogućuju organizacijama članicama pružanje usluge s dodanom vrijednošću.

Postupak certifikacije od strane ICAR-ovih revizora provodi se svakih pet godina, s time da se nakon 2,5 godine provodi dopisna revizija. Početkom 2019. godine HAPIH je zatražio postupak certifikacije za slijedeće aktivnosti: označavanje i registracija domaćih životinja, kontrola mliječnosti i tovnosti u goveda, ocjena vanjštine krava, kontrola mliječnosti ovaca i koza, laboratorijska analiza mlijeka, obrada podataka, vođenje matičnih knjiga, kontrola proizvodnosti ostalih osobina te genetska procjena u goveda, ovaca i koza. Zatim je zaprimljen ICAR-ov upitnik (262 pitanja), u kojem su traženi detaljni opisi postupaka i procedura u navedenim aktivnostima. Djelatnici Centra za stočarstvo u suradnji s djelatnicima Ministarstvom poljoprivrede (dio bivše HPA koji je priključen ministarstvu) sastavili su odgovore na navedeni upitnik te ga krajem mjeseca ožujka dostavili u tajništvo ICAR-a. Posjet ICAR-ovih revizora održan je od 27. svinja do 30. svibnja 2019. godine, a delegaciju su činili g. Juho Kyntäjä iz Finske (voditelj ICAR-ove radne grupe revizora) i g. Laurent Journaux iz Francuske (član ICAR-ovog izvršnog odbora). U navedena četiri dana održani su sastanci u Ministarstvu poljoprivrede u Zagreb, laboratoriju za kontrolu mlijeka u Križevcima i sjedištu HAPIH-a u Osijeku, gdje su revizori detaljno upoznati s provedbom pojedinačnih aktivnosti. U sklopu terenskog dijela programa organiziran je posjet trima mliječnim farmama (A kontrola mliječnosti ovaca i koza – OPG Petermanec, Gornji Kraljevec, Međimurska županija; ocjena vanjštine holstein krava i B kotrnola mliječnosti krava – Salaš d.o.o., Marijanci, Osječko – baranjska županija; ocjena vanjštine simentalskih krava i A kontrola mliječnosti krava – OPG Kvetek, Gorica Valpovačka, Osječko – baranjska županija) na kojima su u praksi predstavljene navedene aktivnosti. Završni sastanak održan je zadnjeg dana posjete u uredu HAPIH-a u Zagrebu.

Nakon obavljene revizije, revizori su u samo nekoliko dana dostavili svoje izvješće Izvršnom odboru ICAR-a, koji je zatim odlučio HAPIH-u dodijeliti Certifikat kvalitete za sve tražene aktivnosti. Službena promocija bit će održana na slijedećoj ICAR-ovoj konferenciji od 19. lipnja do 20. lipnja 2019. u Pragu u Češkoj. Certifikat kvalitete vrijedi do mjeseca lipnja 2024. godine, nakon čega slijedi novi postupak certifikacije. 

Najvažnija prednost dobivanja ICAR-ovog Certifikata kvalitete je potvrđivanje visoke kvalitete i sigurnosti usluga koje HAPIH pruža svojim korisnicima, dok je neizravna korist vezana u očuvanje povjerenja korisnika u rezultate navedenih aktivnosti te primjenu tih rezultata u uzgoju goveda, ovaca i koza.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA