Izdavanje Rješenja za stavljanje proizvoda na tržište ili Potvrde o sukladnosti
U Republici Hrvatskoj dopušteno je na tržište staviti proizvode koji udovoljavaju odredbama zakonskih propisa te propisa Europske unije koji se odnose na određeni proizvod. Pregled zakona i pripadajućih pravilnika te propisa Europske unije vezanih uz djelatnost Centra za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo dostupan je na https://www.hapih.hr/cvvu/propisi/.
Prije stavljanja vina, voćnih vina, vina sa zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI), aromatiziranih proizvoda od vina sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla (Dalje: ZOZP) i jakih alkoholnih pića sa ZOZP na tržište Republike Hrvatske te grožđa i mošta u slučaju stavljanja na tržište izvan teritorija Republike Hrvatske, fizičke i pravne osobe dužne su ishoditi Rješenje za stavljanje proizvoda na tržište ili Potvrdu o sukladnosti.
Kada se na tržište stavljaju proizvodi sa ZOI / ZOZP, fizičke i pravne osobe dužne su potvrditi sukladnost proizvoda sa Specifikacijom proizvoda u postupku certifikacije proizvoda te ishoditi Rješenje za stavljanje na tržište vina sa ZOI, Potvrdu o sukladnosti za aromatizirane proizvode od vina sa ZOZP ili Potvrdu o sukladnosti za jaka alkoholna pića sa ZOZP.
Zahtjev za izdavanje Rješenja za stavljanju hrvatskih vina na tržište (sa i bez ZOI) odnosno grožđa i mošta u slučaju stavljanja na tržište izvan teritorija Republike Hrvatske, Zahtjev za potvrđivanje sukladnosti aromatiziranih proizvoda sa ZOZP ili jakih alkoholnih pića sa ZOZP, podnositelj dostavlja u Centar osobno, e-mailom ili putem davatelja poštanskih usluga. Uz Zahtjev, podnositelj Zahtjeva dostavlja i uzorke proizvoda pripremljenog za tržište, na kojima se u Centru provode laboratorijske analize.
Temeljem ocjene Zahtjeva i provjere sukladnosti proizvoda sa zakonskim propisima i specifikacijom proizvoda kada se radi o proizvodu sa ZOI/ ZOZP, Centar izdaje odgovarajuće Rješenje za stavljanje proizvoda na tržište ili Potvrdu o sukladnosti.
Rješenja za stavljanje vina na tržište, može se izdati samo podnositelju koji je upisan u Vinogradarski registar pri Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te imati uredno prijavljene obvezne izjave prema Zakonu o vinu (Izjavu o berbi, Izjava o proizvodnji, Izjavu o zalihama proizvoda, Izjavu o očekivanoj berbi) koji se nalaze u vlasništvu podnositelja Zahtjeva.
Proizvođač koji želi ishoditi Rješenje za stavljanje na tržište vina sa zaštićenom oznakom izvornosti, sukladno odredbama Zakona o vinu, dužan je do 15. siječnja svake godine putem obrasca „Izjava o proizvodnji“ Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) iskazati svoju namjeru proizvodnje vina sa ZOI u narednoj vinskoj godini.
Kada se radi o proizvodu koji ne udovoljava zakonskim propisima, Centar će izdati Rješenje o odbijanju Zahtjeva.
Ukoliko vino ne udovoljava zahtjevima za kategoriju kakvoće za koju je podnositelj Zahtjeva podnio Zahtjev, podnositelj može odlučiti o prihvaćanju ili ne prihvaćanju utvrđene kategorije kakvoće proizvoda.
Podnositelj Zahtjeva može obustaviti postupak izdavanja Rješenja za stavljanje proizvoda na tržište ili Potvrde o sukladnosti, u bilo kojoj fazi postupka.
Postupak certificiranja proizvoda (ZOI/ZOZP)
Postupak certificiranja proizvoda, vina sa ZOI, aromatiziranih proizvoda od vina sa ZOZP i jakih alkoholnih pića sa ZOZP u Certifikacijskom tijelu Centra za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo provodi se prema važećim dokumentima sustava upravljanja i zahtjevima norme HR EN ISO/IEC 17065:2013.
Dokumentacija sustava upravljanja:
Uzorkovanje
Uz Zahtjev za izdavanje Rješenja za stavljanje vina na tržište ili Potvrde o sukladnosti, podnositelj Zahtjeva dostavlja i propisno označen uzorak koji mora biti pripremljen za tržište i to:
- Uzorak vina ili voćnog vina čine četiri (4) boce uzorka zapremnine minimalno 0,75 L:
- Za fizikalno kemijsku analizu, dvije (2) boce uzorka zapremnine minimalno 0,75 L.
- Za senzorno ocjenjivanje, dvije (2) boce uzorka zapremnine minimalno 0,75 L.
U slučaju da je zapremnina boca manja od 0,75 L ukupna količina uzorka ne može biti manja od 3 L (npr. ako je zapremnina boca 0,375 L potrebno je dostaviti 8 boca uzorka).
Uzorak proizvoda, mora predstavljati prosječan uzorak cjelokupne količine proizvoda za koji se podnosi Zahtjev za izdavanje Rješenja o stavljanju proizvoda na tržište/ Potvrde o sukladnosti.
Uzorkovanje mora provesti osoba koja je osposobljena o načinu uzimanja uzoraka i posjeduje Potvrdu osposobljenosti. Centar provodi osposobljavanje o načinu uzimanja uzoraka i izdaje Potvrde o osposobljenosti.
Na https://www.hapih.hr/cvvu/multimedija/ prikazan je način uzimanja uzorka.
Uzorke je moguće dostaviti osobno, poštom (kurirska dostava) ili djelatnik Centra uzima/ preuzima uzorak kod proizvođača po zaprimljenom Zahtjevu i pri tome izdaje potvrdu o uzetim/ preuzetim uzorcima.
U slučaju potrebe za pojašnjenjem načina uzorkovanja i pripreme prosječnog uzorka slobodni ste kontaktirati nas putem telefona ili e-maila.
Tel: 099 2280 172 (dr. sc. Darko Cenbauer)
mail: rh.hipahobfsctd-96ca40@reuabnec.okrad
Izdavanje Certifikata za izvoz vina u treće zemlje
Zahtjev za izdavanje Certifikata za izvoz vina u treće zemlje moguće je podnijeti samo za vino za koje je prethodno izdano Rješenje za stavljanje vina na tržište. Zahtjev za izdavanje Certifikata za izvoz vina u treće zemlje podnositelj dostavlja u Centar osobno, e-mailom ili putem davatelja poštanskih usluga.
Prijava berbe grožđa za proizvodnju vina predikatnih berbi
Vina predikatnih berbi su vrhunska vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom, proizvedena u posebnim uvjetima dozrijevanja, berbe i prerade, koja se pri označavanju mogu dopuniti izrazom koji je propisan Specifikacijom proizvoda, a može biti: „Arhivsko vino“, “Kasna berba”, „Izborna berba“, „Izborna berba bobica“, „Izborna berba prosušenih bobica“ ili „Ledeno vino“.
Proizvođač koji želi ishoditi Rješenje za stavljanje na tržište vino predikatne berbe, obvezan je najaviti berbu grožđa za proizvodnju vina predikatne berbe, minimalno 48 sati prije berbe. Na temelju najave berbe, ovlaštena osoba Certifikacijskog tijela Centra, izaći će na teren kako bi utvrdila sukladnost proizvodnje sa uvjetima propisanim u Specifikaciji proizvoda sa zaštićenom oznakom izvornosti.
Najava enoloških postupaka
Proizvođači vina dužni su obavijestiti Centar, najkasnije u roku od pet radnih dana prije provođenja sljedećih enoloških postupaka: pojačavanje, dokiseljavanje, otkiseljavanje, dealkoholizacija, doslađivanje.
Godišnje provjere sukladnosti u proizvodnji vina
Certifikacijsko tijelo standardnim pismom na obrascu OB-01/7 obavještava proizvođače o namjeri provedbe terenske kontrole. Proizvođači kod kojih će se provesti terenska kontrola odabiru se na temelju analize rizika koju provodi Centar
Prilikom godišnje provjere sukladnosti u proizvodnji vina, ovlaštene osobe Centra provjeravaju prostore i dokumentaciju proizvođača radi utvrđivanja sukladnosti proizvodnje sa zahtjevima zakonskih propisa i Specifikacije proizvoda.
Evidencija o proizvodnji voćnih vina
Fizička ili pravna osoba, koja proizvodi i stavlja na tržište voćna vina, mora biti upisana u Upisnik proizvođača voćnih vina. Na temelju Zahtjeva uz koji se prilažu dokazi o raspolaganju opreme za proizvodnju voćnih vina, Centar donosi Rješenje o upisu u Upisnik proizvođača voćnih vina.
Fizička ili pravna osoba koja je upisana u Upisnik proizvođača voćnih vina dužna je dostaviti u Centar Izjavu o proizvodnji najkasnije do 15. siječnja za prethodnu godinu i Izjavu o zalihama za postojeće količine na dan 31. srpnja najkasnije do 10. rujna.
Fizička ili pravna osoba koja je upisana u Upisnik proizvođača voćnih vina dužna je dostaviti i Zahtjev o brisanju ili promjeni podataka evidentiranih u Upisnik proizvođača voćnih vina.
Ocjena Zahtjeva za evidentiranje vinogradarskog položaja i povijesnog vinogradarskog položaja u Vinogradarski registar
U označavanju vina koja nose zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI), mogu se isticati samo nazivi vinogradarskog položaja i povijesnog vinogradarskog položaja koji su upisani u Vinogradarski registar.
U Pravilniku o vinogradarstvu („Narodne novine“, br. 81/22 , članak 6. i članak 7.) propisan je postupak evidentiranja vinogradarskog položaja i povijesnog vinogradarskog položaja u Vinogradarski registar.
Proizvođači vina koji namjeravaju isticati naziv vinogradarskog položaja u označavanju vina, podnose Zahtjev za evidentiranje vinogradarskog položaja Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu, na Obrascu 1. iz Priloga II. Pravilnika o vinogradarstvu („Narodne novine“, br. 81/22), izravno ili putem Regionalnih organizacija vinara i vinogradara čiji su članovi.
Zahtjev za evidentiranje povijesnog vinogradarskog položaja može pokrenuti jedan ili više proizvođača putem Regionalne organizacije vinara i vinogradara, na Obrascu 2. iz Priloga II. Pravilnika o vinogradarstvu („Narodne novine“, br 81/22).
Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (Centar za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo) provodi ocjenjivanje opravdanosti isticanja vinogradarskog položaja odnosno Zahtjeva za evidentiranje povijesnog vinogradarskog položaja.
Usluge laboratorijskih ispitivanja, fizikalno kemijska analiza
Fizikalno – kemijska ispitivanja proizvoda (mošta, vina, octa, voćnih vina, jakih alkoholnih pića, ulja) provode se prema važećem cjeniku.
Zahtjevi za fizikalno kemijsku analizu proizvoda dostavljaju se osobno, e-mailom ili poštom u Centar. Podnositelj Zahtjeva, osobno ili putem davatelja poštanskih usluga, dostavlja u Centar uzorak proizvoda u zatvorenoj boci zapremnine od minimalno 0,5 L.