
Na temelju prvog hrvatskog Zakona o vinu iz 1995. godine, Vlada Republike Hrvatske posebnom uredbom osnovala je 1996. godine Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo sa sjedištem (dalje: Zavod) u Zagrebu. Zavod 1998. godine mijenja naziv u Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, koji 2009. godine postaje ustrojstvenom jedinicom Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, te od 1. siječnja 2019. nastavlja s radom kao ustrojstvena jedinica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), pod nazivom Centar za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo.
Pri osnivanju uzeta je u obzir važnost ove poljoprivredne grane te dobri primjeri drugih vinogradarskih država koje imaju slične institucije, poglavito u području zaštite zemljopisnog podrijetla vina i drugih oblika zaštita čiji je osnovni cilj zaštita proizvođača od nelegalne konkurencije i zaštita potrošača.
Zahvaljujući nacionalnom zakonu stvoreni su preduvjeti za uspostavu Upisnika proizvođača grožđa i vina te je Republika Hrvatska dobila prvi jedinstveni dokument sa svim podacima o vinogradarskim površinama. Zavod je 1998. godine u svom poslovanju uspostavio elektronski sustav, čime je ostvaren značajni napredak praćenja vinogradarsko-vinarske proizvodnje i vođenja Upisnika proizvođača grožđa i vina s naglaskom na nadzor površina u sustavu kontroliranog zemljopisnog podrijetla, odnosno zaštićenih oznaka izvornosti.
U svim povjerenim mu zadaćama, opremanjem i akreditacijom ispitnih laboratorija, izradom vinogradarskog katastra, potporom državi pri učlanjenju u OIV (Međunarodna organizacija za vinogradarstvo i vinarstvo), stalnom suradnjom s Europskom komisijom te drugim brojnim aktivnostima, Centar je pokazao najvišu razinu stručnosti i profesionalnosti i potvrdio opravdanost osnivanja.
U okviru Centra od 2002 g. djeluju prvi hrvatski laboratoriji koji su akreditirani prema zahtjevima međunarodne norme za ispitne i umjerne laboratorije HRN EN ISO/IEC 17025, što je potvrda dugogodišnje visoke osposobljenosti i kompetentnosti laboratorija Centra.
Laboratoriji Centra akreditirani su u području fizikalno kemijskih ispitivanja mošta, vina, voćnih vina, aromatiziranih proizvoda od vina, jakih alkoholnih pića, maslinovih ulja i ostalih biljnih ulja te senzornih ispitivanja vina, voćnih vina, aromatiziranih proizvoda od vina i jakih alkoholnih pića.
Centar je od 2018. godine akreditiran prema zahtjevima međunarodne norme za Ocjenjivanje sukladnosti – Zahtjevi za tijela koja provode certifikaciju proizvoda, procesa i usluga HRN EN ISO/IEC 17065 za provedbu certificiranja vina sa zaštićenom oznakom izvornosti te aromatiziranih proizvoda od vina i jakih alkoholnih pića sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva ovlastilo je Centar za poslove fizikalno-kemijskih ispitivanja mošta, vina, drugih proizvoda od grožđa i vina, voćnih vina i drugih proizvoda na bazi voćnih vina te za provođenje senzornih ispitivanja vina, voćnih vina, aromatiziranih proizvoda na bazi vina i jakih alkoholnih pića sa zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla.
HAPIH (Centar za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo) je nadležno tijelo koje obavlja provjeru sukladnosti sa specifikacijom proizvoda sukladno članak 116a Uredbe 1308/2013, te članak 39 Uredbe 2024/1143.
HAPIH (Centar za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo) sukladno članku 72. Zakona o poljoprivredi (Narodne novine 118/18, 42/20, 127/20, 52/21, 152/22, 152/24) u skladu s člankom 43. Uredbe (EU) 2019/787 je nadležno tijelo za provođenje službenih kontrola za jaka alkoholna pića prije stavljanja na tržište, za proizvode koji nose zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i provjeru sukladnosti sa specifikacijom jakog alkoholnog pića.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva je također ovlastilo Centar kao nadležno tijelo za pripremu i analizu uzoraka autentičnih vina i provedbu izotopnih analiza s ciljem uspostave analitičke baze podataka za proizvode od grožđa i vina na razini Europske unije.