Održan 83. sastanak EFSA-inog Savjetodavnog vijeća

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u Savjetodavnom vijeću (engl. Advisory Forum) okuplja predstavnike nacionalnih institucija Europske unije, Islanda i Norveške uključenih u sustav sigurnosti hrane i hrane za životinje. Kao dugogodišnji član EFSA-inog Savjetodavnog vijeća, na 83. sastanku održanom 6. i 7. travnja sudjelovala je ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), dr. sc. Darja Sokolić.

Na sastanku održanom u Parizu u Francuskoj agenciji za zdravu i sigurnu hranu, okoliš i radnu sredinu (ANSES) članovi su raspravljali o aktualnim problemima vezanim uz procjenu rizika i komunikaciju o riziku kao i projektima kojima se nastoji poboljšati europski sustav sigurnosti hrane.

Najavljen je nastavak uspješnih EFSA-inih kampanja „EU bira sigurnu hranu“ i „Zaustavite afričku svinjsku kugu“ kao i obilježavanje 20. godišnjice od osnutka EFSA-e. Tim se povodom od 21. do 24. lipnja organizira konferencija ONE 2022, u čijem je Znanstvenom odboru i ravnateljica Sokolić. U fokusu ovogodišnje konferencije bit će provođenje pristupa “Jedno zdravlje – jedno okruženje”. Prijave za sve zainteresirane još uvijek su otvorene, a više informacija dostupno je na poveznici.

Veliki dio sastanka bio je posvećen inicijativama vezanim uz zdravlje pčela i drugih oprašivača kao i aktivnostima u sklopu europskog zajedničkog programa „Jedno zdravlje“. Tri zemlje članice predstavile su dobre prakse u području procjene rizika hrane i hrane za životinje. Predstavnik iz Francuske govorio je o doprinosu nacionalne sheme fitofarmakovigilancije pri upravljanju rizikom. Norveška je predstavila rezultate procjene rizika dioksina i dioksinu sličnih PCB-a u hrani, a Cipar se osvrnuo na nadogradnju modela procjene prehrambene izloženosti ImproRisk.

Obilježeno je i godinu dana od stupanja na snagu Uredbe (EU) 2019/1381 o transparentnosti i održivosti procjene rizika EU-a u prehrambenom lancu. Uredbom su osigurana dodatna financijska sredstva za provođenje aktivnost EFSA-e s ciljem povećanja transparentnosti procjene rizika, objektivnosti i neovisnosti znanstvenih studija te jačanja upravljačkog tijela EFSA-e. U proteklih godinu dana došlo je do promjene ustrojstva EFSA-e. Cilj je omogućiti veću uključenost nacionalnih predstavnika pa će se Upravni odbor dodatno proširiti s članovima iz pojedinih zemalja članica.

Kako bi se državama članicama olakšala primjena Uredbe, održan je i niz webinara, tehničkih sastanaka i pisanih konzultacija. Također, ravnateljica Sokolić ističe da se „dodatni napori ulažu u postizanje koordinirane komunikacije i veće dostupnosti informacija o sigurnosti hrane.“

Ravnateljica Sokolić s ravnateljem EFSA-e, dr. sc. Bernhardom Urlom

Unutar Savjetodavnog vijeća postoje tri zasebne radne grupe koje su predstavile rezultate svojih dosadašnjih aktivnosti: radna grupa vezana uz protok podataka, radna grupa koja se bavi uspostavom i održavanjem partnerstava te radna grupa za uspostavu novog operativnog okvira djelovanja EFSA-inih nacionalnih kontakt točaka.

Osim ovog sastanka, tijekom 2022. godine očekuju se još tri sastanka EFSA-inog Savjetodavnog vijeća. Na njima će članovi nastaviti savjetovati EFSA-u o znanstvenim pitanjima, njezinom programu rada i prioritetima kao i što učinkovitijoj identifikaciji potencijalnih novih rizika.

Izvor naslovne fotografije: freepik/rawpixel.com

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content