Održan 7. sastanak radne grupe EFSA-inog Savjetodavnog vijeća za podatke

U utorak, 5. travnja, u Parizu održan je sastanak 10 članova EFSA-inog Savjetodavnog vijeća vezan uz protoke podataka. Na sastanku je kao dugogodišnji član EFSA-inog Savjetodavnog vijeća sudjelovala i ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, dr. sc. Darja Sokolić.

Na sastanku održanom u Francuskoj agenciji za zdravu i sigurnu hranu, okoliš i radnu sredinu (ANSES) provedeno je mapiranje zajedničkih karakteristika protoka podataka (engl. data flow) u državama članicama uključenima u radnu grupu, među kojima je i Hrvatska. Identificirani su procesi, slabe točke i uska grla u sustavima prikupljanja podataka u području sigurnosti hrane. Nacionalni protoci podataka okarakterizirani su kao vrlo kompleksni i dugotrajni zbog čega je nužno poboljšanje.

Članovi radne grupe raspravili su o primjenjivosti tri alata: softvera za upravljanje poslovnim pravilima (engl. Business Rules Engine), alata za mapiranje (engl. Mapping tools) kao i alata za uzorkovanje podataka na mjestu prikupljanja (engl. Data sampling at the point of collection).

„Iako nedostaje cjelovitije i sustavnije znanje o procesima podataka, njihovim uskim grlima i rješenjima, iskazali smo spremnost na suradnju, zajedničko stvaranje i usvajanje novih spoznaja“, izjavila je ravnateljica Sokolić i dodala da je suradnja potrebna na nacionalnoj i međunarodnoj razini, a jedan od prioriteta je i razvoj alata za automatizaciju procesa razmjene i analize podataka.

Radna grupa Savjetodavnog vijeća za podatke odobrena je i pokrenuta krajem 2020. godine kao rezultat aktivnosti radne skupine Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) za prikupljanje i modeliranje podataka i sastanaka članova EFSA-inog Savjetodavnog vijeća. Ona okuplja članove Savjetodavnog vijeća iz 10 zemalja članica, uz predstavnike iz EFSA-e i Glavne uprave EU za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE).

Osnovni cilj ove radne grupe je savjetodavno djelovanje koje uključuje davanje prijedloga i nadzor projekata i aktivnosti koje je pokrenula EFSA ili države članice, time pomažući u određivanju strateških prioritetnih preporuka i olakšavajući njihovo provođenje u djelo.

Radna grupa u 2022. godini nastavit će razvijati projektne ideje vezane uz razvoj i primjenu alata koji bi mogli poboljšati razmjenu podataka, s naglaskom na primjenu rezultata već provedenih projekata u drugim državama članicama. Sljedeći korak je pokretanje podgrupa koje će nastojati pomoći u identifikaciji dobrih praksi i rješenja specifičnih problema vezanih uz prikupljanje, razmjenu i analiziranje podataka na razini Europske unije.

Izvor fotografije: freepik/pressfoto

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content