
Potrošači svojim postupanjem mogu utjecati na sigurnost hrane, a ključ je u informiranosti i kritičkom promišljanju
Upravo započeta kampanja HAPIH-a i EFSA-e „SAFE2EAT“ educirat će potrošače o brojnim temama vezanim za hranu među kojima su razumijevanje oznaka, rukovanje hranom, bolestima koje se njome prenose, recikliranjem hrane te promicanjem praksi kojima se može smanjiti njeno bacanje.

Potrebno je i nadalje provoditi aktivnosti za smanjivanje antimikrobne otpornosti kod ljudi i životinja
Prema zajedničkom izvještaju Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) treba nastaviti s kontinuiranim praćenjem otpornosti bakterija iz roda Salmonella i Campylobacter na uobičajeno korištene antimikrobne tvari u ljudi i u životinja

Prilika za pripravništvo u EFSA-i
Zainteresirani kandidati za pripravništvo u Parmi se na natječaj mogu prijaviti elektronski, do 29. travnja 2024. godine.

EFSA: Ostaci veterinarsko-medicinskih proizvoda kod životinja i hrane i dalje su niski
Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je novo izvješće o monitoringu ostataka veterinarsko-medicinskih proizvoda u životinjama i hrani životinjskog podrijetla u EU

Objavljeno EFSA & ECDC godišnje „One Health“ izvješće
Bolesti kampilobakterioza i salmoneloza još su uvijek ispod razine prije pandemije dok su infekcije virusom bolesti Zapadnog Nile u porastu.

Održan godišnji sastanak dionika u sustavu sigurnosti hrane
Predstavnici nacionalnih institucija u području sigurnosti hrane okupili su se petu godinu zaredom kako bi razmijenili novosti i upoznali se s najnovijim mogućnostima koje nudi EFSA.