Savjeti za potrošače

Akrilamid – tamna strana kruha

Akrilamid je kemijski spoj koji se pri povišenim temperaturama može formirati u hrani bogatoj škrobom. Nastaje iz njenih prirodnih sastojaka (reducirajućih šećera i aminokiselina), tijekom termičke obrade na temperaturama iznad 120°C (npr. prilikom prženja i pečenja). Veće količine akrilamida formiraju

Opširnije »
Savjeti za potrošače

Mikotoksini – nevidljiva opasnost koja prijeti iz plijesni

Mikotoksini su sekundarni produkti metabolizma koje plijesni sintetiziraju tijekom rasta na supstratima biljnog i životinjskog porijekla. To su kemijski spojevi različite strukture, različitog biološkog učinka, u pravilu bez boje, okusa i mirisa. Stabilni su i u pravilu otporni na povišenu

Opširnije »
Savjeti za potrošače

Opasne bakterije podrijetlom iz hrane i kako ih izbjeći

Konzumacijom hrane koja sadrži bakterije opasne po zdravlje, nakon određenog vremena (tzv. inkubacijskog razdoblja) javljaju se simptomi bolesti odnosno trovanja. Dužina inkubacijskog razdoblja može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana, što ovisi o vrsti i količini bakterija (npr. neke

Opširnije »

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Pravila privatnosti →