Potrošački kutak

Savjeti za potrošače

Ostaci pesticida u hrani: temeljito perite voće i povrće!

Pesticidi (sredstva za zaštitu bilja) su proizvodi kemijskog ili biološkog porijekla namijenjeni zaštiti biljaka od raznih bolest, korova, štetnika i dr. Gotovo svi pesticidi svrstani su u određenu skupinu otrova (mnogi su i dokazano kancerogeni, toksični, reproduktivno toksični te vrlo

Opširnije »
Savjeti za potrošače

Akrilamid – tamna strana kruha

Akrilamid je kemijski spoj koji se pri povišenim temperaturama može formirati u hrani bogatoj škrobom. Nastaje iz njenih prirodnih sastojaka (reducirajućih šećera i aminokiselina), tijekom termičke obrade na temperaturama iznad 120°C (npr. prilikom prženja i pečenja). Veće količine akrilamida formiraju

Opširnije »
Savjeti za potrošače

Mikotoksini – nevidljiva opasnost koja prijeti iz plijesni

Mikotoksini su sekundarni produkti metabolizma koje plijesni sintetiziraju tijekom rasta na supstratima biljnog i životinjskog porijekla. To su kemijski spojevi različite strukture, različitog biološkog učinka, u pravilu bez boje, okusa i mirisa. Stabilni su i u pravilu otporni na povišenu

Opširnije »

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content