Povijest

Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo današnja ustrojstvena jedinica HAPIH-a je ustanova osnovana od Vlade Republike Hrvatske 1998. godine kao Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo te je bilo nacionalno ovlašteno tijelo za provođenje poslova iz područja sjemenarstva, rasadničarstva i priznavanja sorti poljoprivrednog bilja pod nadzorom Ministarstva poljoprivrede. Prvih dvanaest godina Zavod je samostalno obavljao propisane zadaće i ciljeve, a 2010. godine pripojen je Hrvatskom centru za poljoprivredu, hranu i selo, a 2019. Godine postaje ustrojstvena jedinican HAPIH-a, te danas. CSR je u svim članstvima koji su povezani poslom iz djelokruga rada.

Od 2000. godine CSR punopravni je član International Seed Testing Association (ISTA) i Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD).
2001. Punopravna članica UPOV-a
2006. godine EU vijeće dalo je ekvivalencu za DUS ispitivanja pšenice, ječma i kukuruza.
2007. godine izgrađeni su infrastrukturni kapaciteti Odjela za biotehnološke analize, mikotoksine I rezidue pesticida.
Od 2010. godine CSR je ovlašten od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za ispitivanje, kontrolu i praćenje GMO-a i proizvoda koji sadrže i/ili se sastoje ili potječu od GMO-a u sjemenskom materijalu, biljnom reprodukcijskom materijalu, sadnom materijalu šumskih svojiti i križanaca za upotrebu u šumarstvu.
Od svibnja 2011. Punopravni smo članovi Europske mreže GMO laboratorija ENGL. također smo upisani u Upisnik zatvorenih sustava za ograničenu uporabu GMO-a pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta pod šifrom 999-1-001.Od studenog 2012. Godine akreditiran je od strane Hrvatske akreditacijske agencije prema normi HRN EN ISO/IEC 17025, akreditacijski br. 1408.
2013. godine dobivena je akreditacija za ispitivanje, kontrolu i praćenje GMO-a i proizvoda koji sadrže i/ili se sastoje ili potječu od GMO-a u hrani, hrani za životinje, sjemenskom materijalu, biljnom reprodukcijskom materijalu, sadnom materijalu šumskih svojiti i križanaca za upotrebu u šumarstvu, rješenjem Ministarstva zdravlja.
2013. godine CSR Članica CPVO I ESCAA
2017. godine ovlašteni smo kao Službeni laboratorij za GMO na području Republike Hrvatske temeljem Pravilnika o ovlašćivanju službenih i referentnih laboratorija za genetski modificiranu hranu i genetski modificiranu hranu za životinje i hranu/hranu za životinje koja može sadržavati i/ili se sastojati ili potjecati od genetski modificiranih organizama (NN 2/15).
2017. godine dobivamo CPVO-ENTRUSTMENT CERTIFICATE za ispitivanje sorti.
2018. godine ovlašten je od Ministarstva zdravstva referentnim laboratorijem za GMO na području Republike Hrvatske.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content