Projekti

„Natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže u RH“

U suradnji s jedinicama regionalne samouprave –  županijama, Centar za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda od 2017. godine provodi projekt „Natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže u RH“. Projekt uključuje kontrolu kvalitete kukuruzne silaže s najboljih gospodarstava u proizvodnji mlijeka na području županija koje se na poziv HAPIH-a uključe u projekt. Županije financiraju trošak analize uzoraka kukuruzne silaže za 20-25 gospodarstava s područja županije. Laboratorijska ispitivanja prikupljenih uzoraka kukuruzne silaže provode se u Središnjem laboratoriju za kontrolu kvalitete meda i stočne hrane.

Cilj projekta je podizanje razine svijesti kod proizvođača o potrebi analize stočne hrane u svrhu sastavljanja optimalno izbalansiranog obroka u hranidbi mliječnih krava kao i educiranje proizvođača o tome kako proizvesti kvalitetnu kukuruznu silažu kao najkvalitetnije i najjeftinije krmivo u proizvodnji mlijeka.

Svake godine u projektu sudjeluje 10-12 županija, odnosno 250-300 gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka.

„Analiza voluminozne krme u cilju potpore poljoprivrednim gospodarstvima koja se bave mljekarskom proizvodnjom“

Projekt se od 2020. godine provodi u suradnji s Upravom za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede. Projekt obuhvaća prikupljanje i analizu voluminoznih krmiva s poljoprivrednih gospodarstava koja se bave mljekarskom proizvodnjom s ciljem uvođenja hrvatskog sustava procjene hranidbene vrijednosti krmiva, izdavanje „Atlasa voluminoznih krmiva“ te uspostave Baze hrvatskih krmiva.

Centar za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda pruža tehničku podršku u provedbi projekta obavljanjem analiza voluminoznih krmiva prikupljenih u okviru projekta i dostavljenih u laboratorij Centra u Poljani Križevačkoj. Uzorci se analiziraju metodom brze analize na FT-NIR uređaju.

„Med hrvatskih pčelinjaka“

Med hrvatskih pčelinjaka je Znak u neobveznom  sustavu označavanja koji provodi Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) s ciljem jasnog i nedvosmislenog informiranja potrošača o podrijetlu i utvrđenoj kvaliteti meda proizvedenog na pčelinjacima u Republici Hrvatskoj. Sustav je pokrenut u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom 2004. godine, kako bi se na vidljiv način istaknuo domaći med na tržištu i potrošačima olakšao izbor pri kupnji.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu  kontrolu i  analizu uzoraka meda koji nosi znak Med hrvatskih pčelinjaka provodi u Središnjem laboratoriju za kontrolu kvalitete meda i stočne hrane, akreditiranom laboratoriju za kontrolu kvalitete meda u Centru za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda u Križevcima.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content