Unos dodanih i slobodnih šećera trebao bi biti što niži

Stručnjaci iz Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) završili su opsežnu procjenu rizika šećera u prehrani i njegove potencijalne povezanosti sa zdravstvenim problemima. Iako nisu uspjeli odrediti gornju granicu podnošljivog unosa (UL), došli su do vrijednih zaključaka kao i preporuka za daljnja istraživanja kojima će se nastojati dopuniti dosadašnje spoznaje.

Općenito, šećeri koji su prisutni u prehrani mogu se podijeliti u tri skupine:

  • Prirodno prisutne šećere – šećeri koji su prirodno prisutni u voću, povrću, mlijeku i mliječnim proizvodima,
  • Dodane šećere – rafinirani šećeri koji se dodaju u hranu tijekom njezine proizvodnje ili neposredno prije konzumacije hrane, 
  • Slobodne šećere – šećeri koji su prirodno prisutni u medu, šećernim sirupima, sokovima i koncentratima od voća i povrća.

Kao dio nutritivno uravnotežene prehrane, znanstveno mišljenje potvrđuje da bi unos dodanih i slobodnih šećera trebao biti što je moguće niži. Prekomjeran unos šećera dovodi do nastanka karijesa, a unos zaslađenih napitaka povezuje se i s nastankom nekih kroničnih metaboličkih bolesti – pretilosti, nealkoholne masne jetre, dijabetesa tip 2.

Zaključci znanstvenog mišljenja poslužit će nacionalnim institucijama javnog zdravstva kao osnova za pružanje znanstveno utemeljenih savjeta i sastavljanje prehrambenih smjernica usmjerenih na poboljšanje zdravlja populacije.

Ovo EFSA-ino mišljenje obuhvatilo je pregled 30.000 znanstvenih publikacija i uključilo sve zainteresirane stručnjake iz Europske unije, Norveške i Islanda. Buduća istraživanja trebala bi biti usmjerena na zdravstvene učinke šećera u prehrani te utjecaj kliničkih intervencija i intervencija u zajednici s ciljem smanjenja unosa šećera.

Cjelovita publikacija dostupna je na mrežnim stranicama EFSA-e. Glavni zaključci prikazani su na infografici Unos šećera i zdravstveni problemi, a kao podrška komunikaciji sastavljena je infografika Savjeti za komunikaciju rizika o prehrambenim šećerima.

Izvor naslovne fotografije: freepik / jcomp

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content