Što je nova hrana?

Tijekom povijesti iz različitih dijelova svijeta u prehranu Europljana polako je dolazila nova hrana, sastojci ili načini proizvodnje. Tako su primjerice rajčica i krumpir prije nekoliko stoljeća bile novopridošlice na tanjuru, a danas su sastavni dio prehrane. Kako bi se zaštitilo zdravlje potrošača, stavljanje nove hrana na tržište regulirano je zakonom, a pod pojmom nove hrane danas se smatra ona koja se rijetko ili nikada nije konzumirala u Europskoj uniji prije 15. svibnja 1997. godine.

Primjeri nove hrane

Pojam nove hrane obuhvaća nove izvore hrane ili novo proizvedenu i inovativnu hranu, hranu proizvedenu upotrebom novih tehnologija i proizvodnih postupaka te hranu koja se tradicionalno konzumira izvan EU-a, ali ne i unutar nje. To su, primjerice, već dobro poznate chia sjemenke ili zrna kvinoje iz Južne Amerike kao i ulje kril rakova popularno po izvrsnom sastavu masnih kiselina. Sve veću pozornost dobivaju i jestivi  kukci – zrikavci, brašnari ili skakavci – koji su tradicionalna hrana u drugim dijelovima svijeta, a bogati su izvor proteina. Možda manje poznate vrste nove hrane su i kruh, gljive ili mlijeko tretirani ultraljubičastim svjetlom radi povećanja sadržaja vitamina D.

Podvrgava se procjeni sigurnosti

Prije nego što se hrana koja se nije uobičajeno jela u EU-u ili je dobivena novim postupcima proizvodnje može staviti na tržište, proizvođač treba od Europske komisije (EK) zatražiti odobrenje. Ako bi nova hrana mogla utjecati na ljudsko zdravlje, EK traži procjenu sigurnosti koju obavlja Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA). Ona u suradnji sa stručnjacima diljem EU-a procjenjuje kako je hrana uzgojena, koji su koraci proizvodnog procesa, a pregledava i znanstvenu literaturu o njezinoj hranjivosti, alergenosti i toksičnosti. Naposljetku, o svemu obavještava Komisiju koja donosi odluku o odobrenju nove hrane koju proizvođači potom mogu plasirati na tržište, uz uvjet da poštuju sve kriterije za upotrebu i zahtjeve za označavanje.

Važnost ovoga procesa može se prikazati na primjeru procjene sigurnosti koja je bila provedena za jestive kukce. Tijekom procjene EFSA je utvrdila kako konzumacija ličinki brašnara može izazvati alergijske reakcije kod osoba alergičnih na rakove i grinje iz prašine, što može ugroziti ljudsko zdravlje. Zbog toga su proizvođači obvezni na hranu koja ih sadrži napisati da može izazvati alergijske reakcije kod tih skupina potrošača i tako omogućiti visoku razinu sigurnosti hrane za sve.

EU bira sigurnu hranu

Nove tehnologije i inovacije imaju potencijal smanjenja utjecaja proizvodnje hrane na okoliš, povećanja njezine sigurnosti kao i dodatnih prednosti za potrošače. Međutim, kako bi se zaštitili potrošači važno je omogućiti visoki stupanj sigurnosti, što se postiže detaljnom procjenom svih ranije navedenih aspekata. Katalog do sada odobrene nove hrane u EU-u može se pronaći na mrežnim stranicama Europske komisije

Nova hrana jedna je i od tema kampanje „EU bira sigurnu hranu“ koju HAPIH provodi u suradnji s EFSA-om. Na temu jestivih insekata EFSA je snimila i epizodu svoga podcasta „Science On the Menu“, a koju možete poslušati na engleskom jeziku.

Izvor naslovne fotografije: freepik

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content