Održan sastanak predstavnika NMI, institucija uključenih u EFSA „Article 36 listu“ i predstavnika RH u znanstvenim mrežama EFSA-e

Sastanak predstavnika Nacionalne mreže institucija, institucija uključenih u EFSA „Article 36 listu“ i predstavnika Republike Hrvatske u EFSA-inim znanstvenim mrežama sa stručnjacima EFSA-e održan je 18. prosinca 2020. godine, virtualnim putem zbog nepovoljne epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom COVID-19.

Sastanak je organizirao Centar za sigurnost hrane HAPIH-a, kao nacionalna kontakt točka Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA Focal Point) u suradnji sa stručnjacima iz EFSA-e. Na sastanku su sudjelovali predstavnici nacionalnih znanstvenih instituta, fakulteta, zavoda za javno zdravstvo, ovlaštenih laboratorija te ostalih relevantnih dionika u sustavu sigurnosti hrane. Sastanak je vodila dr. sc. Sanja Miloš, nacionalni EFSA Focal Point predstavnik, a okupljene sudionike su pozdravili doc. dr. sc. Ivana Rukavina, pomoćnica ravnatelja za istraživanje i međunarodnu suradnju, dr. sc. Darja Sokolić, savjetnica ravnatelja za sigurnost hrane, član EFSA-inog Savjetodavnog vijeća te dr. sc. Dražen Knežević, voditelj Centra za sigurnost hrane HAPIH-a.

Drago Marojević iz EFSA-ine ustrojstvene jedinice Engagement & Cooperation Unit održao je izlaganja na temuEU Risk Assessment Agenda (EU-RAA) i EFSA European Food Risk Assessment Fellowship Programme (EU-FORA).  Dr. sc. Stef Bronzwaer, EFSA-in koordinator za istraživanja, predstavio je Obzor 2020: istraživanja u području sigurnosti hrane dok je Mirelle Geervliet iz ureda EFSA-inog koordinatora za istraživanja govorila o mogućnostima financiranja i suradnje koje nudi EFSA-a.

Kroz navedena izlaganja predstavljene su mogućnosti znanstvene suradnje s EFSA-om i međunarodne suradnje kroz različite istraživačke projekte, mogućnosti stvaranja konzorcija različitih institucija te pomoći u pronalasku mogućnosti javnog financiranja prioritetnih istraživanja u području sigurnosti hrane. Također, predstavljena je mogućnost stručnog usavršavanja u sklopu EFSA-inog EU-FORA programa, koji za cilj ima stjecanje dodatnih znanja i praktičnih iskustava u području procjene rizika te unaprjeđenja suradnje između EFSA-e i europskih institucija u sustavu sigurnosti hrane, što u konačnici doprinosi harmonizaciji prakse procjene rizika u Europskoj Uniji. Izlaganja su bila popraćena konstruktivnim raspravama putem kojih su sudionici sastanka dobili dodatne informacije vezane za međunarodnu suradnju kroz istraživanja i programe stručnog usavršavanja u području sigurnosti hrane.

Iako održan u izvanrednim uvjetima i na virtualan način, sastanak predstavnika Nacionalne mreže institucija, institucija uključenih u EFSA „Article 36 listu“ i predstavnika Republike Hrvatske u EFSA-inim znanstvenim mrežama sa stručnjacima EFSA-e ostvario je svoj cilj, a to je razmjena znanja, iskustva i primjere dobre prakse, kako bi što bolje odgovorili na svakodnevne izazove u dinamičnom području sigurnosti hrane i zaštite potrošača.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content