Godišnje izvješće EFSA-e: U 2023. godini 14 država članica bilo je pogođeno afričkom svinjskom kugom

U 2023. godini 14 država članica bilo je pogođeno afričkom svinjskom kugom (ASK) te je zabilježeno peterostruko povećanje izbijanja bolesti kod domaćih svinja u usporedbi s prethodnom godinom. Ovo su najvažnije informacije posljednjeg godišnjeg epidemiološkog izvješća Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

U domaćih svinja u 2023. godini zabilježen je najveći broj izbijanja ASK-a od 2014. godine. U Hrvatskoj i Rumunjskoj prijavljeno je 96 % ukupnog broja slučajeva pojave bolesti.

Broj izbijanja bolesti kod divljih svinja u 2023. godini porastao je za 10 % u usporedbi s prethodnom godinom. Virus se prvi put pojavio u Švedskoj i Hrvatskoj te se  proširio na nova područja Italije. Nakon dvije godine pauze ponovno se pojavio i u Grčkoj. Epidemiološka se situacija poboljšala u Njemačkoj, Mađarskoj i Slovačkoj te se broj slučajeva bolesti smanjio kod divljih svinja.

Stručnjaci EFSA-e preporučuju davanje prednosti pasivnom nadzoru, što uključuje pretraživanje i testiranje lešina divljih svinja, u odnosu na aktivni nadzor tj. testiranje ulovljenih divljih svinja s ciljem otkrivanja ASK-a.

Pasivno nadziranje, posebno uočavanje kliničkih znakova bolesti, i dalje je glavni način otkrivanja ASK-a i na gospodarstvima za uzgoj domaće svinje. Stoga poljoprivrednici i veterinari imaju posebno važnu ulogu u prijavljivanju sumnjivih slučajeva.

EFSA će u listopadu 2024. godine objaviti znanstveno mišljenje u kojem će revidirati čimbenike rizika za pojavu, širenje i postojanost virusa ASK-a u populacijama divljih kao i domaćih svinja. EFSA-ini savjeti će pomoći upraviteljima rizika u njihovim stalnim naporima za sprječavanje, kontrolu i iskorjenjivanje širenja virusa ASK.

Cjelokupno EFSA-ino izvješće nalazi se na poveznici:

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/8809

Naslovna foto: Freepik

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content