Znanstvenici u suradnji s food bloggerom o sigurnosti hrane

U subotu, 3. rujna, na zagrebačkom Jarunu mirisu ukusne hrane s Food truck festivala pridružili su se znanstvenici iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i s posjetiteljima porazgovarali o temama vezanim uz sigurnost hrane. Tako su u poslijepodnevnim satima imali priliku promatrati kako food blogger Mile Butorac (@hungry_mile) priprema nutritivno bogata jela pazeći na pravila sigurnosti i higijene hrane.

Da se čitanjem oznaka na hrani i iskorištavanjem ostataka može smanjiti njezino bacanje, pravilnim skladištenjem i održavanjem higijene u kuhinji smanjiti rizik trovanja hranom, izbjegavanjem izrazito zapečene hrane smanjiti unos akrilamida te da je način na koji se tretiraju životinje vrlo važan za sigurnost hrane samo su neke od tema o kojima su kuhar i znanstvenici educirali prolaznike.

Od omekšanog voća pripremali su se chia džem i mini palačinke s bananom, a ostaci skuhane tjestenine iskorišteni su za pripremu hladne salate sa slanutkom i sirom. Pri tome su se poštivala i pravila higijene hrane poznata i kao lako pamtljiv akronim „četiri O“: operi, obradi, odvoji, ohladi. Glavno jelo bila je tortilja s piletinom i kremom od pečenih paprika i feta sira tijekom čije su pripreme istaknuti važnost temeljitog pečenja pilećeg mesa i smanjenje akrilamida u tortilji izbjegavanjem njezinog zagorijevanja.

Uz edukativnu kulinarsku radionicu posjetitelji su imali priliku provjeriti svoje znanje o sigurnosti hrane u kvizu, a kao nagradu za uspješno rješavanje osvojiti prigodni poklon. Ideja radionice je educirati sve one koji žele znati više o spomenutim temama jer u bogatstvu okusa na našim tanjurima bezbrižno možemo uživati tek onda kada znamo da je hrana koju konzumiramo sigurna.

Radionica je dio kampanje „EU bira sigurnu hranu“ koju HAPIH s Europskom agencijom za sigurnost hrane (EFSA) provodi drugu godinu zaredom. U sklopu kampanje komuniciraju se praktične i pristupačne informacije prema krajnjem potrošaču kako bi on pri svakodnevnom odabiru hrane mogao donositi odluke temeljene na znanosti. Hrvatska je jedna od 10 zemalja u kojima se ova kampanja provodi, a više informacija dostupno je na mrežnoj stranici EUChooseSafeFood.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content