„Upotrijebiti do“ ili „najbolje upotrijebiti do“? Novi vodič za pomoć proizvođačima hrane

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) razvila je vodič za pomoć proizvođačima hrane prilikom donošenja odluke o primijeni oznake “upotrijebiti do” ili “najbolje upotrijebiti do” na proizvodu.

Oznaka “upotrijebiti do” na hrani odnosi se na sigurnost tj. ukazuje na datum do kojeg se hrana može konzumirati, a nakon njegovog isteka se ne smije konzumirati, bez obzira što nema vidljive promjene u izgledu i mirisu. Oznaka “najbolje upotrijebiti do” odnosi se na kvalitetu tj. hrana će biti sigurna za konzumaciju i nakon navedenog datuma, međutim u tom razdoblju može doći do promjene senzorskih svojstava, primjerice, može početi gubiti okus, mijenjati teksturu i sl.  

Prema procjeni Europske komisije, do 10 % od 88 milijuna tona otpada od hrane, koji godišnje nastane  u Europskoj uniji,  povezano je s označavanjem rokova trajanja na hrani.

Kostas Koutsoumanis, predsjednik EFSA-inog Odbora za biološke opasnosti, navodi: ”Jasne i pravilne informacije na pakiranju te bolje razumijevanje i korištenje rokova trajanja na hrani od strane svih dionika, može pomoći u smanjenju otpada od hrane u EU, uz istovremeno osiguranje sigurnosti hrane. Ovo znanstveno mišljenje predstavlja korak naprijed u tom pravcu.”

EFSA-in vodič strukturiran je kao stablo odluke s nizom pitanja na koja proizvođači trebaju odgovoriti kako bi lakše donijeli odluku o korištenju oznaka “upotrijebiti do” ili “najbolje upotrijebiti do”. Vodič, između ostalog, obuhvaća sljedeća pitanja: jesu li zahtjevi za označavanje roka trajanja za tu grupu hrane već regulirani zakonom, podvrgava li se hrana bilo kakvoj obradi radi uklanjanja opasnosti, rukuje li se s hranom prije pakiranja, koje su karakteristike hrane te uvjeti pohrane.

Stručnjaci su revidirali i čimbenike koje proizvođači hrane trebaju uzeti u obzir kako bi se odredio rok trajanja tj. vrijeme u kojem će hrana ostati sigurna i/ili zadovoljavajuće kvalitete za konzumaciju uz uvjet da je pakiranje neoštećeno te da je pohranjena u skladu s uputama navedenim na pakiranju.

EFSA-in Odbor za biološke opasnosti objavit će još jedno mišljenje na ovu temu u 2021. godini, koje će se odnositi na informacije za potrošače o uvjetima čuvanja hrane, vremenskom ograničenju konzumacije nakon otvaranja te načinima odmrzavanja hrane.

Vodič o označavanju rokova trajanja i povezanim informacijama o hrani dostupan je na mrežnim stranicama EFSA-e: Guidance on date marking and related food information: part 1 (date marking)  

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content