Skip to content

„Upotrijebiti do“ ili „najbolje upotrijebiti do“? Novi vodič za pomoć proizvođačima hrane

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) razvila je vodič za pomoć proizvođačima hrane prilikom donošenja odluke o primijeni oznake “upotrijebiti do” ili “najbolje upotrijebiti do” na proizvodu.

Oznaka “upotrijebiti do” na hrani odnosi se na sigurnost tj. ukazuje na datum do kojeg se hrana može konzumirati, a nakon njegovog isteka se ne smije konzumirati, bez obzira što nema vidljive promjene u izgledu i mirisu. Oznaka “najbolje upotrijebiti do” odnosi se na kvalitetu tj. hrana će biti sigurna za konzumaciju i nakon navedenog datuma, međutim u tom razdoblju može doći do promjene senzorskih svojstava, primjerice, može početi gubiti okus, mijenjati teksturu i sl.  

Prema procjeni Europske komisije, do 10 % od 88 milijuna tona otpada od hrane, koji godišnje nastane  u Europskoj uniji,  povezano je s označavanjem rokova trajanja na hrani.

Kostas Koutsoumanis, predsjednik EFSA-inog Odbora za biološke opasnosti, navodi: ”Jasne i pravilne informacije na pakiranju te bolje razumijevanje i korištenje rokova trajanja na hrani od strane svih dionika, može pomoći u smanjenju otpada od hrane u EU, uz istovremeno osiguranje sigurnosti hrane. Ovo znanstveno mišljenje predstavlja korak naprijed u tom pravcu.”

EFSA-in vodič strukturiran je kao stablo odluke s nizom pitanja na koja proizvođači trebaju odgovoriti kako bi lakše donijeli odluku o korištenju oznaka “upotrijebiti do” ili “najbolje upotrijebiti do”. Vodič, između ostalog, obuhvaća sljedeća pitanja: jesu li zahtjevi za označavanje roka trajanja za tu grupu hrane već regulirani zakonom, podvrgava li se hrana bilo kakvoj obradi radi uklanjanja opasnosti, rukuje li se s hranom prije pakiranja, koje su karakteristike hrane te uvjeti pohrane.

Stručnjaci su revidirali i čimbenike koje proizvođači hrane trebaju uzeti u obzir kako bi se odredio rok trajanja tj. vrijeme u kojem će hrana ostati sigurna i/ili zadovoljavajuće kvalitete za konzumaciju uz uvjet da je pakiranje neoštećeno te da je pohranjena u skladu s uputama navedenim na pakiranju.

EFSA-in Odbor za biološke opasnosti objavit će još jedno mišljenje na ovu temu u 2021. godini, koje će se odnositi na informacije za potrošače o uvjetima čuvanja hrane, vremenskom ograničenju konzumacije nakon otvaranja te načinima odmrzavanja hrane.

Vodič o označavanju rokova trajanja i povezanim informacijama o hrani dostupan je na mrežnim stranicama EFSA-e: Guidance on date marking and related food information: part 1 (date marking)  

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Pravila privatnosti →