Upotreba antibiotika je u padu i niža je u životinja koje se koriste za proizvodnju hrane nego u ljudi, stoji u najnovijem izvještaju koji su zajedno objavile Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), Europska agencija za lijekove (EMA) i Europski centar za sprječavanje i suzbijanje bolesti (ECDC).
U skladu s pristupom „Jedno zdravlje“ (eng. „One Health“), u izvještaju su tri europske agencije prikazale podatke o potrošnji antibiotika i razvoju antimikrobne otpornosti (AMR) u Europi u razdoblju 2016.-2018.
Značajan pad u upotrebi antibiotika u životinja koje se koriste za proizvodnju hrane znak je djelotvornosti poduzetih mjera sa svrhom smanjenja upotrebe antibiotika na razini svake zemlje. U životinja koje se koriste za proizvodnju hrane, upotreba antibiotika koji se nazivaju polimiksini (engl. polymixins), a u koje se ubraja kolistin, smanjena je za gotovo polovinu u razdoblju 2016.-2018. godine. Ovo je pozitivan napredak jer se polimiksini koriste i u bolnicama, u terapiji bolesnika zaraženih s bakterijama koje su razvile otpornost na više lijekova.
Različiti su rezultati u zemljama EU, što ovisi o zemlji i klasi antibiotika. Na primjer, aminopenicilini, cefalosporini 3. i 4. generacije te kvinoloni (fluorokvinoloni i drugi kvinoloni) više se koriste u ljudi nego u životinja koje se koriste za proizvodnju hrane, dok za polimiksine (kolistin) i tetracikline vrijedi obrnuto.
Poveznica između upotrebe antibiotika i bakterijske otpornosti
U izvještaju je prikazana veza između upotrebe karbapenema, ceflosporina 3. i 4. generacije, te kvinolona u ljudi i otpornosti na te antibiotike kod infekcija s Escherichia coli u ljudi. Slične veze uočene su i kod životinja koje se koriste za proizvodnju hrane.
U izvještaju su, također, identificirane veze između upotrebe antibiotika u životinja i AMR u bakterija izoliranim iz životinja koje se koriste za proizvodnju hrane, što je u konačnici povezano s AMR u bakterijama izoliranim iz ljudi. Primjer za to su bakterije iz roda Campylobacter, koje su pronađene u životinjama koje se koriste za proizvodnju hrane, a izazivaju bolesti koje se prenose hranom kod ljudi. Stručnjaci su pronašli vezu u otpornosti u ovih bakterija u životinja i otpornosti u istih bakterija u ljudi.
Borba protiv AMR kroz suradnju
AMR je značajan svjetski javnozdravstveni problem koji predstavlja ogromno ekonomsko opterećenje. Pristup „Jedno zdravlje“ koji se provodi kroz suradnju EFSA-e, EMA-e i ECDC-a, kao i rezultati prikazani u ovom izvještaju ukazuju na potrebu nastavka napora u rješavaju AMR na nacionalnoj, europskoj i svjetskoj razini u svim područjima zdravstvene zaštite.
Zajednički međuagencijski Izvještaj možete pogledati na poveznici: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6712