U porastu slučajevi ptičje gripe kod peradi i vodenih ptica

Dok se broj otkrivanja virusa visoko patogene influence ptica u kolonijama za razmnožavanje morskih ptica smanjio od prethodnog izvještajnog razdoblja (od lipnja do rujna 2022. godine), broj slučajeva u vodenih ptica i peradi povećao se. Sumnja se da je porast broja epidemija kod peradi od ljeta povezan sa širenjem virusa putem vodenih ptica. Detaljne informacije o broju i razvoju slučajeva mogu se pronaći u novoj interaktivnoj karti koju je objavila Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA).

Trenutna epidemija HPAI-a u Europi najveća je do sada. U prvoj godini epidemije, koja je trajala od listopada 2021. do rujna 2022. godine, prijavljeno je ukupno 2.520 epidemija kod peradi, 227 kod ptica u zatočeništvu i 3.867 opaženih slučajeva kod divljih ptica u 37 europskih zemalja. Oko 50 milijuna ptica ubijeno je na farmama pogođenim epidemijom. Neuobičajena postojanost HPAI kod divljih ptica i peradi tijekom ljeta 2022. znači da po prvi put nije bilo jasnog odvajanja između kraja prve godine epidemije i početka ovogodišnje sezone HPAI, koja je započela u listopadu 2022. godine.

U Hrvatskoj je u prvoj godini zabilježeno ukupno 16 epidemija HPAI-a, dok su između rujna i prosinca ove godine zabilježene tri epidemije, a detektirano je ukupno 19 slučajeva HPAI-a, četiri slučaja kod peradi i 15 kod divljih ptica.

Europski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC), koji je također pridonio pripremi izvješća, zaključio je da je rizik od infekcije nizak za opću ljudsku populaciju u EU/EEA, a nizak do srednji za profesionalno izložene osobe.

Nakon zahtjeva Europske komisije, EFSA trenutno procjenjuje dostupnost cjepiva protiv HPAI-a za perad i razmatra potencijalne strategije cijepljenja. Ishod ovog rada, kojemu pridonose i Europska agencija za lijekove (EMA) i EURL, bit će dostupan u drugoj polovici 2023. godine.

Cjelovito izvješće možete pronaći na EFSA-inoj mrežnoj stranici.

Izvor fotografije: Freepik

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content