U e-savjetovanju 7,5 milijuna eura vrijedan Prijedlog programa potpore sektoru svinjogojstva zbog pojave afričke svinjske kuge

Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak 24. srpnja u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću uputilo 7,5 milijuna eura vrijedan Prijedlog programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge. Cilj Programa je kroz financijsku pomoć primarnim proizvođačima svinja nadoknaditi tržišnu vrijednost usmrćenih i uklonjenih svinja uslijed provedbe mjera kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge od trenutka potvrde pojave bolesti u Republici Hrvatskoj. 

Sredstva će se dodijeliti proizvođačima na čijim objektima je provedeno usmrćivanje i uklanjanje svinja i zabranjeno držanje svinja u razdoblju od najmanje 12 mjeseci, u skladu s naredbama o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj. Program se odnosi na grla usmrćena i uklonjena od dana potvrde pojave afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj.

Iznos potpore utvrđuje se sukladno broju, kategoriji i težini uklonjenih svinja temeljem zapisnika nadležnog veterinarskog inspektora Državnog inspektorata. Iznos potpore za svaku pojedinu kategoriju i težinski razred svinja utvrđen je temeljem izvještaja Glavne uprave Komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI) u tjednu u kojem je potvrđena pojava afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj za prasad i tovne kategorije svinja, te temeljem prodajnih cijena rasplodnih kategorija svinja prikupljenih u izvješću Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske o prosječnim cijenama rasplodnog materijala u svinjogojstvu.

E-savjetovanje dostupno je na poveznici i otvoreno za komentare zainteresirane javnosti.  

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content