U Donjem Miholjcu održana edukacija proizvođača svinja

U organizaciji Grada Donji Miholjac u četvrtak, 3. kolovoza, održano je savjetovanje uzgajivača svinja o aktualnoj bolesti svinja, afričkoj svinjskoj kugi (ASK), na kojemu su sudjelovali predstavnici HAPIH-a, Davor Pašalić i dr. sc. Brigita Hengl. Edukaciji je prisustvovalo 80-ak uzgajivača koji su do zadnjeg mjesta ispunili gradsku vijećnicu, ne samo s područja Donjeg Miholjca, već i iz okolnih općina.

Uvodnu riječ održala je pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Sanja Hatvalić, a nakon toga se okupljenima obratio i gradonačelnik Goran Aladić, dipl. oec. Prije predavanja okupljeni su mogli pogledati kratki film o afričkoj svinjskoj kugi koji je izradila Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA). 

Davor Pašalić održao je predavanje o najvažnijim informacijama vezanim za ASK koristeći materijale koje su pripremili Osječko-baranjska županija i HAPIH. Nakon ovoga predavanja s okupljenima je korisne informacije podijelio i direktor veterinarske stanice Krunoslav Kovačević, dr. med. vet. 

Sudionicima je podijeljen letak „ASK – najčešće postavljana pitanja“ koji je izradio HAPIH, a u raspravi koja je uslijedila došlo se do zanimljivih, konkretnih i korisnih informacija o mjerama koje se moraju provesti, a kojima se može spriječiti pojava ove izrazito zarazne bolesti u vlastitom uzgoju svinja. 

S obzirom na ispunjenost dvorane u Miholjačkom dvorcu može se zaključiti da su proizvođači vrlo ozbiljno doživjeli prijetnju ove bolesti i odgovornim ponašanjem te željom za suradnjom, uz potporu lokalne zajednice i HAPIH-a, žele poduzeti potrebne mjere kako bi se zaustavila bolest i prevenirali potencijalni ekonomski gubici.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content