Skip to content

Svjetski dan sigurnosti hrane 2025. posvećen znanosti

Svjetski dan sigurnosti hrane obilježava se svake godine 7. lipnja s ciljem isticanja važnosti sigurnosti hrane i podizanja svijesti o zajedničkoj odgovornosti za njezino očuvanje. Na važnu ulogu svakog dionika u sustavu sigurnosti hrane – od kreatora politika, nadležnih tijela, preko subjekata u poslovanju s hranom do samih potrošača – ukazuje i poznata krilatica: „Sigurnost hrane odgovornost svih nas“ (engl. Food safety is everyone’s business).

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ovogodišnjom temom „Sigurnost hrane: znanost u akciji“ naglašavaju ključnu ulogu znanosti u očuvanju sigurnosti hrane u složenim lancima opskrbe. Znanost pruža čvrste temelje za razumijevanje čimbenika ključnih za očuvanje sigurnosti hrane i prevenciju bolesti koje se njom prenose.

Da znanost stoji iza sigurnosti hrane, u javnosti promiče i edukativna kampanja Safe2Eat Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) koja se provodi već petu godinu zaredom, a čiji je nacionalni nositelj Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Cilj kampanje je podizanje svijesti potrošača o različitim aspektima sigurnosti hrane i poticanje na kritičko promišljanje o svakodnevnom odabiru hrane. Potrošačima se nastoje približiti ponekad složene i stručne informacije o sigurnosti hrane, informirati ih na jednostavan i lako razumljiv način kako bi mogli donositi odluke temeljene na znanosti.

Na europskoj razini, EFSA ima ključnu ulogu u pružanju znanstveno utemeljenih savjeta koji služe kao podloga Europskoj komisiji (EK) za izradu zakonodavstva Europske unije u području sigurnosti hrane. Nacionalna tijela imaju važnu ulogu u provedbi tih mjera na nacionalnoj razini, čime se osigurava učinkovita primjena europskog zakonodavstva u praksi te jednaka razina zaštite u svim državama članicama. Tako na nacionalnoj razini HAPIH pruža znanstvenu potporu nadležnim ministarstvima, dok na globalnoj razini, FAO i WHO okupljaju vodeće znanstvenike iz cijeloga svijeta koji pružaju savjete temeljene na znanstvenim dokazima ponajprije Komisiji Codex Alimentarius, ali i kreatorima politika, prehrambenoj industriji te potrošačima.

I ovogodišnje obilježavanje na globalnoj razini koordiniraju FAO i WHO zajedničkim poticanjem aktivnosti i inicijativa usmjerene na unaprjeđenje sustava sigurnosti hrane diljem svijeta.

Ključne poruke Svjetskog dana sigurnosti hrane su:

  • Znanost je temelj očuvanja sigurnosti hrane
  • Ako nije sigurna, nije hrana
  • Sigurnost hrane odgovornost svih nas
  • Znanost ovisi o dostupnim podacima
  • Više znanstvenih disciplina stoji iza očuvanja sigurnosti hrane
  • Obrazovanje je ključno
  • Svatko upravlja rizicima

FAO i WHO pripremili su video u kojem predstavljaju ovogodišnju temu i upućuju poziv za sudjelovanje u obilježavanju ovog dana porukom koja poziva na primjenu znanosti u očuvanju sigurnosti hrane: „Let’s put science into action!“ Video možete pogledati na poveznici: Svjetski dan sigurnosti hrane – Science in action

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Pravila privatnosti →