Svjetski dan pčela

Cilj ovog dana je ojačati mjere usmjerene na zaštitu pčela i drugih oprašivača, što bi značajno pridonijelo rješavanju problema povezanih s globalnom opskrbom hranom i eliminiralo glad u zemljama u razvoju. Svi ovisimo o pčelama i drugim oprašivačima te je stoga presudno pratiti smanjenje njihove brojnosti i zaustaviti gubitak biološke raznolikosti.

Problematiku pada populacije oprašivača već duži niz godina prati i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), koja je na današnji dan objavila novo znanstveno mišljenje, čiju izradu je zatražilo Vijeće Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane (European Parliament’s Committee for the Environment, Public Health and Food Safety – ENVI). Znanstveno mišljenje donosi integrirani, holistički okvir za procjenu kombiniranih utjecaja višestrukih stresora na pčele medarice (multiple stressors on honey bees – MUST-B).

Bernhard Url, izvršni direktor EFSA-e, izjavio je:“ Ovo je važan izvještaj za sve one koji žele sačuvati europsko bogatstvo ekosustava, u čijem se središtu ne nalaze samo pčele već i svi ostali kukci oprašivači. U izvještaju je jasno postavljena vizija za promjenom načina na koji smo do sada procjenjivali okolišne rizike za oprašivače u EU. Zahvaljujemo se Europskom parlamentu koji nam je omogućio da damo ovako važan doprinos ambicioznim Europskim strategijama za promicanje održivosti i raznolikosti.“

Simon More, predsjedavajući u MUST-B radnoj grupi, rekao je: „Uložili smo velike napore kako bismo napravili inovativni prijedlog u kojem se razmišlja o budućnosti, i u kojem bi se doprinijelo poboljšanju teorije, a još važnije, i prakse okolišne procjene rizika.  Posebno smo zadovoljni što smo radili zajedno sa značajnim dionicima po tom pitanju, kao što su pčelari.“

U mišljenju o MUST-B predložen je pristup koji se temelji na sustavu u kojem se kombinira modeliranje i monitoring za okolišnu procjenu rizika, za stresore poput pesticida i drugih okolišnih kemikalija, parazite i bolesti, kao i za čimbenike kao što su raspoloživost hrane, klimatski utjecaj i prakse upravljanja pčelinjacima.

Modeliranje i podaci

Model se temelji na simulatoru pčelinje kolonije, nazvane ApisRAM, koji procjenjuje pojedinačne ili višestruke pesticide u interakciji s drugim stresorima i čimbenicima. Model ApisRAM je još uvijek u fazi izrade, a u sljedeće dvije ili tri godine biti će spreman za uporabu u procjeni rizika od pesticida.

Nadalje, ApisRAM će omogućiti procjenu učinaka izloženosti složenijim kemijskim smjesama, nadilazeći pristup procjene pojedinačni usjev/pojedinačni pesticid, kako bi se iskazala složenost okoliša u kojem pčele žive. Također će temeljem EFSA-inih smjernica o procjeni rizika od kemijskih smjesa biti moguće procijeniti kronične i subletalne učinke te učinke na kolonije, od više kemijskih tvari.

Model će se u budućnosti pokretati prikupljanjem podataka u stvarnom vremenu iz senzorski opremljenih košnica. U početku će koristiti podatke prikupljene iz projekata u Danskoj i Portugalu koje financira EFSA, i koji predstavljaju sjevernu i južnu europsku klimatsku zonu, a koji će biti dostupni ove godine.

Dionici

Dionici imaju ključnu ulogu u prikupljanju i dijeljenju pristupačnih, pouzdanih i harmoniziranih podataka, okupljeni u Partnerstvu EU za pčele (EU Bee Partnership), koje će u slijedećim mjesecima napraviti prototip platforme s podacima koji se temelji na „bee hub“ konceptu.

Partnerstvo obuhvaća predstavnike pčelara EU, veterinare i udruženja proizvođača, akademsku zajednicu, nevladine organizacije i industriju.

Osim iznošenja stavova dionika kroz Partnerstvo EU za pčele, u mišljenju o MUST-B obuhvaćen je širi društveni kontekst kroz ciljana istraživanja koja se provode zajedno s pčelarima u odabranim europskim zemljama.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content