Svinjogojcima 7,5 milijuna eura za saniranje gubitaka zbog onemogućenih aktivnosti

Vlada je na telefonskoj sjednici održanoj u ponedjeljak 7. kolovoza 2023. donijela Odluku o donošenju Programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge, pri čemu je osigurana potpora u ukupnom iznosu 7,5 milijuna eura.
 
Provedbom ovog Programa potpore izravno će se sanirati gubici nastali uslijed uginuća, usmrćivanja i uklanjanja svinja s objekata na kojima su provedene mjere kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge, a što će predstavljati značajnu pomoć uzgajivačima svinja u području ograničenja, uvažavajući i činjenicu da je isto područje iznimno snažno pogođeno vremenskim nepogodama, pri čemu su uz objekte stanovanja stradali i proizvodni objekti za uzgoj svinja, držanje stočne hrane te poljoprivredni usjevi namijenjeni između ostalog organizaciji hranidbe uzgajanih svinja.

Ministarstvo poljoprivrede donosi rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja zbog izbijanja afričke svinjske kuge, uzimajući u obzir teritorijalni ustroj Republike Hrvatske. Ovisno o razvoju epidemiološke situacije, određuju se nove zone ograničenja i zaražena područja te ažuriraju postojeća.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content