Božićne blagdane povezujemo s tradicionalnim obiteljskim okupljanjima i uživanjem u obilju ukusnih jela. Kako hrana često ima središnju ulogu u stvaranju tih posebnih trenutaka, važno je pobrinuti se da ona bude sigurna.
Uobičajena božićna jela poput pečenog mesa, salata te kremastih kolača, mogu predstavljati izazove u očuvanju sigurnosti hrane. Stoga je pravi trenutak da se podsjetimo savjeta za sigurno rukovanje hranom i njenom pohranom, koji će nam pomoći ne samo u očuvanju zdravlja, već i u očuvanju okoliša smanjenjem otpada od hrane.
Savjeti za pripremu i pohranu božićnih specijaliteta
Na blagdanskom stolu, gotovo se uvijek nalazi pečeno meso – najčešće meso peradi, svinjetina, janjetina ili neka druga vrsta mesa. Kako biste bez straha mogli uživati u ovom ukusnom objedu, potrebno je pridržavati se sljedećih savjeta:
- Birajte meso isključivo iz provjerenih izvora – kupnju obavljajte u mesnicama ili trgovinama s odgovarajućim higijenskim standardima. Meso iz neprovjerenih izvora može biti zaraženo te izazvati različite zdravstvene tegobe. Također, obavezno provjerite svježinu mesa – svježe i sigurno meso trebalo bi biti blago ružičaste boje, čvrsto i elastično te bez neugodnog mirisa. Ako je meso pakirano, provjerite rok trajanja i ne pripremajte ga nakon isteka navedenog roka.
- Pravilno odmrznite meso – najsigurnije odmrzavanje podrazumijeva stavljanje mesa u nepropusnu posudu i odlaganje u hladnjak na temperaturu ispod 5°C. Važno je prilikom odmrzavanja staviti meso na donju policu hladnjaka kako ne bi bilo u doticaju s drugom hranom kada počne otpuštati sokove. Ne odmrzavajte meso na sobnoj temperaturi jer je ona pogodna za razmnožavanje bakterija koje mogu izazvati trovanje hranom.
- Obratite pažnju na higijenu – ključna je higijena ruku, pribora i površina na kojima pripremate meso. Ne zaboravite koristiti odvojene daščice i pribor za pripremu svježeg mesa i ostalih namirnica koje ne planirate termički obrađivati. Primjerice, svježe meso koje ćete peći pripremajte na jednoj daščici, a sastojke za francusku salatu pripremajte na drugoj daščici s drugim, čistim priborom.
- Temeljito termički obradite meso – obratite pažnju na temperaturu unutrašnjosti mesa i vizualni izgled. Najpouzdaniji način za provjeru je li meso potpuno pečeno jest uporaba termometra za meso. Temperatura unutrašnjosti mesa peradi trebala bi iznositi minimalno 75°C, a svinjetine između 63°C i 70°C. Ako se odlučite na vizualni pregled, obratite pažnju na boju te sokove koje ispušta meso: boja pečenog mesa trebala bi biti bijela ili blago smeđa (ovisno o vrsti mesa), a sokovi koje meso ispušta prozirni.
- Pravilno pohranite meso za poslije – kako su blagdanski objedi često obilni, vrlo je vjerojatno da će vam ostati višak pečenog mesa. Ako ga pravilno pohranite, ono može biti sigurno za konzumaciju i do 48 sati nakon pripreme. Važno je da meso unutar dva sata od pripreme odložite u hladnjak. Pohranite ga u hermetički zatvorenu posudu ili umotajte folijom kako ne bi došlo u doticaj s drugom hranom u hladnjaku. Kada se odlučite na ponovnu konzumaciju, meso obavezno temeljito podgrijte, do iste temperature kao prilikom prvog pečenja. Ostatke mesa ne podgrijavajte više od jednog puta prije konzumacije – radije izdvojite dio mesa koji planirate pojesti i samo taj dio podgrijte, a ostatak vratite u hladnjak.
Uz pečeno meso, često se na blagdanskom jelovniku može naći i francuska salata. Ono što ju čini jednim od omiljenih priloga jest kremasti, puni okus za koji su zaslužni majoneza i kuhana jaja. S obzirom na način pripreme i specifične sastojke, pobrinite se za sljedeće:
- Izbjegnite križnu kontaminaciju – povrće za salatu temeljito operite i obradite na čistim površinama s čistim priborom, odvojeno od namirnica koje planirate termički obrađivati.
- U potpunosti skuhajte jaja – s obzirom da je bakterija Salmonella najčešće prisutna u jajima, a poznato je da ju proces kuhanja uništava, temeljito kuhanje jaja važan je korak u očuvanju vašeg zdravlja. Kako biste bili sigurni da su jaja temeljito kuhana, dovoljno ih je kuhati 10-ak minuta nakon početka vrenja vode.
- Pripazite na majonezu – kako se radi o lako kvarljivoj namirnici, važno je čuvati majonezu u hladnjaku na temperaturi ispod 5°C do samog trenutka dodavanja u salatu.
- Višak salate što prije spremite u hladnjak – s obzirom na osjetljivost namirnica, francusku salatu obavezno je čim prije pohraniti u hladnjak na temperaturu ispod 5°C (a najkasnije do dva sata nakon pripreme). Salatu je potrebno pohraniti u hermetički zatvorenoj posudi i konzumirati unutar tri dana.
Neizostavni dio Božića su kolači svih vrsta. Suhi božićni kolači ne predstavljaju opasnost po naše zdravlje pa ih je dovoljno čuvati na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenim posudama kako bi očuvali njihovu teksturu ili hrskavost.
Ipak, za suhe kolače sa šarenom glazurom vrijede posebna pravila. Šareni božićni keksi izvor su radosti upravo zbog veselih boja, ali i kreativnosti koju potiču prilikom izrade.
Kako biste u njima mogli bezbrižno uživati, potrebno je, osim uobičajenih pravila za higijenu ruku, pribora i površina, pridržavati se i sljedećih savjeta:
- Izbjegavajte uporabu sirovih jaja prilikom izrade glazure – kako bismo izbjegli zarazu štetnim bakterijama (npr. salmonelom), poželjno je umjesto sirovih jaja koristiti ili pasterizirane smjese jaja ili tzv. meringue prah (prah od bjelanjaka). No, kako navedene sastojke često nije jednostavno pronaći u našim trgovinama, glazuru možete napraviti koristeći samo šećer, vodu i prehrambene boje.
- Oprezno s bojama – umjetne prehrambene boje dopuštene su i bezopasne u malim količinama. Ipak, za potpunu sigurnost, možete koristiti prirodne prehrambene boje na bazi prirodnih ekstrakata od voća i povrća.
- Ne čuvajte kekse s glazurom na sobnoj temperaturi – ovo pravilo odnosi se na kekse čija glazura sadrži mliječne proizvode te proizvode na bazi jaja. Takve kekse najbolje je čuvati u hladnjaku i konzumirati unutar tri dana.
Za kolače pripremljene od jaja te slatkog vrhnja, mlijeka ili drugih mliječnih proizvoda, također vrijede posebna pravila:
- Obratite posebnu pažnju na higijenu prilikom korištenja jaja – obavezno perite ruke prije i nakon razbijanja jaja, a okolne površine čistite vodom i deterdžentom radi mogućih kapljica smjese koja sadrži sirova jaja. Navedene kapljice mogu sadržavati štetne bakterije i kontaminirati hranu i pribor s kojima dođu u dodir.
- Pazite na temperaturu prilikom pripreme – čuvajte jaja i mliječne proizvode u hladnjaku do neposredno prije dodatka u smjesu. Ako smjesa u koju ste dodali navedene sastojke mora prema receptu jedno vrijeme odstajati prije daljnje obrade, obavezno ju odložite u hladnjak do nastavka pripreme. Prilikom pripreme krema koje sadrže jaja, važno ih je temeljito termički obraditi na minimalno 70 °C.
- Ne isprobavajte sirove smjese – iako može biti primamljivo, suzdržite se od isprobavanja sirovih smjesa ili tijesta za kolače. Prije termičke obrade, sirove smjese potencijalno mogu uzrokovati zdravstvene tegobe.
- Kremaste kolače obavezno pohranite u hladnjak – navedeni kolači bogati su lako kvarljivim namirnicama. Stoga ih čuvajte zatvorene ili prekrivene, na temperaturi hladnjaka te konzumirajte kroz tri dana.
Dodatni savjeti za sretne i održive blagdane
- Kako biste izbjegli bacanje hrane, planirajte blagdansku kupnju unaprijed i kupite samo što vam treba, odnosno ono za što ste sigurni da vaši ukućani i gosti vole. Na taj ćete način osigurati da će se pripremljena hrana pojesti.
- Poslužujte manje porcije i radije uzimajte hranu nekoliko puta tijekom obroka. Ovim postupkom sprječavate ne samo bacanje hrane, već i prekomjernu konzumaciju.
- Ako niste stigli sve pojesti unutar nekoliko dana, preporuča se zamrzavanje ostataka hrane. Hranu razdijelite u nekoliko manjih porcija, obilježite datum i pohranite u zamrzivač. Kada se odlučite na konzumaciju, hranu odmrznite u hladnjaku i temeljito podgrijte slijedeći uobičajena pravila.
Izvor naslovne fotografije: Freepik