Smanjite bacanje hrane!

Gotovo 400 000 tona hrane godišnje završi u smeću. Iako mislite kako se to možda vas ne tiče, razmislite… Bacanjem hrane ne trošite samo vaš novac, već trošite i prirodne resurse. Tako naprimjer za proizvodnju samo jednog kilograma kruha, u procesu  „od polja do stola“, potrebno je čak 1608 litara vode!

Osim toga, hrana koja završi na odlagalištu kao otpad,  tijekom razgradnje proizvodi štetne tvari koje negativno utječu na okoliš i  doprinose klimatskim promjenama.

Stoga, slijedite ove praktične savjete koji će vam pomoći kako bi smanjili bacanje hrane, uštedili novac i zaštitili okoliš:

  1. Izbjegavajte impulsnu kupnju!

Planirajte kupnju i napravite popis prije odlaska u trgovinu. Ne kupujte kada ste gladni jer ćete u tom slučaju kupiti više nego što vam je potrebno. Kupujte voće i povrće koje nije unaprijed pakirano tako da možete kupiti upravo onoliko koliko trebate.

  1. Provjerite rok trajanja!

Ako određene namirnice s kratkim rokom trajanja ne namjeravate pojesti odmah, radije potražite one s dužim rokom trajanja ili ih jednostavno kupite kada vam budu potrebne. Posebno vodite računa o značenju datuma na proizvodima. „Upotrijebiti do”  – označava da je hrana (npr. meso ili riba) sigurna za konzumaciju do navedenog datuma, dok „najbolje upotrijebiti do” označava datum do kojeg proizvod zadržava očekivanu kvalitetu. Prehrambeni proizvodi u pravilu su sigurni za konzumaciju još neko vrijeme i nakon datuma navedenog na oznaci „najbolje upotrijebiti do”, ukoliko je hrana pravilno čuvana.

  1. Pravilno skladištite!

Čuvajte hranu u skladu s uputama navedenima na pakiranju. Novokupljene namirnice rasporedite u stražnji dio hladnjaka ili polica, a proizvode koji su tamo već neko vrijeme prebacite sprijeda.

  1. Budite kreativni prilikom pripreme obroka i upotrijebite ostatke!

Ostatci obroka često se zaborave u hladnjaku i bace kada se pokvare. Spremanje ostataka u prozirne posude pomaže vam da ne zaboravite na tu hranu. Budite kreativni prilikom kuhanja i iskoristite ostatke obroka za pripremu nekih novih jela. Od omekšalog voća možete napraviti kompote ili pite, a manje svježe povrće možete upotrijebiti za pripremu juhe.

  1. Zamrznite!

Ako vam je dovoljna manja količina kruha, ostatak zamrznite te potrebnu količinu izvadite nekoliko sati prije obroka. Isto tako, zamrznite višak kuhane hrane i tako si osigurajte gotov obrok za dane kada ste preumorni za kuhanje.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content