Sigurnost hrane tijekom ljeta

Izgled, miris i okus prvi su pokazatelji koji nam ukazuju na to da s našom hranom koju želimo konzumirati nešto nije u redu.  Međutim i hrana koja dobro izgleda i nema čudan miris ili okus, ne mora nužno biti sigurna za konzumaciju jer ako nije pravilno čuvana i obrađena, može izazvati  štetne učinke za zdravlje.

To je posebno izraženo ljeti kada je hrana zbog utjecaja visokih temperatura podložnija kvarenju. Stoga posebnu pažnju treba posvetiti pripremi i pravilnom rukovanju hranom, pri čemu je potrebno voditi računa o sljedećim savjetima za sigurno rukovanje hranom:

1) ODRŽAVAJTE ČISTOĆU

  • Temeljito perite ruke prije rukovanja hranom, a često i za vrijeme pripreme hrane.
  • Perite i održavajte higijenu svih površina, pribora i posuđa kojim se koristite prilikom pripreme hrane.
  • Zaštitite kuhinju i hranu od kukaca, nametnika i drugih životinja.

ZAŠTO?
Iako većina mikroorganizama ne uzrokuje bolesti, štetni mikroorganizmi često se mogu naći u tlu, vodi, životinjama i ljudima. Štetni mikroorganizmi mogu biti prisutni na rukama, krpama za brisanje i kuhinjskom priboru, posebno na daskama za rezanje namirnica i mogu se prenijeti na hranu čak i najmanjim dodirom te mogu uzrokovati bolesti koje se prenose hranom.

2) ODVOJITE SIROVE NAMIRNICE OD KUHANE HRANE

  • Odvojite sirovo meso, perad, ribu i plodove mora od ostale hrane.
  • Prilikom obrade sirovih namirnica upotrebljavajte posebnu opremu i pribor poput noževa i daski za rezanje.
  • Čuvajte hranu u posebnim posudama kako bi izbjegli međusobni dodir sirove i pripremljene hrane.

ZAŠTO?
Sirove namirnice, a posebno meso, perad, riba i morski plodovi, kao i njihovi sokovi, mogu sadržavati štetne mikroorganizme koji se mogu prenijeti na druge namirnice tijekom pripreme i čuvanja hrane.


3) POTPUNO TERMIČKI OBRADITE HRANU


  • Hranu temeljito skuhajte ili ispecite, a posebno meso, jaja te ribu i plodove mora.
  • Hrana poput juhe ili variva treba dosegnuti temperaturu od 70 °C.
  • Kod pečenog mesa, provjerite je li sok koji iz njega izlazi bistar, a ne ružičaste boje. Najbolje bi bilo upotrijebiti termometar.
  • Temeljito podgrijte već kuhanu hranu.

ZAŠTO?
Temeljito kuhanje i pečenje ubija gotovo sve štetne mikroorganizme. Istraživanja su pokazala da termička obrada namirnica pri 70 °C može pomoći da hrana bude sigurna za konzumaciju.

Posebna pažnja potrebna je kod pojedinih namirnica poput mljevenog mesa, kosanog i rolanog pečenja, velikih komada mesa i cijele peradi.

4) ČUVAJTE HRANU NA SIGURNIM TEMPERATURAMA

  • Ne ostavljajte kuhanu ili pečenu hranu na sobnoj temperaturi duže od 2 sata.
  • Nakon konzumiranja spremite u hladnjak svu skuhanu i lako pokvarljivu hranu (po mogućnosti ispod 5 °C).
  • Kuhanu ili pečenu hranu prije posluživanja zagrijte tako da se vidi isparavanje (iznad 60 °C).

ZAŠTO?
Mikroorganizmi se mogu brzo umnožavati ukoliko se hrana drži na sobnoj temperaturi. Držanjem hrane na temperaturi ispod 5 °C ili iznad 60 °C, usporava se ili zaustavlja rast mikroorganizama. Pojedini štetni mikroorganizmi mogu se razvijati na temperaturi i ispod 5 °C.

5) UPOTREBLJAVAJTE SIGURNE SIROVE NAMIRNICE I VODU

  • Odaberite svježe namirnice, provjerenog podrijetla.
  • Odaberite namirnice koje su termički obrađene, kao što je pasterizirano mlijeko.
  • Temeljito operite voće i povrće, osobito ako se jede sirovo.
  • Ne upotrebljavajte hranu kojoj je istekao rok trajanja.
  • Upotrebljavajte vodu koja je sigurna za uporabu (npr. voda iz javnog vodovoda).

ZAŠTO?
Sirova hrana, uključujući vodu i led, može biti zagađena opasnim mikroorganizmima i kemijskim tvarima. U pljesnivoj i oštećenoj hrani mogu se razviti toksične tvari. Pažljiv odabir sirovih namirnica i jednostavne mjere poput pranja i guljenja mogu smanjiti rizik od štetnih učinaka

Ljetni mjeseci donose i češća putovanja te izbivanja izvan doma. Kako bi izbjegli bolesti koje se prenose hranom i vodom savjete o održavanju higijene ruku, te upotrebu sigurne hrane i vode treba primjenjivati uvijek i svuda. Kontaminirana hrana ili piće mogu prouzročiti bolesti probavnog sustava i tako vam poremetiti putovanje.

Savjeti stručnjaka o vrstama hrane koju se preporuča konzumirati na putovanju, kao i onu koju izbjegavati, imaju podlogu u onome što smo naučili iz uputa o sigurnoj pripremi hrane u domaćinstvu.

Sljedeće namirnice su obično sigurne za jelo:

  • Hrana koja se poslužuje vruća: visoka temperatura ubija većinu patogena koji uzrokuju probavne smetnje porijeklom od hrane. Ako se kuhana hrana služi vruća, obično je sigurna za konzumaciju. Pripazite na hranu koja je kuhana i ostavljena na sobnoj temperaturi ili na toplom, na primjer na švedskom stolu. Može se pokvariti tijekom stajanja.
  • Suha ili pakirana hrana: većini mikroorganizama potrebna je vlaga kako bi se razmnožavali, pa je suha hrana obično sigurna. Uz to, hrana u tvornički zatvorenoj ambalaži, poput ribe u konzervi ili pakiranog krekera, sigurna je sve dok nije otvorena i dok njome nije rukovala druga osoba.
  • Gazirana pića, poput gaziranih pića ili gazirane vode, obično su sigurna jer mjehurići ukazuju na to da je boca zatvorena u tvornici. Ako pijete izravno iz limenke, obrišite usnicu limenke prije nego što dodirne vaša usta.

Hrana koja može biti rizična za konzumaciju:

  • Sirova hrana: izbjegavajte jesti sirovu hranu. Voće ili povrće može biti sigurnije za jesti ako ga možete sami oguliti ili oprati, pri čemu vodite računa o vodi koju koristite za tu svrhu. Izbjegavajte pladnjeve izrezanog voća ili povrća, jer postoji mogućnost da su onečišćeni tijekom pripreme.
  • Budite oprezni sa svježim salatama. Vjerojatnije je da će uzrokovati bolest, jer se neki patogeni ne mogu isprati sa salate. Također, usitnjeno ili fino izrezano povrće ima veliku površinu koja pogoduje rastu broja mikroorganizama.
  • Izbjegavajte svježe salse i ostale umake ili začine od sirovog voća ili povrća.
  • Budite oprezni sa sirovim mesom ili morskim plodovima, uključujući sirovo meso koje je “kuhano” s limunovim sokom, octom ili drugom kiselom tekućinom (kao što su jela od sirovih plodova mora mariniranih u limunovom soku).
  • Ulična hrana: ulični prodavači ne mogu u potpunosti slijediti iste standarde pripreme hrane ili slijediti iste sigurnosne postupke kao što to rade restorani, poput pranja ruku i korištenja termometara. Jedite hranu uličnih prodavača s oprezom. Ako odlučite jesti hranu koju prave ulični prodavači, slijedite ista pravila o sigurnosti hrane kao i za druge vrste hrane. Na primjer, ako gledate kako nešto dolazi ravno s roštilja, kuhano i vruće, vjerojatnije je da ćete biti sigurni.
  • Topli napici: vruća kava ili čaj trebaju biti sigurni ako se poslužuju vrući. Ne pijte kavu ili čaj koji se poslužuju topli ili na sobnoj temperaturi.
  • Mlijeko: pasterizirano mlijeko iz zatvorene boce obično je sigurno za piće. Ne pijte mlijeko pohranjeno u otvorenim posudama, poput vrčeva, koji su možda stajali na sobnoj temperaturi; to uključuje i vrhnje za kavu ili čaj.
  • Nepasterizirana hrana nosi rizike za sve putnike; međutim, za trudnice ili osobe koje imaju oslabljen imunološki sustav posebno je važno izbjegavati nepasterizirano mlijeko, sir i jogurt.
  • Alkohol: sadržaj alkohola u većini alkoholnih pića ubija mikroorganizme. Sadržaj alkohola u pivu i vinu često nije dovoljan da ubije mikroorganizme, ali ako potječe iz zatvorene boce ili limenke, piće bi trebalo biti sigurno za konzumaciju.
  • Izbjegavajte pića koja sadržavaju led.
  • Voda iz slavine: ne preporuča se piti vodu iz slavine u većini zemalja sa srednjim i niskim prihodima, čak ni u gradovima. To uključuje gutanje vode prilikom tuširanja ili pranja zuba. Operite zube flaširanom ili dezinficiranom vodom. Voda iz slavine može se dezinficirati kuhanjem.
  • Led: ne koristite led u zemljama u razvoju; vjerojatno je napravljen s vodom iz slavine.
  • Svježe cijeđeni sok: izbjegavajte voćni sok, sladoled i druge poslastice sa svježe cijeđenim za koji niste sigurni da je pripremljen u skladu s higijenskim preporukama za rukovanje s hranom.

Želimo vam sigurno i ugodno ljeto!

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA