Sigurnost hrane neizostavan dio i tradicije uskršnjih jaja

Jaja – kuhana, ispuhana, obojena umjetnim ili prirodnim bojama ili pak ukrašena na tradicionalan način – neizostavan su simbol Uskrsa. Kako bismo osigurali bezbrižno uživanje u blagdanskim delicijama, važno je znati pravilno postupati s hranom prilikom pripreme jela, a posebno prilikom ukrašavanja i konzumacije jaja. Evo i nekoliko korisnih smjernica za očuvanje sigurnosti hrane tijekom blagdana.

Za početak, preporučuje se korištenje jaja iz pouzdanog i sigurnog izvora – trgovačkih centara, poznatih proizvođača i trgovaca na tržnicama ili iz vlastitog uzgoja.

Kuhanje jaja

Što zbog jednostavnosti, što zbog sigurnosti, većina se ljudi radije odlučuje ukrašavati prethodno kuhana jaja. Pri tome je dobro znati da ih ne bi trebalo skuhati puno ranije, budući da su lakše kvarljiva u odnosu na svježa. Kod pripreme kuhanja „na tvrdo“, jaja bi u posudi trebala biti posložena u jedan red i prekrivena vodom najmanje 2-3 cm. Za savršeno tvrdo kuhana jaja, sa zlatno-žutim žumanjkom bez zelenih rubova, preporuča se zagrijati posudu s jajima do vrenja, a zatim maknuti s izvora topline i ostaviti u vodi još 12-18 minuta, ovisno o veličini jaja. 

Bojanje jaja

Ovako skuhana jaja treba bojati dok su još topla. Ako se bojanje planira za kasnije, treba ih ohladiti hladnom vodom te pohraniti u hladnjak do ukrašavanja. Jaja se mogu bojati prirodnim ili umjetnim bojama. Prilikom kupovine umjetnih boja, pripazite da su označene kao prehrambene boje. Osim toga, jaja možete obojati i na sasvim prirodan način – koristeći ljusku luka, špinat ili ciklu.

Ispuhivanje jaja

Ako više volite ukrašavati ispuhana jaja, treba pripaziti da su ona svježa, čista i bez pukotina na ljusci. Najbolje ih je očistiti mlakom vodom u koju je dodana mala količina deterdženta za čišćenje posuđa. Sirova jaja potencijalan su izvor salmonela koje u organizam mogu biti unesene doticajem usta s ljuskom ili sadržajem jaja prilikom njihova ispuhivanja, jer se ove bakterije mogu naći i na ljusci i u samoj unutrašnjosti. Kako biste spriječili potencijalnu zarazu, sav pribor i sve površine korištene prilikom ispuhivanja trebaju biti dobro očišćeni nakon upotrebe. Ispuhana jaja prije ukrašavanja trebaju biti također dobro oprana mlakom vodom, iznutra i izvana, kako bi se uklonili svi sirovi ostaci. Kada ste završili s njihovim ukrašavanjem, ruke treba temeljito oprati toplom vodom i sapunom.

Kako su djeca posebno podložna riziku od razvoja salmoneloze, ne bi trebala, ako je ikako moguće, imati bilo kakav kontakt sa sirovim jajima. Posebice ih ne bi trebala ispuhivati. Sigurna alternativa su tvrdo kuhana ili jaja izrađena od materijala kao što su drvo, stiropor ili plastika.

Konzumacija kuhanih i obojenih jaja

Jaja koja su obojena bojama na kojima je deklarirano da su jestive, mogu se konzumirati. Obojena kao i kuhana jaja ili ona koja se kuhaju sa šunkom, čuvaju se u hladnjaku. Ako im ljuska nije oštećena, u hladnjaku se mogu čuvati do konzumacije i više od tjedan dana. Ako imaju oštećenu ljusku ili su bez ljuske, poželjno ih je pojesti u roku 1-2 dana, tijekom kojih se čuvaju u hladnjaku. Uvijek vrijedi pravilo – ako su kuhana jaja promijenila miris, boju (koja ne potječe od boja za jaja) i konzistenciju – nisu za konzumaciju.

Dodatne savjete možete pronaći i u našem članku Savjeti za siguran Uskrs.

Izvor fotografija: Freepik

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content