Savjeti za siguran Uskrs

Provedimo Uskrsne blagdane s obitelji i sigurno! U nastavku donosimo korisne savjete o sigurnim načinima rukovanja s jajima.

Jaja koja se nalaze na tržištu, s obzirom na označavanje klase i veličine moraju biti u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 589/2008 od 23. lipnja 2008., o utvrđivanju detaljnih pravila za provedbu Uredbe Vijeća (EZ) br. 1234/2007 u pogledu tržišnih standarda za jaja, a koja se primjenjuje od 1. srpnja 2008. te je u cijelosti obvezujuća i izravno se primjenjuje u svim državama članicama.

Na tržištu se mogu nalaziti jaja klase A ili klase B, a samo pakirni centri mogu klasirati, pakirati i obilježavati jaja.

Jaja klase A imaju sljedeće značajke:

 • ljuska je čista i neoštećena, normalnog oblika;
 • zračna komora unutar jajeta nije veća od 6 mm;
 • žumanjak koji nema jasno vidljiv obris i neznatno je pokretan pri okretanju jaja;
 • bjelanjak je bistar i proziran;
 • jaja ne smiju sadržavati strane tvari ili mirise;
 • ne smije se vidjeti razvoj zametak.

Jaja klase A označena slovnom oznakom ovisno o njihovoj masi:

 • XL – više od 72 g;
 • L – 63-72 g;
 • M – 53-62 g;
 • S – manje od 53 g.

Jaja klase B ne ispunjavaju prag kakvoće koja posjeduju jaja klase A ili je riječ o jajima klase A kojima je snižen stupanj kakvoće.

Na ambalaži trebaju se nalaziti slijedeći podaci:

 1. oznaka pakirnog centra;
 2. ocjena kakvoće (npr. „Klasa A” ili slovo „A”)
 3. klasiranje po masi
 4. najkraći rok trajanja (najviše 28 dana nakon nesenja)
 5. navod „oprana jaja” ako je primjenjiv;
 6. poseban uvjet za skladištenje (savjet potrošaču da nakon kupnje jaja drži na hladnom).

Osim toga na vidljivom mjestu, jasno i čitljivo treba biti navedena metoda uzgoja.

Provjera svježine jaja

Jaje se potopi u vodu:

 • Ukoliko leži na dnu posude – svježe je
 • Ukoliko pliva iznad dna posude, ali ne izranja – otprilike sredina trajanja
 • Ukoliko pliva, ali je većim dijelom potopljeno, trajanje mu je pri kraju te je preporuka je da se što prije potroši
 • Ukoliko se veći dio jajeta nalazi iznad vode, a jaje se okreće – preporuka je ne korisiti takvo jaje jer je prestaro

Pohrana jaja

U našoj je zemlji uobičajeno da se jaja pohranjuju u hladnjaku, čime se još više smanjuje rizik potencijalnih razvoja salmonela ukoliko su jaja bila njima kontaminirana. Jaja se mogu pohraniti i na sobnoj temperaturi što bi značilo do 23 °C do 28 dana tj. prema uputi proizvođača navedenoj na pakiranju.

Poželjno je da se jaja pohranjuju u hladnjaku u zasebnom dijelu bez kontakta s ostalom hranom iz hladnjaka. U hladnjacima se obično u vratima nalaze takvi dijelovi. Ti dijelovi hladnjaka trebaju se redovito čistiti, a odmah u slučaju  ako se radi o razbijenom jajetu ili jajetu s oštećenom ljuskom.

Za čišćenje hladnjaka treba koristi toplu vodu s deterdžentom.

Ukoliko se jaja skladište u nekom drugom dijelu hladnjaka trebaju se držati u odvojenoj posudi koja se može poklopiti.

Najbolje je jaja potrošiti svježa nakon što se ljuska razbije. U slučaju da se ne mogu odmah potrošiti, mogu se u svježem stanju čuvati u hladnjaku u čvrsto pokrivenoj posudi 1-2 dana, a jednako se mogu  čuvati odvojeni bjelanjci ili žumanjci.

Jaja se mogu duboko zamrznuti. Preporučuje se da se jaja zamrzavaju bez ljuske, u posudi koja se može držati zatvorena na temperaturi ispod -12 °C. Tako pohranjena mogu se čuvati do 12 mjeseci. Ukoliko se slučajno zamrznu u ljusci, takvo se jaje može iskoristiti za tvrdo kuhanje jajeta. Nakon odmrzavanja bjelanjak i žumanjak imaju smanjene osobitosti u odnosu na svježe jaje (npr. teško će se odvojiti bjelanjak i žumanjak) i prema tome treba prilagoditi njihovu upotrebu.

Tvrdo kuhana jaja mogu se čuvati u hladnjaku do nekoliko tjedana ukoliko ljuska nije oštećena kuhanjem, a vade se iz hladnjaka isključivo prije konzumacije. Isto vrijedi i za jaja koja su obojena bojama ili na prirodni način (cikla, špinat, ljuska od luka i dr.) kako obično bojamo jaja za Uskrs, ako smo ih nakon bojanja pohranili u hladnjak. U slučaju kupovine već skuhanih/obojenih jaja u trgovini, treba se pridržavati uputa proizvođača o načinu i vremenu čuvanja. Tvrdo kuhano jaje bez ljuske može se pohraniti u hladnjaku 1-2 dana.

Priprema jaja

Kod pripreme jaja, kao i kod pripreme ostalih namirnica, treba se pridržavati dobre higijenske prakse u kuhinji što uključuje učestalo pranje ruku i pribora koji se koristiti, prije i poslije rada s jajima.

Kod kuhanja jaja, poželjno ih je staviti u vodu i kuhati 10-ak minuta nakon što voda zavrije. Dulje kuhanje neće imati štetne posljedice na jaja, a sigurnije je jaje dulje kuhati nego kraće. U slučaju duljeg kuhanja može se pojaviti izraženija linija zelenkaste boje koja ograničava područje između bjelanjka i žumanjka, ali to je normalna pojava. Naime, prilikom kuhanja se iz bjelanjka oslobađa sumpor, a iz žumanjka željezo te nastaje spoj željezo (II)- sulfid koji je bezopasan za konzumaciju.

Kod pečenja jaja, poželjno ga je ispeći tako da niti jedan dio više nije tekući.

Ukoliko volite meko kuhana jaja ili slabije pečena jaja, onda ih svakako pripremajte od jako svježih jaja. Ne preporučuje se za takav način pripreme koristiti starija jaja, ili jaja koja imaju nepoznat izvor ili rok trajanja.

Kod korištenja jaja za pripremu jela, poželjno ih je držati pripremljene na posebnom tanjuru, u ljusci, i ljuske odlagati na poseban tanjur. Tako se ostaci jajeta neće razlijevali po kuhinjskom pultu ili ostalom priboru. Ruke obavezno oprati nakon razbijanja jaja.

Ispuhivanje jaja

Tradicionalna priprema jaja za Uskrs odnosi se na bojanje već kuhanih jaja ili kuhanje jaja s povrćem (cikla, špinat, ljubičasti kupus, ljuska od luka i drugo) ili začinima (kurkuma i sl.) koji se koriste kako bi se jaja obojala. Osim toga, popularno je bojati jaja koja smo prethodno ispuhali tj. ispraznili ljuske od sadržaja. Kod ove radnje moramo biti posebno oprezni jer sadržaj jaja nije termički obrađen i nisu uništeni niti mikroorganizmi koji se mogu naći na ljuski i u žutanjku jajeta, osobito salmonele. Stoga se nikako ne preporučuje da manja djeca sudjeluju u ispuhivanju, dok odrasli trebaju biti posebno oprezni kako ne bi došli u izravan kontakt s ljuskom jaja ili sadržajem jaja – za ispuhivanje se trebaju koristi slamčice ili sličan pribor da se izbjegne direktni kontakt s ustima, a jaja prethodno oprati. Osim toga, sav ostali pribor koji se koristi (igle, posude), ruke i samo ispuhano jaje (izvana i iznutra), potrebno je dobro oprati u mlakoj vodi s deterdžentom, posušiti i onda ukrašavati.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content