Sigurna priprema hrane na roštilju

PRIPREMA HRANE
Ohlađenu ili zamrznutu hranu, posebice meso i proizvode od mesa, uzimajte pri kraju kupnje, neposredno prije odlaska na blagajnu.
Ukoliko nakon kupovine ne planirate odmah povratak doma, obavezno koristite prijenosni hladnjak sa zamrznutim umetcima za pohranu ohlađene ili zamrznute hrane.
U hladnjaku odvojeno pohranite svježe meso i ostalu hranu.
Zamrznuto meso odmrzavajte u hladnjaku ili u mikrovalnoj pećnici (u skladu s uputama proizvođača).
Držanje mesa u marinadi doprinosi da ono omekša i da mu se poboljša okus. Marinirano meso pohranite u posebnoj posudi u hladnjak: piletinu i usitnjeno meso do 2 dana, a junetinu, svinjetinu, teletinu i janjetinu do 5 dana.
Marinadu u kojoj je stajalo meso možete koristiti kao umak samo ako ju dodatno termički obradite-prokuhate, jer tako uništavate štetne bakterije.
NIKAKO NEMOJTE TERMIČKI OBRAĐENO MESO NAKON ROŠTILJANJA VRATITI U MARINADU U KOJOJ JE STAJALO RANIJE, NITI KORISTITE POSUDE U KOJOJ STE MESO DRŽALI PRIJE ROŠTILJANJA!

PEČENJE NA ROŠTILJU
Izvadite meso iz hladnjaka neposredno prije odlaska na izlet i držite ga u prijenosnom hladnjaku cijelo vrijeme dok ne započnete s termičkom obradom. Izbjegavajte ostavljanje prijenosnog hladnjaka na suncu ili u vozilu koje je na suncu.
Meso je dovoljno pečeno ukoliko, nakon što se probode vilicom, iz njega ne curi crvenkasta tekućina. Budite oprezni i s otvorenim plamenom uslijed kojeg meso na nekim dijelovima može zagorjeti. U tom slučaju odstranite takve dijelove.
Iako ne u značajnim količinama, prilikom roštiljanja u hrani mogu nastati i štetne tvari, kao što su policiklički aromatski ugljikovodici (PAH), heterociklički aromatski amini (HAA) i nitrozamini, koji se smatraju potencijalnim karcinogenima.
Kapljice masti ili ulja iz mesa, ribe ili marinade, koje padaju po užarenom ugljenu ili na užarene cijevi električnog roštilja doprinose nastanku PAH-ova ugljikovodika. Preporuka je da koristite što manje masnoće i ulja, kako biste spriječili kapanje po užarenom ugljenu, ili pak koristite roštilj s pločom (nema kontakta hrane s otvorenim plamenom).
Druga vrsta štetnih tvari, HAA, mogu nastati u mesu ili kobasicama, ukoliko se peku predugo, na visokoj temperaturi. Prilikom roštiljanja izbjegavajte dulje izlaganje hrane višoj temperaturi, posebno vatrenim plamičcima, kako bi se smanjio njihov nastanak.
Prilikom roštiljanja fermentiranih proizvoda poput kobasica za koje su korištene nitritne soli, mogu nastati nitrozamini, stoga se ne preporučuje proizvode u čijem je sastavu navedena nitritna sol koristi kod pripreme roštilja.

SERVIRANJE HRANE
Za serviranje hrane s roštilja uvijek koristite čisto posuđe – nikako ono u kojem ste pripremali meso, a niste ga oprali.
Ispečeno meso čuvajte na toplom do serviranja, možete ga držati na roštilju, postrance, ne na otvorenoj vatri.
Servirana hrana ne bi trebala ostati poslužena dulje od jednog sata.

OSTACI HRANE
Ostaci hrane se moraju pohraniti u hladnjak, najdulje 2 sata nakon pripreme. Osobitu pozornost treba obratiti sirovoj hrani, poput salata s umacima, u kojima se bakterije salmonela mogu umnožavati ukoliko je temperatura viša od 7 °C. Stoga ovakvu hranu čuvajte u hladnjaku neposredno do serviranja, a ako ostatke ne možete pohraniti na temperaturu ispod 7 °C, ne preporučuje ih se kasnije ponovno konzumirati.

BEZ OBZIRA ROŠTILJATE LI U PRIRODI ILI U SVOM DVORIŠTU, PRIDRŽAVAJTE SE DOBRE PRAKSE TEMELJITOG PRANJA RUKU PRIJE POČETKA PRIPREME HRANE, KADA ZAVRŠITE, TE PRIJE KONZUMACIJE.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content