Ravnateljica Sokolić imenovana kao predstavnik u Upravljačkom odboru EFSA-e

U skladu s novom Uredbom (EU) 2019/1381 o transparentnosti i održivosti procjene rizika EU-a u prehrambenom lancu, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) nastoji povećati transparentnost procjene rizika u prehrambenom lancu, objektivnost i neovisnost znanstvenih studija te ojačati upravljanje EFSA-om. Zbog toga se proširuje Upravljački odbor EFSA-e. 

Novi odbor činit će predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta i četiri člana civilnog društva i interesa prehrambenog lanca (potrošačkih organizacija, nevladinih organizacija koje se bave zaštitom okoliša, poljoprivrednih i industrijskih organizacija). Uz njih, u odboru će biti i po jedan predstavnik i zamjenik iz svake države članice. 

Kako bi se formirao novi Upravljački odbor, svaka država članica pozvana je imenovati po jednog člana i zamjenika člana. S obzirom na kompetencije i dugogodišnju uključenost u Savjetodavno vijeće kao i ostale aktivnosti EFSA-e, na prijedlog ministrice poljoprivrede Marije Vučković, kao hrvatski predstavnik imenovana je ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, dr. sc. Darja Sokolić. Redovita profesorica na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Lidija Kozačinski, imenovana je kao njezina zamjenica.

„Čast mi je preuzeti ulogu člana Upravnog odbora Europske agencije za sigurnost hrane. Uvijek je zadovoljstvo predstavljati Hrvatsku i nastaviti podržavati misiju EFSA-e kao i njezin doprinos sigurnosti hrane i hrane za životinje u EU-u. Smatram da su aktivnosti EFSA-e u središtu postizanja sigurnog prehrambenog sustava na europskoj, a time i nacionalnoj razini,“ izjavila je ravnateljica Sokolić.

Članovi Upravljačkog odbora biraju se na mandat od četiri godine, a prvi mandat započeo je 1. srpnja 2022. godine. Upravljački odbor EFSA-e bavi se administrativnim i financijskim pitanjima pri čemu ne utječe na neovisnost znanstvenog rada EFSA-e. Uz to, Upravljački odbor imenuje članove Znanstvenog odbora i članove znanstvenih panela. 

EFSA je osnovana 2002. godine i predstavlja referentno tijelo Europske unije za znanstvenu procjenu rizika vezanu uz sigurnost hrane i hrane za životinje, prehranu, zdravlje i dobrobit životinja, biljno zdravstvo i zaštitu bilja.

Izvor naslovne fotografije: freepik/rawpixel.com

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content