Prilikom odabira hrane Hrvatima cijena, sigurnost i porijeklo najvažniji

Građanima Hrvatske je porijeklo hrane važnije od okusa, i dalje se, uz cijenu i sigurnost hrane, nalazi u tri najvažnija kriterija prilikom odluke o kupnji. 

Potvrdio je to ovih dana objavljen Eurobarometar o sigurnosti hrane u EU-u, čiju je izradu inicirala Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA). Ovo specijalno izdanje Eurobarometra daje uvid u percepciju i stavove europskih građana vezano za pitanja o sigurnosti hrane.

Ispitivanje je provedeno na 27 000 ispitanika iz 27 država članica Europske unije, u periodu između 21. ožujka i 20. travnja 2022. godine. Cilj istraživanja bio je utvrditi kako europski potrošači biraju hranu, njihovu svijest i zabrinutost oko sigurnosti hrane te kome najviše vjeruju kada su u pitanju informacije vezane za sigurnosti hrane.

Izvršni direktor EFSA-e, Bernhard Url, istaknuo je kako su događaji koji su se dogodili od posljednjeg istraživanja u 2019. godini, kao što su globalna pandemija i izbijanje rata u Europi, uvelike imali značajne posljedice na porast troškova života za mnoge europske građane što je utjecalo na njihov izbor hrane više nego prije. Isto tako naglašava da novi Eurobarometar pokazuje kako je većina građana svjesna da i stanje okoliša, životinja i biljaka utječe na zdravlje ljudi, što je ohrabrujuće obzirom na prelazak na održive prehrambene sustave i procjenu rizika u okviru pristupa „Jedno zdravlje“.

Više od trećine europskih građana ima vrlo visoku (21 %) ili visoku (17 %) razinu svijesti vezano uz  teme iz područja sigurnosti hrane.

Naše građane tema sigurnosti hrane zanima više (75 %) nego ostale građane Europske unije (70 %).

Od tema iz područja sigurnosti hrane najčešće smo čuli za ostatke pesticida u hrani (62 %), ostatke antibiotika, hormona ili steroida u mesu (58 %) te aditiva (57%). Upravo su to i najčešće teme koje zabrinjavaju hrvatske građane kada je u pitanju hrana, uz genetički modificirane sastojke u hrani i piću te zarazne bolesti životinja.

Slično je i kod drugih EU zemalja, samo u nešto većem postotku. Najčešće su čuli za aditive u hrani ili piću (70 %), ostatke pesticida u hrani (65 %), te ostatke antibiotika, hormona ili steroida u mesu (63 %), a najviše ih brinu ostaci pesticida i antibiotika. 

Moglo bi se reći da smo samouvjereniji od drugih Europljana, jer naime gotovo polovica hrvatskih ispitanika je uvjerena kako zna dovoljno da izbjegne ili ublaži rizike o hrani za razliku od samo trećine EU ispitanika. 

Kao jedna od glavnih izvora informacija o rizicima povezanim s hranom 6 od 10 ispitanika (RH 62 % – EU 61 %) navodi televiziju (putem TV prijemnika ili interneta). Slijede obitelj, prijatelji, susjedi ili kolege (RH 55 % – EU 44 %) te pretraživanje interneta (RH 32 % – EU 37 %).

Iako su to najčešći izvori informacija, ipak se najviše vjeruje liječnicima (RH 84 % – EU 89 %) i znanstvenicima (RH 78 % – EU 82 %) a potom u Hrvatskoj poljoprivrednicima – primarnim proizvođačima (73 %), dok se u ostatku Europe potrošačkim organizacijama (82 %) vjeruje prije nego poljoprivrednim proizvođačima (74 %). 

U Hrvatskoj bi 83 % žena i 79 % muškaraca promijenilo način pripreme hrane ili potrošačke navike u slučaju pojave bolesti koja se prenosi hranom. Manji broj europskih ispitanika ne bi promijenio svoje ponašanje u slučaju zabrinutosti od rizika porijeklom iz hrane (21 %). Najčešće navode kako hranu već pripremaju na preporučeni način (45 %) i uvjerenja su kako sva hrana uključuje određeni rizik i da ih je nemoguće sve izbjeći (25 %). 

Ovo istraživanje Eurobarometra nadovezuje se na prethodna istraživanja provedena u 2010. i 2019. godini.  

Izvještaji su dostupni na sljedećim poveznicama: 

Na temu potrošačkih preferencija EFSA je objavila i prvu epizodu svoje nove podcast emisije Science on the Menu (Znanost na meniju). U opuštenom razgovoru s Domagojem Vrbosom, komunikacijskim stručnjakom iz EFSA-e, može se saznati što je potrošačima najbitnije i kako znanstvenici prikupljene informacije mogu iskoristiti za što učinkovitiju komunikaciju o sigurnosti hrane.

Novi EFSA-in podcast na zabavan način istražuje znanost koja stoji iza sigurnosti hrane u EU-u. Dostupan je na svim poznatim podcast platformama kao i na EFSA-inoj mrežnoj stranici.

Izvor foto: Freepik

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content