Održano stručno predavanje – Ulazak simentalske pasmine RH u zajednički sustav genetskog / genomskog vrednovanja Njemačke / Austrije / Češke

Tijekom održavanja 30. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma i Državne stočarske izložbe održano je stručno predavanje na temu „Ulazak simentalske pasmine Republike Hrvatske (RH) u zajednički sustav genetskog/genomskog vrednovanja Njemačke / Austrije / Češke“ o trenutnim aktivnostima provođenja genomske selekcije te o budućim koracima vezanim uz punopravno uključenje Republike Hrvatske u ovaj međunarodni sustav. Nazočne goste su pozdravili doc. dr. sc. Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Damir Horvatić predsjednik Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (H.U.SIM) i dr. sc. Mato Čačić, načelnik Sektora za stočarsku proizvodnju Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede (MP). U godini kada se obilježava 110. godišnjica organiziranog uzgojno-selekcijskog rada i 30. godina održavanja Državne stočarske izložbe obilježava se i deseta godišnjica provođenja aktivnosti genomske selekcije za simentalsku pasminu budući da je 2013. godine RH službeno ušla u sustav genomskog vrednovanja Njemačke i Austrije. Ova obljetnica zaslužila je da se još jednom predstave aktivnosti i uspjesi genomske selekcije koju zajednički provode H.U.SIM. i HAPIH u suradnji s centrima za umjetno osjemenjivanje i distribuciju sjemena. Sudionici stručnog predavanja ujedno su bili upoznati s aktivnostima koje se provode kako bi RH postala punopravna članica međunarodnog sustava genetskog/genomskog vrednovanja simentalske pasmine.

Ispred H.U.SIM.-a prezentaciju je održala Mateja Česi mag. ing. agr. koja je predstavila djelatnosti Saveza u provedbi genomske selekcije, a to su preporuke bikova za umjetno osjemenjivanje, odabir kandidata za genotipizaciju, priprema njihovih rodovnika i izrada naloga za genotipizaciju u bazi podataka LKV. Djelatnici H.U.SIM.-a ujedno su odgovorni i za prikupljanje uzoraka biološkog tkiva na terenu, njihovo slanje u Njemačku kao i za povratnu komunikaciju s uzgajivačima čija su grla genotipizirana. Ujedno su predstavljeni i dosadašnji rezultati provedbe genomske selekcije kao i najveći uspjeh simentalskog uzgoja, a to su genomske uzgojne vrijednosti bika HUSIM koji je k tome i homozigotno – bezrožnog genotipa (PP). Ovog bika uzgojila je obitelj Imbrišić iz Kozarevca (Koprivničko-križevačka županija), pa je upravo Franjo Ibrišić u nastavku okruglog stola predstavio sve relevantne informacije o biku čije se sjeme koristi u drugim uzgojima simentalske pasmine, a ujedno je i bikovski otac u Bavarskoj. O ovom uspjehu hrvatskog uzgojnog programa možete pročitati i na mrežnoj stranici HAPIH-a.

Aktivnosti HAPIH-a u provedbi genomske selekcije predstavila je dr. sc. Marija Špehar. U uvodnom dijelu kronološki su predstavljeni koraci koji su u proteklih deset godina doveli do implementacije genomske selekcije. U nastavku prezentacije dobiven je uvid u broj genotipiziranih životinja i uzgajivača uključenih u provedbu genomske selekcije kao i u postupke njene provedbe (odabir kandidata, metodologija genomskog vrednovanja, objava rezultata genomskih uzgojnih vrijednosti, kriteriji odabira genotipiziranih životinja). Promjena metodologije tj. prijelaz na tzv. single-step metodologiju 2021. godine dovela je do značajnih promjena u točnosti procijenjenih genomskih uzgojnih vrijednosti genotipiziranih životinja bez vlastitog fenotipa u međunarodnom sustavu genomskog vrednovanja. Ujedno je došlo i do porasta cijene genotipizacije i genomskog vrednovanja za države koje nisu punopravne članice ovog međunarodnog sustava. Stoga su na prijedlog H.U.SIM.-a poduzeti koraci kojim će RH postati punopravna članica ovog sustava genetskog vrednovanja uključivanjem fenotipskih podataka hrvatske populacije simentalskog goveda pod kontrolom proizvodnosti. U prezentaciji su predstavljene aktivnosti koje su u tijeku, a prethode ulasku u međunarodni sustav genetskog/genomskog vrednovanja (potpisivanje sporazuma, protokoli pripreme podataka proizvodnih podataka i porijekla kao i iskustva ostalih država koje su već uključene u ovaj sustav).

Sudionici stručnog predavanja složili su se da će punopravnim uključenjem RH u sustav genetskog/genomskog vrednovanja Njemačke/Austrije/Češke osigurati međunarodno pozicioniranje hrvatskog uzgoja i povećanje konkurentnosti, te povećati učinkovitost hrvatskog uzgojnog programa.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content