Bik HUSIM PP – svjetski uspjeh hrvatskog uzgojnog programa

Već deset godina se u Hrvatskoj organizirano provodi program genomske selekcije u simentalskoj pasmini goveda. Do sad je kroz ovaj program dobiveno 14 bikova, koji su preuzeti u centre za umjetno osjemenjivanje, a  dio njih se koristio i izvan granica naše države. Najveći uspjeh našeg simentalskog uzgoja zabilježen je nedavno kada je Centar za umjetno osjemenjivanje iz Varaždina (CUO Varaždin) preuzeo bika HUSIM PP – najkompletnijeg bezrožnog PP bika u svjetskoj simentalskoj populaciji.

Bika HUSIM PP uzgojila je obitelj Imbrišić iz Kozarevca u općini Kloštar Podravski u Koprivničko-križevačkoj županiji, na čemu im od srca čestitamo!

Ovaj bik je sin bika Hamlet Pp, koji dolazi iz slavne HUCH linije (iz koje dolaze i legendarni bikovi Hutera i Herzschlag), te je po ukupnoj uzgojnoj vrijednosti među njegovim najboljim sinovima. S ukupnom uzgojnom vrijednosti gGZW 139, indeksom za mlijeko MW 119 i količinom mlijeka od +1284 kg, indeksom za meso FW 114 i fitnes FIT 125, te uzgojnim vrijednostima za noge 114 i vime 118, HUSIM PP s pravom se može nazvati najkompletnijim bezrožnim PP bikom u svjetskoj simentalskoj populaciji. Budući je kupac bika tvrtka CUO Varaždin u većinskom vlasništvu najvećeg simentalskog centra za umjetno osjemenjivanje BVN Neustadt Aisch iz Njemačke te kako se radi o vrhunskom grlu, prodaja njegovog sjemena, osim u Hrvatskoj, krenula je i u Njemačkoj. Doznajemo da je dogovoren i izvoz sjemena u nama susjednu Sloveniju. O kvaliteti ovog bika dovoljno govori podatak da je za njegovu kupnju bilo zainteresirano nekoliko centara za umjetno osjemenjivanje iz Austrije i Njemačke.

Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu (HAPIH) je Središnji savez hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (H.U.SIM.) odabrao za treću stranu u obavljanju specifičnih stručnih i tehničkih aktivnosti u provođenju uzgojnog programa, stoga je Centar za stočarstvo HAPIH-a uključen u provedbu postupaka genomske selekcije. Osim rutinskih poslova kao što je označavanje, kontrola mliječnosti i linearna ocjena vanjštine krava prvotelki, djelatnici Centra za stočarstvo sudjeluju u izboru kandidata za genotipizaciju, uzimanju uzoraka tkiva, pripremi rodoslovlja kandidata, slanju pripremljenih podataka prema njemačkim kolegama, objavi rezultata, te u komunikaciji oko eventualnih nejasnoća koje nastaju u procesu obrade i analize uzoraka tkiva te izračuna uzgojnih vrijednosti kandidata. Nema sumnje kako će ovaj bik značajno utjecati na poboljšanje kvalitete simentalske populacije u Hrvatskoj te je pravi primjer kako zajednički rad uzgajivača, njihovih uzgojnih udruženja – udruga i saveza (H.U.SIM.), centara za umjetno osjemenjivanje i državnih institucija može rezultirati vrhunskim rezultatom.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content