Poznati europski chefovi odmjerili snage i uz pomoć hrvatske stručnjakinje za sigurnost hrane

Iva Dorić, stručnjakinja za sigurnost hrane iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, nedavno je sudjelovala u kulinarskom duelu #ScienceCooks između dvoje poznatih europskih chefova, Finkinje Pipse Hurmerinte i Portugalca Fábija Bernardina. Izazov su pred kamerama prihvatili u svrhu snimanja edukativnog i zabavnog videa o sigurnosti hrane, a pri pripremi svojih delicija svaki je od chefova udružio snage s jednim stručnjakom – Hrvaticom Ivom Dorić ili njezinim grčkim kolegom Ermolaosom Ververisom. 

Ovaj je zanimljiv show dio edukativne kampanje „EU bira sigurnu hranu“ koju provode Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i na nacionalnoj razini Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), a kojom se potrošače želi potaknuti na kritičko razmišljanje prilikom svakodnevnog odabira hrane. Iako je dobar obrok spoj kulinarske kreativnosti i nutricionističke vrijednosti, ne smije se pritom zaboraviti ni na sigurnost hrane. Zato su kroz ovaj edukativni video Iva i Ermolaos dali korisne preporuke iz područja sigurnosti hrane, kao što je primjerice Ivin savjet za najbolje čuvanje maslinovog ulja ili Ermolaosov savjet za sigurno posluživanje sira na sobnoj temperaturi.

„Uživala sam u snimanju videa. Zaista je bilo zanimljivo vidjeti kako kuhari poput Pipse i Fábija koriste različite namirnice i smišljaju ukusna jela na licu mjesta. Oni znaju da je znanost ključna kako bi hrana na našim tanjurima bila sigurna za konzumaciju i zato su spremno poslušali sve savjete“,rekla je Osječanka Iva. 

U sklopu kampanje „EU bira sigurnu hranu“ upravo se prema krajnjem potrošaču komuniciraju praktične i pristupačne informacije kako bi on mogao donositi odluke temeljene na znanosti. 

„Hrana u Europi jedna je od najsigurnijih u svijetu, a o njenoj sigurnosti trebamo brinuti i u kućanstvu. Na mrežnim stranicama kampanje mogu se pronaći brojni savjeti koji se mogu primjenjivati u svakodnevnoj pripremi obroka“,komentirala je Iva. 

A što su to poznati chefovi skuhali, tko je u tome bio uspješniji i kako paziti na sigurnost hrane prilikom njezine pripreme pogledajte u spomenutom videu kulinarskog dvoboja u nastavku, dok na službenoj stranici kampanje „EU bira sigurnu hranu“ možete pronaći i recepte ukusnih jela koje su uz pomoć Ive i Ermolaosa pripremili Pipsa i Fábio.

Više informacija o temama iz područja sigurnosti hrane, od higijene hrane i sprečavanja bolesti koje se prenose hranom do bacanja hrane, kontaminanata i alergena te dr., a koje vam mogu pomoći pri svakodnevnom odabiru, rukovanju, pripremi i skladištenju hrane, dostupne su na stranici kampanje.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content