Posjet nizozemske stručnjakinje komunikacije o riziku

Nizozemska stručnjakinja za komunikaciju o riziku u području sigurnosti hrane, Carla A. C. Geijskes, posjetila je Hrvatsku kako bi sa stručnjacima iz HAPIH-ovog Centra za sigurnost hrane otvorila raspravu o mogućnostima i izazovima s kojima se susreću prilikom prenošenja poruka o sigurnosti hrane građanima. Krajnji cilj komunikacije o riziku je pomaganje dionicima, potrošačima i široj javnosti razumjeti obrazloženja koja stoje iza određene odluke o riziku, a sve to kako bi i oni sami mogli donijeti odluku koja će se temeljiti na znanstvenim činjenicama.

Komunikacija o riziku obuhvaća osvještavanje o problemu kao i povećanje povjerenja u stručnjake. Međutim, kako komunicirati pojedini rizik nije nimalo lak zadatak. Komunikacija nerijetko obuhvaća ne samo iznošenje činjenica, već i uzimanje u obzir svih vrijednosti, razloga zabrinutosti, mišljenja, debata, reakcija i osjećaja na koje se specifični rizik nadovezuje, a poruke je potrebno oblikovati i s obzirom na ciljanu publiku. Procjenitelji rizika, upravitelji kao i komunikacijski stručnjaci trebali bi zajedno sjediti za stolom kako bi se rizici mogli pravovremeno i ispravno komunicirati prema građanima. 

Ova posjeta bila je prilika za podijeliti iskustva s nizozemskim stručnjacima koji su najavili održavanje Ljetne škole komunikaciji o riziku. Ljetna škola projekt je kojega financira Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), a u suradnji s nizozemskom Agencijom za sigurnost hrane i potrošačkih proizvoda ljetna škola održat će se krajem rujna 2023. godine. Carla Geijskes zajedno kolegom Antoonom Opperhuizenom razvila je strategiju o komunikaciji rizika o hrani o kojoj će više riječi biti upravo na ljetnoj školi. Cilj je ljetne škole europske institucije što bolje opremiti s komunikacijskim stručnjacima i vještinama koji će moći zajedno kročiti prema istome cilju – pružanju točnih i relevantnih savjeta potrošačima. 

Hrvatska je jedna od šest zemalja koje su dobile priliku sudjelovati u ovome edukacijskom pilot programu, što pokazuje da su dosadašnje komunikacijske aktivnosti široko prepoznate. U Nizozemskoj će HAPIH-ovi stručnjaci na konkretnim nacionalnim primjerima proći sve korake strategije komunikacije o riziku.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content